16 Ιουν 2009

Επίσκεψη αρκούδας

Αρκούδα "επισκέφτηκε" την πλατεία της Κλεισούρας

Μια απρόσμενη επίσκεψη είχαν οι κάτοικοι του χωριού Κλεισούρα στην Καστοριά, που αναγκάστηκαν να τραπούν σε άτακτη φυγή, αφού την ώρα που έπιναν αμέριμνες-οι τον καφέ τους στην κεντρική πλατεία είδαν μπροστά τους μια θηλυκή αρκούδα μαζί με το μωρό της.

Μπορεί οι κάτοικοι της Κλεισούρας αλλά και των υπόλοιπων ορεινών χωριών της περιοχής να είναι εξοικειωμένες-οι με τις αρκούδες και τα άγρια ζώα, ωστόσο δεν ήταν λίγες-οι εκείνες-οι που τρομοκρατήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια, αφού φοβήθηκαν για πιθανή βίαιη αντίδραση της μάνας, που ίσως ς-τιτους θεωρούσε επικίνδυνες-ους για το αρκουδάκι της.

Η «επίσκεψη» της αρκούδας σημειώθηκε σε ώρα που η πλατεία έσφυζε από ζωή και όλα τα καταστήματα ήταν γεμάτα κόσμο, και δεν διήρκεσε περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό πως γύρω από το μεγαλόσωμο ζώο μαζεύτηκαν όλα τα σκυλιά του χωριού και γάβγιζαν, αλλά… δεν τολμούσαν να πλησιάσουν. Ωστόσο η αρκούδα δεν φάνηκε να ενοχλείται ούτε από τα γαβγίσματα των σκυλιών ούτε από την ανθρώπινη παρουσία. Ετσι, αφού έκανε μια... ειρηνική βόλτα στην πλατεία του χωριού, αποφάσισε να απομακρυνθεί προς το δάσος. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως συχνά-πυκνά επιστημόνισες-ες του Αρκτούρου επισκέπτονται την Κλεισούρα και τα γύρω χωριά προκειμένου να δώσουν χρήσιμες οδηγίες στις-στους κατοίκους, ώστε να συμπεριφέρονται σωστά σε ανάλογα… τετ-α-τετ.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1013102&pg=3