2 Ιουν 2009

Λεσβοφοβία στο Μαρόκο

Εν όψει των προσεχών τοπικών εκλογών η κυβέρνηση του Μαρόκο εξαπέλυσε επίθεση κατά φαινομένων που "απειλούν" τα "θρησκευτικά και ηθικά θεμέλια" της χώρας, όπως το σιιτικό Ισλάμ και ο λεσβιασμός, η ομοφυλοφιλία.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου εξαπέλυσε εκστρατεία πάταξης "απειλών" για τα "θρησκευτικά και ηθικά θεμέλια" του βασιλείου με έμφαση στο σιιτικό Ισλάμ και τον λεσβιασμό, την ομοφυλοφυλία.
"Κρίνεται η εικόνα του κράτους", δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταρίφ, ειδικός σε θέματα που άπτονται του Ισλάμ στο Μαρόκο, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι αρχές προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι πάντοτε οι θεματοφύλακες των θρησκευτικών και ηθικών αξιών" στη χώρα, πρόσθεσε.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι κλείνει το ιδιωτικό σχολείο "Βαγδάτη".

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το "σύστημα εκπαίδευσης" που εφάρμοζε "ερχόταν σε αντίθεση με τις διατάξεις όσον αφορά την ιδιωτική παιδεία" στο Μαρόκο.
"Η απόφαση", ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου Παιδείας, ελήφθη "μετά από καταγγελία Ιρακινού πολίτη εναντίον της διευθύντριας του εκπαιδευτηρίου", η οποία φέρεται να απέβαλε τρία παιδιά "για λόγους πίστεως" και να προπαγάνδιζε "μια συγκεκριμένη θρησκευτική πρακτική".

Η φρασεολογία αυτή αποτελεί έμμεση αναφορά στο σιιτικό Ισλάμ στο Μαρόκο η πλειοψηφία είναι σουνίτισες-ες.

Η εφημερίδα Al Jarida Al Aoula ανέφερε ότι από την Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι διάκεινται ευνοϊκά έναντι του σιιτικού Ισλάμ συνελήφθησαν στην Ταγγέρη, στην Εσαουίρα και την Ουγιάζ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαρόκο εξαπολύει εκστρατεία εναντίον του σιιτικού δόγματος.
Ο Ταεΐμπ Φασί Φιχρί πρόσφατα έκανε λόγο για ενώσεις στο Μαρόκο που επιχειρούν να διαδώσουν το σιιτικό Ισλάμ στη χώρα "με την υποστήριξη του Ιράν".

"Το Μαρόκο δεν μπορεί να δεχτεί να εξελίσσονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες, άμεσα ή έμμεσα, ή διαμέσου των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων ΜΚΟ", κι έκανε λόγο για "επίθεση στα ίδια τα θεμέλια" της χώρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών στο μεταξύ εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει "κείμενα και βιβλία που επιτίθενται στις ηθικές και θρησκευτικές αξίες" της κοινωνίας στο Μαρόκο.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το ανακοινωθέν αναφερόταν σε δημοσιεύματα στον Τύπο που καλούν να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή όσον αφορά τον λεσβιασμό, την ομοφυλοφιλία στο βασίλειο.
Η κυβέρνηση καταδικάζει τον λεσβιασμό, την ομοφυλοφιλία ως αντίθετη στις "κοινωνικές αξίες και το Ισλάμ"
- εγχώριες εφημερίδες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 λεσβίες, γκέι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στο κεντρικό τμήμα της χώρας.


Οι αρχές απέρριψαν νωρίτερα εφέτος το αίτημα μιας Γαλλικής κυβερνητικής οργάνωσης να ανοίξει παράρτημα στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με παρατηρήτριες-ες, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερφαλαγγίσει τις ακραιφνείς Ισλαμίστριες-ες εν όψει των προσεχών τοπικών εκλογών, καθώς εκπρόσωποί τες-τους έχουν απαιτήσει την ανάληψη σκληρής δράσης για την πάταξη των "εκφυλιστικών" αυτών φαινομένων στο Μαρόκο.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.4.09 στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στο http://www.express.gr/news/world/148413oz_20090325148413.php3