30 Δεκ 2009

Τρανς δικαιώματα στο Πακιστάν

Το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν έχει διατάξει την κυβέρνηση να επιτρέψει στις-στους τρανς το δικαίωμα σε ένα ευδιάκριτο φύλο.

Το δικαστήριο είπε ότι οι τρανς, γνωστές-οι ως hijras, πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσουν κάρτες εθνικών ταυτοτήτων *Α που θα παρουσιάζουν το φύλο τες-τους ως hijras.

Οι Πακιστανές-οι hijras, ειδικά εκείνες-οι που προέρχοναται από φτωχές οικογένειες, υπόκεινται συχνά σε καταπίεση, παρενόχληση και αναγκάζονται να διαβιούν μέσω της επετείας και της εργασίας στο σεξ.

Εκδιώκονται συχνά από τα σπίτια τες-τους από τους πατέρες και τους αδελφούς και αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν εμφανίζουν-παρουσιάζουν τα δελτία ταυτότητας, όπου άλλο φύλο δείχνει η φωτογραφία και άλλο φύλο είναι καταγεγραμμένο.

Ενώ εκείνες-οι που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, εκείνες-οι που προέρχοναται από φτωχότερες οικογένειες λένε ότι κακοποιούνται από την κοινωνία, την αστυνομία και τις εγκληματικές συμμορίες.

Η Almas Bobby, η Πρόεδρίνα μιας ένωσης hijra, είπε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters: «Είναι ένα σημαντικό βήμα, που μας δίνει σεβασμό και ταυτότητα στην κοινωνία. Αποκτούμε σιγά-σιγά το σεβασμό της κοινωνίας. Τώρα οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είμαστε επίσης ανθρώπινα όντα».

Το Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι οι hijras πρέπει να λάβουν ίση προστασία και υποστήριξη από την κυβέρνηση.

Οι τρεις δικαστές, ο πρόεδρος Iftikhar Muhammad Chaudhry, ο δικαστής Muhammad Sair Ali και ο δικαστής Jawwad S Khawaja, είπαν ότι η οικονομική ενίσχυση πρέπει να δοθεί στις-στους hijras μέσω της Bait-ul-Maal (μια παγκόσμια οργάνωση αρωγής και ανάπτυξης) ή των προγραμμάτων εισοδηματικής υποστήριξης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών κατευθύνθηκε ώστε να εξασφαλίσει, ότι η αστυνομία θα παρέχει προστασία στις-στους hijras από τα εγκληματικά στοιχεία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/30/new-rights-for-trans-people-in-pakistan/

*Α, Είναι οι αντίστοιχες δικές μας αστυνομικές ταυτότητες.
Στην Ινδία κάνουν προσπάθειες να καλυτερεύσουν την ζωή των τρανς-aruvani ήδη από το 2005.
Ευαγγελία Βλάμη