Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντμπουρι Δρ Rowan Williams λέγεται ότι έχει «προσωπικές» συζητήσεις με την Αγγλικανική Εκκλησία της Ουγκάντα πάνω στη πρόταση της χώρας για αντι-ΛεΠΑΤ νόμους.
Η πίεση έχει συσσωρευθεί στην Εκκλησία της Αγγλίας για να μιλήσει ανοικτά στο θέμα της νομοθεσίας, η οποία θα ήθελε να δει τις ΛεΠΑΤ να εκτελούνται ή να φυλακίζονται ισόβια.
Σήμερα, η εφημερίδα Guardian αναφέρει πως ο Canon Gideon Byamugisha, ένα προεξέχον μέλος Αγγλικανικής Εκκλησίας της Ουγκάντα, περιέγραψε το νόμο ως «κρατική νομιμοποίηση γενοκτονίας».
Μια δήλωση από το Lambeth Palace που δόθηκε στη Ruth Gledhill ανταποκρίτρια της The Times religion ήταν: « Έχει καταστεί σαφές σε μας, όπως και σε άλλες-ους, ότι οι προσπάθειες επιροής της κοινής γνώμης είτε από την τοπική εκκλησία είτε από γνώμες πολιτικών στην Ουγκάντα, θα είναι διαχωριστικές-διασπαστικές και αντιπαραγωγικές.
«Οι επαφές μας, και σε εθνικό και επισκοπικό επίπεδο, με την τοπική εκκλησία επομένως θα παραμείνουν εντατικές αλλά ιδιωτικές».
Στο blog τής The Times religion, η Ruth Gledhill πρότεινε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι προφανώς «στεναχωρημένος» από τον προτεινόμενο νόμο, αλλά πρόσθεσε ότι η επέμβαση θα μπορούσε να φανεί ως Λευκή αποικιοκρατία.
Η Ekklesia, φιλελεύθερη θρησκευτική ομάδα εμπειρογνομώνων που έχει ωθήσει τον Αρχιεπίσκοπο να μιλήσει ανοικτά, είπε ότι δεν ήταν σαφές τι σημαίνει «εντατικές».
Ο εκπρόσωπος της PinkNews.co.uk, Jonathan Bartley εθεώρησε ότι η άποψη της εκλησίας θα ήταν καταστρεπτική για να διαμεσολαβήσει.
Πρότεινε ότι η σιωπή έχει να κάνει περισσότερο με τις τρέχουσες μάχες πάνω στον ομοερωτισμό.
Είπε: «Σκεφτόμαστε ακόμη ότι πρέπει δημόσια να μιλήσει ανοικτά. Η δήλωση από το Lambeth Palace δεν έχει καμία βαρύτητα.
«Οι ΛεΠΑΤ Χριστιανές-οι στην Ουγκάντα του ζητούν να μιλήσει ανοικτά και δημόσια, οι ΛεΠΑΤ Χριστιανές-οι σε αυτής της χώρας τον ρωτούν, και όπως η συγκέντρωση υπογραφών μας δείχνει, ο κλήρος τού ζητά να μιλήσει ανοικτά».
Η συγκέντρωση υπογραφών από την ΛεΠΑΤ χριστιανική ομάδα έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.000υπογραφές, πολλές από τις οποίες-ους υπογράφουν είναι ιερείς.
Ο Jonathan Bartley είπε: «Ο φόβος είναι ότι η σιωπή της εκκλησίας της Αγγλίας έχει να κάνει περισσότερο με τους φόβους της Αγγλικανικής Θρησκευτικής Κοινότητας πάνω στον ομοερωτισμό. Θα είναι τραγικό εάν ο Αρχιεπίσκοπος παραμείνει σιωπηλός χάριν πολιτικών κινήτρων-αιτιών».
Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.12.09 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/04/archbishop-of-canterbury-in-intensive-and-private-discussions-over-ugandas-gay-law/