15 Ιουν 2009

Δωρεάν τεχνική γονιμοποίηση στο διαδίκτυο

Δωρεά σπέρματος και από το Ιντερνετ

Κατάφεραν με 40 ευρώ μόνο να κάνουν πραγματικότητα το μεγάλο τους όνειρο, να αποκτήσουν παιδί. Τόσο στοίχισε σ’ ένα ζευγάρι λεσβιών η εγγραφή σε ιστοσελίδα η οποία δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να έρχονται εύκολα σε επαφή με άνδρες που θέλουν να δωρίσουν το σπέρμα τους. Η Λίντσεϊ και η Κλερ, 28 και 26 ετών αντίστοιχα, αποφάσισαν να επιλέξουν διαδικτυακά τον βιολογικό πατέρα του Τζάκι, η γέννηση του οποίου συμπλήρωσε την ευτυχία τους.

Οι δύο Βρετανίδες γνωρίστηκαν το 2005 και από την αρχή της σχέσης τους κατάλαβαν ότι ήθελαν να κάνουν παιδιά. Ετσι, οκτώ μήνες αργότερα αποφάσισαν να καταφύγουν στη λύση της τεχνητής γονιμοποίησης. Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, έπεσαν στην ιστοσελίδα www.diybaby.com, που τα αρχικά της σημαίνουν «Do it yourself» (Κάν’ το μόνη σου).

Βασικό κριτήριο για την επιλογή τους ήταν ο άνδρας να μένει κοντά τους, για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Και στάθηκαν τυχερές, αφού ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί τους ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές τους: ήταν ένας δάσκαλος γύρω στα 40, χωρίς παιδιά, που έμενε σε απόσταση δύο ωρών από το σπίτι τους και ο οποίος ζητούσε την ευκαιρία να διαιωνίσει τα γονίδιά του. Λίγες ώρες μετά την πρώτη συνάντησή τους, του ανακοίνωσαν και την απόφασή τους τον επιλέξουν ως τον πατέρα του παιδιού της Λίντσεϊ.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του υποψήφιου πατέρα, οι δύο γυναίκες τον ξανασυνάντησαν το Μάιο του 2007. Την ημέρα εκείνη τους έφερε σ’ ένα αποστειρωμένο δοχείο το σπερματικό υγρό του και αμέσως προχώρησαν στην τεχνητή γονιμοποίηση. Επειτα από δύο απόπειρες, η Λίντσεϊ κατάφερε να μείνει έγκυος και γέννησε τον Τζάκι το Φεβρουάριο του 2008. Το ευτυχισμένο ζευγάρι έστειλε φωτογραφίες του μωρού και στον πατέρα, με τον οποίος συνεχίζουν να κρατούν επαφή.

Οι Λίντσεϊ και η Κλερ, που παντρεύτηκαν πέρσι τον Αύγουστο, φρόντισαν να υπογράψουν και οι δύο πλευρές νομικά έγγραφα που απαγορεύουν την επέμβαση του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, αλλά και σε εκείνες να διεκδικήσουν οποιοδήποτε επίδομα για τον Τζάκι.

Κι επειδή η πρώτη δοκιμή ήταν επιτυχής, τώρα η Κλερ περιμένει και αυτή με τη σειρά της να μείνει έγκυος από τον ίδιο δωρητή σπέρματος.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.6.2009 γραμμένο από την Κάτια Γιαπαλάκη στην εφημερίδα Εσπρέσο στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1011431&pg=1
Ο όρος τεχνική γονιμοποίηση στο τίτλο του άρθρου εν γνώση μας χρησιμοποιήται αν και αδόκιμος. Η πρακτική αυτή ήδη εφαρμόζεται εκτός από την Αγγλία, στην Αμερική, στην Αυστραλία και τον Καναδά. Ευαγγελία Βλάμη