30 Ιουν 2009

Βιαστής ο Τζόζεφ Μπρούκς

Στο σκαμνί οσκαρικός συνθέτης για 11 βιασμούς

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης και παραγωγός ταινιών Τζόζεφ Μπρουκς, αντιμετωπίζοντας ενενήντα μία κατηγορίες που αφορούν βιασμούς έντεκα γυναικών. Ο ίδιος επιμένει πως είναι αθώος, ωστόσο τα γεγονότα, όπως τουλάχιστον περιγράφονται στο κατηγορητήριο, δεν αφήνουν ιδιαίτερες αμφιβολίες για τις πράξεις του.

Ο 71χρονος συνθέτης και σκηνοθέτης της ταινίας «You light up my life» κατηγορείται ότι παράσερνε γυναίκες στο σπίτι του υποσχόμενος ότι θα τους εξασφάλιζε ρόλους σε ταινίες. Εκεί τις μεθούσε με κρασί και χρησιμοποιώντας απειλές ή εκμεταλλευόμενος τη μέθη τους τις βίαζε. Το κόλπο είχε στηθεί καλά, αφού ο γνωστός συνθέτης είχε βάλει αγγελία στην ιστοσελίδα Craigslist ζητώντας γυναίκες για οντισιόν. Σύμφωνα μάλιστα με την κατηγορούσα αρχή, το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε όσες έπεφταν στην παγίδα του να πιστέψουν πως οι πόρτες του Χόλιγουντ ήταν ήδη ανοιχτές. Μοναδική προϋπόθεση ήταν η ηλικία τους να είναι μεταξύ δεκαοκτώ και τριάντα ετών και φυσικά να είναι όμορφες. Εκανε δε πιο δελεαστική την προσφορά του πληρώνοντας ο ίδιος για τα εισιτήρια μετάβασής τους στη Νέα Υόρκη, ενώ για να κάνει πιο πειστική τη διαδικασία έβαζε τη γραμματέα του να κανονίζει τα ραντεβού αφού πρώτα έβλεπε τις κοπέλες και τους έκανε -υποτιθέμενη- συνέντευξη για το ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της προδικαστικής διαδικασίας ο Μπρουκς αρνήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξουαλική κακοποίηση, χρήση βίας και άλλα. Αν κριθεί ένοχος μόνο για τους βιασμούς που κατηγορείται ότι έκανε, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως είκοσι πέντε χρόνια.

Ο δικαστής που ασχολείται με την υπόθεση επέβαλε ως εγγύηση το ποσό των 500.000 δολαρίων ή 250.000 δολάρια σε μετρητά προκειμένου να αφήσει προσωρινά ελεύθερο τον κατηγορούμενο. Ο 71χρονος παραγωγός, που πριν από ένα χρόνο είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει περιθώριο μέχρι σήμερα να δώσει τα χρήματα ώστε να παραμείνει ελεύθερος, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Νέα Υόρκη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των αρχών.

Εσπρέσο 25.6.2009
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1017871&pg=6