22 Ιουν 2009

Λεσβοφοβία στην Λέσβο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21.6.09

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Ερεσσού Λέσβου συνέχεια.

Τα παρακάτω γεγονότα αφηγούνται μία μόνο στιγμή σε μια χρόνια ιστορία κυνηγητού πίσω από το οποίο μετά βίας κρύβονται η σεξουαλική προκατάληψη (λεσβοφοβία) απέναντι στο σεξουαλικό προσανατολισμό και οι μικροπολιτικές οικονομικού και ψηφοθηρικού χαρακτήρα.

Αναφερόμαστε σε μια καντίνα που έφερε το όνομα «Καντίνα Moon» και η οποία για εφτά χρόνια λειτουργούσε στο κέντρο της παραλίας της Ερεσσού. Η Ερεσσός, χωριό της νήσου Λέσβου, είναι γνωστό πλέον ότι αποτελεί τουλάχιστον εδώ και σαράντα χρόνια παραθεριστικό προορισμό και, μεταξύ πολλών άλλων, για τις ανά τον κόσμο λεσβίες.

Στις 22 Μαρτίου 2009, ημέρα Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερεσού-Αντίσσης αποφάσισε να μην δώσει εκ νέου άδεια λειτουργίας στην ιδιοκτήτρια της εν λόγω καντίνας γιατί υπήρχε πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση για παράνομη από μέρους της κατασκευή πρόχειρου βοηθητικού χώρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο παντελώς αγνόησε το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια έχει καταθέσει προσφυγή ενάντια στην καταδικαστική απόφαση και ότι αυτή δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Αγνόησε, επίσης, το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια της καντίνας κατεδάφισε την παράνομη κατασκευή από τη στιγμή που μηνύθηκε για την ύπαρξή της.

Είναι, ίσως, παράδοξο, ότι η εκδίκαση της προσφυγής της εν λόγω ιδιοκτήτριας εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια.

Είναι, ίσως, παράδοξο ότι οι καντίνες στην παραλία της Ερεσού, όπως οι περισσότερες στην ελληνική επικράτεια, λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα, σκέπαστρα και άλλα από το νόμο απαγορευμένα.

Είναι, ίσως, παράδοξο ότι οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ερεσό, όπως οι περισσότερες στην ελληνική επικράτεια, λειτουργούν με ελλείψεις υγειονομικού χαρακτήρα ή άλλες παρανομίες ή ενώ εκκρεμούν εναντίον τους δικαστήρια ή υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα ζητήματα.

Δεν είναι, ίσως, παράδοξο ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόταν η «Καντίνα Moon» και που τώρα ετοιμάζεται η νέα επιχείρηση, η οποία με βάση τις κατασκευές που έγιναν φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ως μπαρ αλλά με άδεια καντίνας, βρίσκεται κοντά σε υδροβιότοπο στον οποίο διαβιώνουν είδη άγριων πουλιών και νεροχελώνες.

Δεν είναι, ίσως, παράδοξο ότι φήμες έλεγαν ότι η άδεια θα αφαιρεθεί από την ιδιοκτήτρια της καντίνας επί τη βάσει του «αρκετά πήρες, τώρα θα την πάρει συμπολίτης και ψηφοφόρος».

Δεν είναι, ίσως, παράδοξο ότι ο «συμπολίτης και ψηφοφόρος» ο οποίος έλαβε άδεια λειτουργίας νέας καντίνας στον ίδιο ακριβώς χώρο, προέβη σε κατασκευές πολύ πιο εκτός των νόμιμων (αποθήκη, εξέδρα, στέγαστρα) σε σχέση με την προηγούμενη ιδιοκτήτρια.

Δεν είναι, ίσως, τυχαίο ότι στο σημείο αυτό της παραλίας της Ερεσού συνηθίζουν να κάνουν το μπάνιο τους και την ηλιοθεραπεία τους, εδώ και σαράντα χρόνια, λεσβίες γυναίκες.

Δεν είναι, ίσως, τυχαίο ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια και η συνεργάτιδά της είναι λεσβίες.

Δεν είναι, ίσως, τυχαίο, ότι από την εποχή που στην Ερεσό λειτουργούν επιχειρήσεις με ιδιοκτήτριες λεσβίες οι επιχειρήσεις τους δέχονται δυσανάλογο αριθμό μηνύσεων σε σχέση με τις επιχειρήσεις ετεροφυλόφιλων επιχειρηματιών.

Δεν είναι, ίσως, τυχαίο που οι δημοτικές αρχές του τόπου φέρονται να υποστηρίζουν ότι «όλα τα μαγαζιά θα επιστρέψουν σε ντόπιες-ους». Και ενώ ο βαθμός εντοπιότητας δεν αποτελεί νόμιμο κριτήριο ιδιωτικής επιχειρηματικότητας σε καμία περιοχή της Ελλάδας, δεν είναι, ίσως, τυχαίο που η πρώτη άδεια που δεν παραχωρείται σε επιχειρηματία στην Ερεσό αφορά λεσβία γυναίκα με καταγωγή από και μόνιμη κατοικία, τη νήσο Λέσβο.

Το δελτίο τύπου το παραλάβαμε από την ιδιοκτήτρια της καντίνας. Για όποια πληροφορία απευθυνθείτε στο blog μας ή στο κινητό που αναφέρεται. Ευαγγελία Βλάμη