8 Δεκ 2009

Η Σουηδία θα επιτρέψει την ΛεΠΑΤ αιμοδοσία

Η Σουηδία θα επιτρέψει στις ΛεΠΑΤ να δίνουν αίμα, εφ' όσον δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, 1.12.09 Παγκόσμια Ημέρα του hiv-aids, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ευημερίας επιβεβαίωσε την αλλαγή.

Η απαγόρευση θα αρθεί την 1η Μαρτίου 2010.

Η χώρα θα επιβάλει μια ενός έτους δωρεά αίματος σε όλες-ους τις ανθρώπους που έχουν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, η οποία περιλαμβάνει το λεσβιακό σεξ.

Η Monica Axelsson, μια εκπρόσωπος διοίκησης της υγείας, είπε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο AFP ότι οι δότριες-ες θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τη σεξουαλική ζωή τες και το αίμα θα εξετάζεται πρίν χρησιμοποιηθεί.

Οι ΛεΠΑΤ απαγορεύεται προς το παρόν να δώσουν αίμα για όλη την ζωή τες στην Αγγλία.

Διάφορες ομάδες όπως η Εθνική Εμπιστοσύνη του aids, Stonewall και η Anthony Nolan Trust, είχαν αρχικώς υποστηρίξει την απαγόρευση για όλη την διάρκεια της ζωής αλλά τώρα είναι ενάντια σε αυτήν.

Η κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια του Αίματος, των Ιστών και των Οργάνων (SaBTO) αναλαμβάνει αυτήν την περίοδο μια αναθεώρηση για το εάν η μεγάλου εύρους απαγόρευση πρέπει να παραμείνει. Αναμένεται να υποβληθεί η έκθεση της περασμένης χρονιάς.


Το άρθρο το βρήκαμε την 1.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/01/sweden-to-lift-lifetime-blood-donation-ban-for-gay-men/