15 Φεβ 2011

Αγγλία Η εκκλησία έδωσε το πράσινο φως για τους γάμους των λεσβιών

Αγγλία Η εκκλησία έδωσε το πράσινο φως για τους γάμους των λεσβιών

Υπουργίνες αναμένεται να δημοσιεύσουν σχέδια ώστε να μπορέσουν τα λεσβιακά ζευγάρια να «νυμφευθούν» στην εκκλησία, το BBC έχει μάθει. Η Υπουργίνα Ισότητας Lynne Featherstone προτείνει την άρση της απαγόρευσης η Πολιτική Σχέση να γίνεται στις εκκλησίες στην Αγγλία και την Ουαλία. Δεν υπάρχουν σχέδια να υποχρεωθούν οι θρησκευτικές οργανώσεις και η Αγγλικανική Εκκλησία να κάνουν τελετές. Τα λεσβιακά ζευγάρια επί του παρόντος δεν επιτρέπεται να κάνουν τελετές ή να γίνεται ανάγνωση της Αγίας Γραφής. Σύμφωνα με τις προτάσεις, δεν είναι σαφές αν αυτό θα αλλάξει ή αν η Πολιτική Σχέση στο θρησκευτικό περιβάλλον θα μπορούσε επίσημα να χαρακτηρισθεί ως γάμος.

Νόμος Ισότητας
Θεωρείται ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος μιας νέας διαδικασίας διαβούλευσης. Οι αλλαγές θα είναι ευπρόσδεκτες στην queer κοινότητα, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί η οργή όσων θρησκεύονται. Ο Αρχιεπίσκοπος της York, Δρ John Sentamu, θεώρησε την είδηση ευπρόσδεκτη. Είπε στην εκπομπή του Andrew Marr στην BBC: "Πιστεύω σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, και πραγματικά επιθυμώ την ισότητα όλων, αλλά δεν θέλω οι εκκλησίες να μου λένε τι να κάνω. Δεν έχετε το δικαίωμα να υπερισχύετε στα δικαιώματα των άλλων", πρόσθεσε. Η εφημερίδα Sunday Telegraph υποστηρίζει την απόφαση της να προχωρήσει με τη νομοθεσία και θα είναι μια νίκη για την κ. Featherstone και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εκκλησία της Αγγλίας έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία από τις εκκλησίες της, να χρησιμοποιηθούν για εμπορικές τελετές Πολιτικής Σχέσης. Η νομοθεσία θα καλύπτει επίσης τις συναγωγές και τζαμιά αν και η λεσβιοσύνη, ομοερωτισμός είναι απαγορευμένη υπό το Ισλάμ. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει από καιρό κρίνει ότι η λεσβιοσύνη, ομοερωτισμός είναι μια "απόκλιση" και δεν αναμένεται να συμφωνήσει για τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. Αλλά εκκλησίες Κουακέρων, Unitarians, και Φιλελεύθερων Εβραίων πιστεύεται ότι είναι περισσότερο ευνοϊκές στην ιδέα, λέει η εφημερίδα. Τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς διάφορες υψηλόβαθμες κληρικές της Αγγλικανικής Εκκλησίας, έγραψε η εφημερίδα The Times, ζητούσαν ο νόμος να αλλάξει. Η ομάδα των κληρικών, η οποία περιλαμβάνει τον Επίσκοπο Salisbury, της Southwark και πέντε πρώην επισκοπισών, δήλωσε: “Τα ετερό ζευγάρια έχουν την επιλογή μεταξύ πολιτικού γάμου και θρησκευτικού γάμου τα λεσβιακά ζευγάρια στερούνται μια παρόμοια επιλογή".

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια τροποποίηση του νόμου για την ισότητα από τον Λόρδο Alli, του Εργατικού κόμματος. Η εν λόγω τροπολογία, η οποία δεν θα πιέσει τις θρησκευτικές κοινότητες να δεχτούν να ισχύει για τα λεσβιακά ζευγάρια, δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή και θα απαιτούσε μια μόνιμη εγκύκλιο. Το BBC κατανοεί πως η κα. Featherstone έχει διαβουλεύσεις με Lgbtiq ομάδες και εκκλησίες σχετικά με αυτό το θέμα και αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση εντός των προσεχών εβδομάδων. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί στα ετερό ζευγάρια να κάνουν Πολιτική Σχέση.

Το νομοσχέδιο Προστασίας των Ελευθεριών περιλαμβάνει σχέδια για την άρση της απαγόρευσης για τους γάμους κατά τις νυκτερινές ώρες. Εκπροσώπισα του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: "Η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος ποια είναι η επόμενη φάση για την πολιτική των Πολιτικών Σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν να επιτρέψουν σε λεσβιακά ζευγάρια για την καταγραφή της σχέσης τους με θρησκευτικό τρόπο αν θέλουν να το κάνουν". Υπουργίνες συναντήθηκαν με μια σειρά προσώπων και οργανώσεων για να ακούσουν τις απόψεις τις για το θέμα αυτό. Σχετική ανακοίνωση θα γίνει σε εύθετο χρόνο. "Το υπουργείο των εθνικών στατιστικών στοιχείων ανέφερε τον Μάιο του 2010 ότι 26.000 Lbtiq ζευγάρια είχαν τελέσει ήδη Πολιτική Ένωση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.2.11 και την μεταφράσαμε από την news bbc.co.uk