Συσκευή θα καταστρέφει ινομυώματα!
Μια συσκευή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού σε συνδυασμό με υπερήχους φαίνεται ότι θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία των ινομυωμάτων. Η νέα μέθοδος επιτρέπει την καταστροφή των ινομυωμάτων χωρίς αναισθησία και χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο, αφού στην ουσία δεν είναι χειρουργική επέμβαση. Δεν "αγγίζεται" η μήτρα ή ωοθήκες.
Το μηχάνημα, που ονομάζεται ExAblate, είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς μιας νέας ισραηλινής εταιρείας, της Insightec, με έδρα τη Χάιφα και συγκεκριμένα μιας ομάδας νεαρών μηχανικών που έχουν δουλέψει στο παρελθόν για το στρατό στον τομέα της επίλυσης προβλημάτων γεωγραφικού εντοπισμού! Στόχος των προσπαθειών στον τομέα της γυναικολογίας ήταν να μπορέσουν να αναπτύξουν τεχνολογία που θα τις-τους επιτρέπει να καταστρέφουν το ινομύωμα με υπερήχους που "ψήνουν" στην κυριολεξία τον ινώδη σχηματισμό. Αυτό έγινε εφικτό και το αποτέλεσμα, ειδικά για τις ασθενείς, είναι απολύτως πρακτικό!
Στα κέντρα όπου εφαρμόζεται ήδη αυτή η τεχνική, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουρ στη Γαλλία (CHU de Tours), οι ασθενείς φτάνουν το πρωί, υποβάλλονται σε ελαφριά μέθη και στη συνέχεια στη θεραπεία, κι επιστρέφουν σπίτι τους το ίδιο απόγευμα. Για την ακρίβεια, η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα και το σώμα της από τη μέση και κάτω βρίσκεται μέσα στον κύλινδρο του μηχανήματος. Η-ο γιατρός αρχίζει και στέλνει με ελεγχόμενη συχνότητα τους υπερήχους που πρέπει να πλήξουν αποκλειστικά το ινομύωμα.
«Χάρη σε αυτό το μηχάνημα, έχουμε μια συνεχή χαρτογράφηση της θερμοκρασίας των παράπλευρων οργάνων και του δέρματος, γεγονός που μάς προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο. Μάλιστα η ασθενής, αν νιώσει το παραμικρό κάψιμο, μπορεί ακόμα και η ίδια να σταματήσει την εκπομπή των υπερήχων» εξηγεί ο καθηγητής Φρεντερίκ Πατά, επικεφαλής του τμήματος υπερήχων του Πανεπιστημίου της Τουρ. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι όλη η διαδικασία διαρκεί τρεις ώρες, ωστόσο οι ερευνήτριες-ες συνεχίζουν την προσπάθεια για να μειώσουν το χρόνο. Η μέθοδος δεν έχει επιπλοκές, ωστόσο διευκρινίζεται ότι κάποια ινομυώματα που είναι πολύ ογκώδη ή βρίσκονται σε σημείο όπου δεν είναι εύκολη η προσέγγιση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο γραμμένο από την Κ. Νικολοπούλου στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1009901&pg=2