15 Ιουν 2009

Παιδική εργασία

Αυξήθηκε η παιδική εργασία λόγω κρίσης

Αύξηση της καταναγκαστικής παιδικής εργασίας -ιδιαίτερα ανάμεσα στα κορίτσια- λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξέφρασε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, σε έρευνα που δημοσίευσε, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ 1,8 εκατομμύρια βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ενα στα έξι παιδιά εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την σωματική του και ψυχική του υγεία. Πάνω από 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα.

"Όλο και περισσότερες οικογένειες ζουν στην φτώχεια, η οικονομική κρίση φθείρει την πραγματική πρόοδο των τελευταίων ετών", ανέφερε η ΔΟΕ, συμπληρώνοντας ότι το 2002, ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονταν να εργάζονται ήταν 246 εκατομμύρια. Η έκθεση που έχει τίτλο "Δώστε στα κορίτσια μίαν ευκαιρία: η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, ένα κλειδί για το μέλλον", υπογραμμίζει ότι τα περίπου 100 εκατομμύρια κορίτσια που σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να εργάζονται αντί να πηγαίνουν στο σχολείο θα μπορούσαν να είναι οι "κύριες χαμένες" την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει. Τα κορίτσια βρίσκονται σε κατώτερη θέση οι γονείς προτιμούν να στείλουν το αγόρι τους στο σχολείο παρά το κορίτσι τους.

"Μερικές από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας απαιτούν σκοπίμως από τα κορίτσια να μην έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο" υπογραμμίζει η ΔΟΕ, τονίζοντας τις περιπτώσεις εμπορίου σαρκός και πορνείας. Η σεξουαλική εκμετάλλευση συνεχίζει να αποτελεί μία από τις "πιο επικίνδυνες" παιδικές εργασίες και απειλεί περίπου 53 εκατομμύρια παιδιά, παρά την Σύμβαση 182 της ΔΟΕ που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και είχε ως στόχο της την εξάλειψη τέτοιων μορφών εργασίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην παιδεία, ιδιαίτερα για τα κορίτσια.

Το άρθρο το βρήκαμε στην 11.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=189343&pg=3