24 Δεκ 2009

Κάλεσμα σε πρόγραμμα

Η ILGA-Ευρώπης αναγγέλλει ένα κάλεσμα προς τις συνεργάτιδες- για το πρόγραμμα υπεράσπισης ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων στα δυτικά Βαλκάνια.

Η ΙLGA-Ευρώπης αναγγέλλει ένα κάλεσμα προς τις συνεργάτιδες-ες για «Επιταχύνται! Ισχυρότερα ΛεΠΑΤ κινήματα για το πρόγραμμα ισότητας των δυτικών Βαλκανίων» που θα προωθηθεί από τον Ιανουαρίου 2010 και θα διαρκέσει 3 χρονιές. Το έργο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γενικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η νομική και κοινωνική κατάσταση των (λεσβίων, αμφισεξουαλικών, γκέι και transgender) στα δυτικά Βαλκάνια.
Δύο συγκεκριμένοι στόχοι που προσδιορίζονται για να πετύχει αυτός ο στόχος είναι:

1.Να αυξηθούν-οικοδομηθούν οι δυνατότητες-ικανότητες των των τοπικών ΛεΠΑΤ οργανώσεων στους τομείς της οργανωτικής διαχείρισης, στην τεκμηρίωση παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην υπεράσπιση τους.

2.Να υπερασπιστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (χρησιμοποιώντας τα τεκμηριωμένα στοιχεία διάκρισης) για τη βέλτιστη νομική προστασία και την κοινωνική αποδοχή των ΛεΠΑΤ στις χώρες προγράμματος.

Οι στόχοι που τίθενται στο πρόγραμμα θα επιτευχθούν μέσω μιας ποικιλίας μέσων, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης, της εκπαίδευσηw, της μελέτης, της άσκησης πίεσης, των εκστρατειών υπεράσπισης, των προσφυγών σε δικαστήρια, των συνεδριάσεων κ.λπ. Για να είναι σχετικές οι δραστηριότητες θα ανταποκριθούν στις εκφρασμένες ανάγκες των συνεργάτιδων οργανώσεων και θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που επιβάλλονται στα τοπικά πλαίσια.

Η ILGA-Ευρώπης έχει προσδιορίσει ήδη 3 κύριες συνεργάτιδες στο πρόγραμμα που είναι βασισμένο στις οργανωτικές ικανότητες και την εμπειρία τες, στην υπεράσπιση των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων.

Αυτό το κάλεσμα είναι για να περιληφθούν 3 πρόσθετες συνεργάτιδες-ες στο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

Εγγραμμένες ΛεΠΑΤ οργανώσεις ή μη καταγεγραμμένες ομάδες πρωτοβουλίας στο στάδιο της επίσημης εγγραφής (για να οριστικοποιηθεί μέσα στους πρώτους 6 μήνες από την εφαρμογή του προγράμματος) με δύο ανθρώπους πρόθυμες-ους, διαθέσιμες-ους να γίνουν μέλη του προσωπικού αυτού του προγράμματος.

Προγενέστερη εμπειρία, ενδιαφέρον ή/και κίνητρο για την τεκμηρίωση και την υπεράσπιση των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων.

Οι χώρες που έχουν επιλεχθεί για το πρόγραμμα είναι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κοσόβο, Μαυροβουνίου, και η Σερβία.

Για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες των συνεργάτιδων-ων στο εθνικό επίπεδο η ΙLGA-Ευρώπης θα παράσχει στο σύνολο 22.500 € (που αρχίζει με 5.000 € για το πρώτο έτος προγράμματος) σε κάθε συνεργάτιδα-η που επιλέγεται μέσω αυτού του καλέσματος για την τριετή διάρκεια του προγράμματος.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν και η απόφαση θα ληφθεί από μια επιτροπή του προσωπικού ΙLGA-Ευρώπης και των μελών του συμβουλίου, μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία της ανακοίνωσης αυτού του καλέσματος.

Για να συμμετάσχετε, παρακαλώ συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο συνεργατιδών-ων του προγράμματος (δείτε κατωτέρω) και στείλετε το στοLilit Poghosyan, Programmes&, της ΙLGA-Ευρώπης&Policy Officer στο: lilit@ilga-europe.org

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συνεργασίας είναι η 22 Ιανουαρίου 2010!


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.12.09 και το μεταφράσαμε, από την http://www.ilga-europe.org/europe news/ilga_europe_announces_a_call_for_partners_for_lgbt_rights_advocacy_project_in_the_western_balkans