15 Ιουν 2009

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολκυστικών ωοθηκών πλήττει το δυτικό κόσμο

θεσ/νικη
Το 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας στο δυτικό κόσμο αντιμετωπίζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της έμμηνης ρύσης και της ωοθυλακιορρηξίας, αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμία) και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.
Όπως ανακοινώθηκε στο επιστημονικό συμπόσιο «Ενδοκρινολογία αναπαραγωγής: Θέματα αιχμής στη γυναίκα και στον άνδρα», που διοργάνωσε η Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης είναι το λαπαροσκοπικό «drilling» ωοθηκών, μια χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία καυτηριάζονται οι ωοθήκες με τη βοήθεια ειδικής διαθερμίας, με σκοπό την αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας.
Αλλά και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου καθώς, εκτός από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιείται και η μικρογονιμοποίηση, που είναι μια πιο εξελιγμένη τεχνική.
Για τη βελτίωση πολλών από τα προβλήματα, που προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης και η υπερτρίχωση, οι επιστημόνισες-ες συστήνουν αλλαγή του τρόπου ζωής, ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση, διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος ή και η απώλεια 4-5 κιλών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση του συνδρόμου είναι ο αποκλεισμός καταστάσεων, που προκαλούν παρόμοιες διαταραχές, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η υπερπρολακτιναιμία και τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων ή των ωοθηκών, που εκκρίνουν ανδρογόνα.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.6.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=53827