22 Δεκ 2009

ΛεΠΑΤ γάμος στο Μεξικό

Η Πόλη του Μεξικό, είναι η πρώτη πόλη στην Λατινική Αμερική, που υποστηρίζει το ΛεΠΑΤ γάμο.

Το νομοθετικό σώμα της Πόλης του Μεξικό, είναι το πρώτο στη Λατινική Αμερική, που νομιμοποιεί τον ΛεΠΑΤ γάμο.

Το νομοθετικό σώμα ψήφισε το νόμο με 39 ψήφους υπέρ, 20 κατά και με πέντε αποχές. Ο δήμαρχος της Πόλης αναμένεται ότι θα υπογράψει το νόμο.

Ο ΛεΠΑΤ γάμος επιτρέπεται μόνο σε επτά χώρες και μερικά τμήματα-μέρη των ΗΠΑ. Ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής επιτρέπουν το Σύμφωνο Συμβίωσης για ΛεΠΑΤ.

Η Καθολική Εκκλησία και ομάδες συντηρητικών έχουν αντιταχθεί στην κίνηση αυτή, της Πόλης του Μεξικό.

Ο νόμος απαιτεί, αλλαγή του καθορισμού του γάμου στον Αστικό Κώδικα - από ένωση γυναίκας και άνδρα, σε «ελεύθερη ένωση δύο ανθρώπων».


Περιφερειακές διαφορές

Ο νομοθέτης David Razu είχε προτείνει την αλλαγή, για να δώσει στα ΛΕΠΑΤ ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ετερό ζευγαριών, που συνδέονται με την κοινωνική ασφάλιση και άλλα οφέλη.

Στη Πόλη του Μεξικό στο νομοθετικό σώμα κυριαρχεί, το Αριστερό Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη νομιμοποιήσει την άμβλωση και το Σύμφωνο Συμβίωσης σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια.

Ο εκπρόσωπος Oscar Oliver είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι το νομοθετικό σώμα της Πόλης θα πάρει άμεσα μέτρα, στο νόμο που θα επιτρέψει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο να παιδοθετούν.

Μερικές πόλεις στην Αργεντινή, ο Ισημερινός και η Κολομβία επιτρέπουν τη Σχέση Συμβίωσης.

Η Ουρουγουάη έχει ΛεΠΑΤ Σύμφωνο Συμβίωσης και παιδοθεσία.

Τον περασμένο μήνα, ένα αργεντινό δικαστήριο εμπόδισε τον πρώτο ΛεΠΑΤ γάμο.

Την τελευταία στιγμή το δικαστήριο αντέκρουσε, αναφέροντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει καθήκον, να αποφασίσει για αυτό το ζήτημα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.12.09 και το μεταφράσαμε, από το BBC.CO.UK στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8425269.stm