Το κλειδί για την αποφυγή θρομβώσεων
Έναν μοριακό μηχανισμό που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το αίμα σχηματίζει θρόμβους ανακάλυψαν επιστημόνισες-ες του Χάρβαρντ. Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», κατάφεραν να εντοπίσουν μια περιοχή στον παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που περιέχει έναν μοριακό αισθητήρα για τη ρύθμιση του μεγέθους της με μεγάλη σημασία για την αποφυγή θρομβώσεων, αλλά και αιμορραγίας.
Σύμφωνα με τον δρα Γουέσλι Γουόνγκ ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει απίστευτες ικανότητες να θεραπεύεται, και μία από αυτές είναι ο φυσιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου σταματά την αιμορραγία, διαδικασία που είναι γνωστή ως αιμόσταση. Ωστόσο, όπως τόνισε, η ρύθμιση της ίδιας της αιμόστασης αποτελεί σύνθετη πράξη ισορροπίας, αφού όταν το αίμα πήζει πολύ μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες θρομβώσεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση προκαλεί θανατηφόρα αιμορραγία.
Η VWF είναι μια πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία του αίματος, καθώς ελέγχει την ισορροπία ανάμεσα στη θρόμβωση και την αιμορραγία, ενώ οι διαταραχές που την επηρεάζουν μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αιμορραγικά προβλήματα και καρδιακές προσβολές. Το μέγεθός της ελέγχεται με την κυκλοφορία της στο αίμα, όπου το ένζυμο ADAMTS13 έχει τη δυνατότητα να μπει μέσα στην πρωτεΐνη και να τη διαιρέσει.
Η νέα έρευνα αποκάλυψε τη λεπτομερή δομή της περιοχής στην οποία γίνεται η διαίρεση της πρωτεΐνης. Αυτό σύμφωνα με τις επιστημόνισες-ες έχει τεράστια σημασία, καθώς δείχνει πού βρίσκεται αυτή η περιοχή σε σχέση με τις ανωμαλίες που όταν υπάρχουν στην πρωτεΐνη, προκαλούν κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές.
Χάρη στη νέα έρευνα, οι επιστημόνισες-ες θα μπορέσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ελέγχει τον σχηματισμό των θρόμβων και το πώς οι αιματολογικές διαταραχές, όπως η νόσος von Willebrand διακόπτουν αυτό το σύστημα, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη θεραπεία των αιματολογικών διαταραχών.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 8.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσοhttp://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1008991&pg=3