31 Οκτ 2011

Πρώτη δίκη και καταδίκη για λεσβοφοβία στην Ελλάδα


“Λεσβίες για την Ισότητα-Lesb.Equal”
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία

Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Πρώτη δίκη και καταδίκη για λεσβοφοβία

Καταδικάστηκε σήμερα από το Γ´ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών άτομο για εξύβριση λεσβίας, επειδή την αποκάλεσε "διεστραμμένη" και "ψυχανώμαλη" που "δεν σέβεται την γυναικεία φύση, άρα ούτε και την αλήθεια".

Πρόκειται για πρωτόδικη καταδίκη σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Μια ιστορική απόφαση για την Ελληνική Δικαιοσύνη. 'Οπου διευκρινίστηκε ότι καμιά και κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκαλεί μια λεσβία (άρα οποιοδήποτε ομοερωτικό πρόσωπο) ως "ψυχανώμαλη" ή "διεστραμμένη", γιατί πια οι όροι αυτοί σήμερα είναι εξυβριστικοί.

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι:

.... “Ο Κώστας Πλεύρης καταδικάστηκε γιατί, στις 16 Ιουλίου 2008 ως εγκαλούμενος επέδωσε εξώδικη «Δήλωση ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών» (!!), στην οποία αναφερόταν στην Andrea Gilbert ως «αντικοινωνικό στοιχείο» και ως «καυχωμένη ότι εκπροσωπεί τας ομοφυλοφίλους γυναίκας, δηλαδή πρόκειται περί ψυχανωμάλου γενετησίου διεστραμμένου προσώπου, τον οποίον αφού δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν του δεν σέβεται και την αλήθειαν».1 Για την πρώτη δίκη (και καταδίκη) για ομοερωτοφοβία στην Ελλάδα θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο τύπου συνεργαζόμενων ΜΚΟ καθώς και για δεύτερη ανάλογη δίκη με κατηγορούμενο πάλι τον Κώστα Πλεύρη που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2011 πάλι στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών”.

1Πατήστε εδώ


Για τη "Lesb.Equal. - Λεσβίες για την Ισότητα" (478)

-----    ------  ---------    -------------- ----            ----------------

Trial and conviction against lesbofobia for the 1st time in Greece

"Lesbians for Equality-Lesb.Equal"
For the claim and promotion
of the rights of lesbians in society

Athens 30th  Oct 2011

Press Release

Subject: Trial and conviction against lesbofobia for the 1st time in Greece

The 3rd three membered Court of Appeal of Athens has convicted today a person for vilification against a lesbian, for caliing her a "pervert" and "mentally deranged" and "not respecting her female nature and thus the truth".

This is a first instance conviction to six months imprisonment with a three year suspension. It is a historical decision for the Greek Justice. It was specified in the Court that no woman or man has the right to call a lesbian (and thus any person of LBTIQ sexual orientation ) a "pervert" or a "mentally deranged", because nowadays these terms are invective.

Below follows a relative quotation of a Press Release of the Greek Monitor of the Helsinki Agreements:

"Kostas Pleuris has been convicted because in July 16th 2008 as an impugned has delivered an extrajudicial "Statement before the Public Prosecutor of Athens(!!), with which he was refering to Andrea Gilbert as an "antisocial person" and as "vaunting that she represents lesbians (homosexual women) and thus she is a sexually and mentally deranged person that since she does not respect her female nature, she does not respect the truth". 1 A network of collaborating NGO’s will publish an analytical Press Release both for the first trial (and conviction) against lesbophobia in Greece and for a second relative trial against again Kostas Pleuris that will take place again at the 3rd three membered Court of Appeal of Athens in November 11th 2011.

For "Lesb.Equal.-Lesbians for Equality"

29 Οκτ 2011

Άσυλο στις τρανς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ιστορική ψηφοφορία επεκτείνει τα πρότυπα της ΕΕ για το άσυλο των τράνς


Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως ένα σύνολο κανόνων για το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δεσμευτικοί κανόνες περιλαμβάνουν πλέον την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ως λόγος δίωξης, τους οποίους οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν υπόψη. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει για τις αλλαγές, οι οποίες είναι οριστικές.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ προέβλεπε πως η νομοθεσία ασύλου "σχετίζεται με τις πτυχές του φύλου οι οποίες λαμβάνονται υπόψη" από τις εθνικές αρχές ασύλου, όταν εξετάζονται οι δυνατότητες δίωξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων στη χώρα καταγωγής τις.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα έχει αντικαταστήσει αυτό το κείμενο, και διευκρινίζει ότι "στις πτυχές του φύλου, θα περιλαμβάνεται και η ταυτότητα κοινωνικού φύλου, όπου πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή". Το κείμενο αναφέρεται τώρα και στην ταυτότητα του κοινωνικού φύλου συγκεκριμένα, και υποχρεώνει τις χώρες μέλη να εξετάζουν τις σχετικές πτυχές με το κοινωνικό φύλο. Πριν, οι χώρες της ΕΕ μπορούσαν ακόμη και να επιλέξουν να μην εξετάζουν τα θέματα που συνδέονται με το φύλο της αιτούσας σε αιτήματα ασύλου.

Το ψήφισμα συντάχθηκε και διαπραγματεύτηκε επιτυχώς από την Jean Lambert, Αγγλίδα βουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δεσμευτική οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.

Η Sirpa Pietikäinen Ευρωβουλευτίνα, αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup, πρόσθεσε: "Είμαι πολύ υπερήφανη που οι συναδέλφισές μου από το κεντροδεξιό κόμμα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ΕΛΚ-EPP υποστήριξαν αυτή την αλλαγή, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουν σχετικά με το άσυλο γενικότερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζει την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ως αιτία δίωξης, αλλά ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα συμβάλει στην προστασία περισσοτέρων ζωών".

Ο Dennis de Jong, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup και υπεύθυνος των πολιτικών ασύλου από το κόμμα GUE - NGL, σχολίασε: "Σε όλο τον κόσμο, τρανς διώκονται για αυτό που είναι. Αυτή η αναθεώρηση της οδηγίας αναγνωρίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, και θα δεσμεύσει τις χώρες μέλη να λαμβάνουν την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου υπόψη σε αιτήματα ασύλου. Ελπίζω σε μια μελλοντική αναθεώρηση να γίνει επίσης υποχρεωτικό να λαμβάνουν υπόψη το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψηφίων".

Οι δεσμευτικοί κανόνες θα ισχύουν μετά την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών της ΕΕ, εκτός της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας που αποχωρήσαν από τη διαδικασία. Λόγω της πρόσβασης της Κροατίας στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, αναμένεται επίσης να προσαρμόσει τη νομοθεσία ασύλου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.10.11 και την μεταφράσαμε από την lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/historic-vote-extends-eu-asylum-standards-to-transgender-people/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+intergrouplgbt+%28The+European+Parliament%27s+Intergroup+on+LGBT+Rights%29

Στην φωτογραφία είναι τρανς Candy Darling, η οποία υπήρξε πρωτοποριακή εργαζόμενη ως μοντέλο μόδας από το 1970

27 Οκτ 2011

Αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης που καταχωρήθηκε στο εξωτερικό


“Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα”
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία


Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου


Θέμα: Νομική αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης που καταχωρήθηκε στο εξωτερικό

Με την κοινή υπουργική απόφαση 23433/1022 (“Καθορισμος του τύπου άδειας διαμονής που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών, συντρόφισες-ους πολίτισας-η της Ε.Ε. ή Ελληνίδας-α, με την οποίαν διατηρούν σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη”), εφαρμόζεται η σχετική Οδηγία 2004/38/ΕΚ και του π.δ. 106/2007 για την αναγνώριση δικαιωμάτων διαμονής σε πρόσωπα εκτός Ε.Ε. που είναι μέλη οικογένειας με άτομα – πολίτισες-ες Ε.Ε.

Το προεδ. διάταγμα 106/2007 αναγνωρίζει τα δικαιώματα αυτά τόσο για τις-τους συζύγους, όσο και για τα πρόσωπα που βρίσκονται σε συντροφική σχέση. Με την απόφαση εξειδικεύονται, σε ένα βαθμό, τα κριτήρια με τα οποία αναγνωριστεί η ύπαρξη τέτοιας συντροφικής σχέσης. Αναφέρονται ενδεικτικά η περίπτωση της καταχωρημένης συμβίωσης (σύμφωνο συμβίωσης) ή της ύπαρξης παιδιών. Επίσης αναφέρεται ενδεικτικά η ύπαρξη μακροπρόθεσμης νομικής, κοινωνικής ή οικονομικής δέσμευσης.

Πρόκειται για μια θετική ενέργεια αναγνώρισης ζευγαριών ανεξαρτήτως φύλου, η οποία καθιστά σαφέστερο το σχετικό δικαίωμα που ήδη προβλεπόταν από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα αποτελεί αντίφαση το ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει σταθερές συντροφικές σχέσεις ανεξαρτήτως φύλου που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό, ενώ η εσωτερική νομοθεσία διατηρεί το άρθρο 1 του Ν.3819/2008 κατά το οποίο αποκλείει τα λεσβιακά ζευγάρια από τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης.

Τα λεσβιακά ζευγάρια αγαπιούνται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα ετερό ζευγάρια, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό, ζητάμε από την πολιτεία να μας παρέχει πραγματική ισότητα σε όλους τους τομείς .


Για την Lesb.Equal- Λεσβίες για την Ισότητα

Ευαγγελία Βλάμη

26 Οκτ 2011

Πανερωπαϊκή οδηγία κατά των διακρίσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση για οδηγία κατά των διακρίσεων σε όλη την ΕΕ

Δύο φορές αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι θέλει να θέσει εκτός νόμου τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο κάλεσε επισήμως τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο νόμου, που προτάθηκε πριν τρία χρόνια.

Το προσχέδιο οριζόντιας οδηγίας κατά των διακρίσεων θα απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω θρησκευτικών ή άλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές. Απαιτεί επίσης την έγκριση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Γερμανία και άλλες έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε διάλογο σχετικά με το σχέδιο νόμου, παρά την εξέταση των προτάσεων από τον Ιούλιο 2008.

Στις 25 οκτωβρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο "σημειώνει ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να συμφωνήσουν και να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης". Το κείμενο περαιτέρω “καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να στηρίζει την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών (μεταξύ των χωρών μελών), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία επίτευξη συμφωνίας".

Και στο σημερινό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτίνες επίσης επίσημα κάλεσαν "τις χώρες μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρώσουν σύντομα τη συμφωνία και να εγκρίνουν την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης”, και τόνισε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει την απασχόληση και τους στόχους της σταθερότητας για το 2020.

Η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, αντιπροεδρίνα της LGBT Intergroup και υπεύθυνη για το κείμενο εξ ονόματος της Ομάδας ALDE, επίσης, σχολίασε: "Όπως η κρίση της ευρωζώνης, έτσι τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ αποδυναμώνονται από τα τεράστια εθνικά ελλείμματα και λίγο από την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων. Ακριβώς έτσι χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση και κυρώσεις για την οικονομία μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση και κυρώσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι χώρες μέλη πρέπει να υπερασπιστούν την ισότητα ως επείγουσα, όπως η σταθερότητα του ευρώ: και οι δύο είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ".

Ο Raul Romeva i Rueda ευρωβουλευτής, εισηγητής της οδηγίας και αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup, εξέφρασε ικανοποίηση για την ψηφοφορία: “Αυτές οι δύο ψήφοι δείχνουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην απαγόρευση των διακρίσεων. Παλέψαμε πολύ και σκληρά για την πρόταση αυτή, και θα διαρκέσει περισσότερο με τις κυβερνήσεις που παλινδρομούν και χρησιμοποιούν λανθασμένα επιχειρήματα για την καθυστέρηση της ισότητας. Είναι στο DNA της Ευρώπης η προστασία των μειονοτήτων, και τελικά θα φτάσουμε εκεί".


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.10.11 και την μεταφράσαμε από την Lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-repeats-call-for-eu-wide-anti-discrimination-directive/

25 Οκτ 2011

Queer και Τρόμος: Η λέξη "Μ"

Δεν μπορείτε να πείτε "μουνί", μπορείτε;

Η λέξη "Μ". Που προέρχεται από το γλωσσολόγο Λόρδο Voldemort, είναι η Λέξη που δεν κατονομάζεται. Η Germaine Greer την περιέγραψε ως μια από τις λίγες λέξεις που έχει διατηρήσει την δύναμη του να σοκάρει και ενώ φαίνεται να είναι ένα επίθετο επιλογής για πολλές από τις φίλες μου, σε πολλές περιπτώσεις αυτή έχει μια ανεξήγητη βαρύτητα που την καθιστά φαινομενικά φοβερή.

Αλλά γιατί; Φυσικά υπάρχουν μερικές λέξεις που πρόφερονται όταν ερμηνεύονται ως μια πράξη μίσους λόγω του κοινωνικο-ιστορικού τους πλαισίου, αλλά η λέξη "Μ" δεν είναι μία από αυτές. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που ενοχλούνται από αυτήν δεν μπορούν να δώσουν μια λογική εξήγηση για την οποία θεωρούν ότι είναι τόσο απαράδεκτή, και αυτό είναι ανησυχητκό.

Γιατί; Διότι αν η επίδραση της λέξης δεν είναι εξ' αιτίας κάποιας απαίσιας ιστορίας, αυτό πρέπει να έχει να κάνει με τον προσδιορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι το ταμπού είναι η εκδήλωση μία ευρέως διαδεδομένης ενόχλησης για τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα. Εξετάστε τις υποτιμητικές αντίστοιχες λέξεις που αναφέρονται στα ανδρικά σεξουαλικά όργανα. Παρόλο που δεν είναι πολύ ευχάριστες, δεν υπάρχει κανένα στίγμα που να συνδέεται με την απλή ανακοίνωσή τις. Στην πραγματικότητα θα μπορούσα να τις γράψω εδώ χωρίς το φόβο της ντροπής ενώ αν ''η λέξη ''Μ" δεν μεταφέρει επαρκώς την έννοια-σημασία θα έπρεπε να εγκριθεί μια άλλη λέξη για αυτή.

Έτσι, αν και εγώ δεν προτείνω βομβαρδισμό με τη λέξη "Μ", θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι η λέξη είναι κατά κάποιο τρόπο εκτός ορίων. Οποιαδήποτε υποτιμητική λέξη, που αναφέρεται στα σεξουαλικά όργανα φαίνεται ότι είναι προσβλητική (αν και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί η λέξη "cock πέος" είναι πιο προσβλητική από ό,τι η "arm-pit κοιλότητα κόλπου", αλλά για την κοινωνία το να αφομοιώσει την γυναικεία πλευρά είναι τόσο φρικτό που γίνεται άρητη, θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει κάτι δυσοίωνο για να κρυφτεί από κάτω.

Διότι, όπως μάθαμε από το αγόρι μάγο, "ο φόβος για τη λέξη αυξάνει το φόβο από μόνος του" και αυτό δεν θα το έκανε ποτέ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.10.11 και την μεταφράσαμε από τη Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/fear-and-trembling-the-c-word.aspx

24 Οκτ 2011

Θα συνεχίσουν την έφεση οι λεσβίες Katherine Zappone και Ann Louise Gilligan;

Ζευγάρι λεσβιών ζυγίζει αν θα συνεχίσει την έφεση

Ένα ζευγάρι λεσβιών εξετάζουν κατά πόσον θα συνεχίσουν την προσφυγή τις στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τη διαπίστωση ότι δεν έχουν το δικαίωμα να νυμφεύονται στην Ιρλανδία σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χθες αρνήθηκε να επιτρέψει στη γερουσιαστίνα Katherine Zappone και στη Dr Ann Louise Gilligan να τροποποιήσουν την αναίρεση τις ώστε να περιλαμβάνει μια απαίτηση ενός τμήματος της νομοθεσίας του Συμφώνου Συμβίωσης του 2004 είναι αντισυνταγματική.

Οι δικηγορίνες τις ανέφεραν στη συνέχεια πως το ζευγάρι θα εξετάσει αν θα συνεχίσει την προσφυγή υπό αυτές τις συνθήκες. Το ζευγάρι άσκησε έφεση το 2006 στην απόφαση ορόσημο της Elizabeth Dunne, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αποφάσισε πως ο γάμος έγινε κατανοητός από το Σύνταγμα το 1937 που περιορίζεται σε πρόσωπα του αντίθετου φύλου.

Στην κίνιση άρνησης χθες για τροποποίηση, η Δικαστίνα κα. Fidelma Macken, δήλωσε η προτεινόμενη νέα αιτία αναιρέσεως “θα μπορούσε να επηρεάσει ένα σημαντικό αριθμό άλλων προσώπων” και έχει “σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική”. Η Δικαστίνα Macken είπε πως τα επιχειρήματα σε σχέση με τη συνταγματικότητα της παραγράφου 2.2 του Νόμου του Συμφώνου Συμβίωσης του 2004 δεν είχαν πλήρως προβλήθηκαν πλήρως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεν εξετάστηκαν, στην απόφαση της Δικαστίνας Dunne, παρά το ότι το θέμα «άγγιζε» την συνταγματικότητα.

Το 2004, η νομοθεσία περιελάμβανε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ λεσβιών και δήλωνε πως υπάρχει "εμπόδιο σε ένα γάμο" αν "αν αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη είναι του ίδιου φύλου”. Η Δικαστίνα Macken είπε ότι στο θέμα εμπλέκονται "ένα κομμάτι της συνταγματικής και νομοθετικής ιστορίας" και πριν ένα τέτοιο θέμα έρθει ενώπιον του δικαστηρίου, θα έπρεπε να είναι "πλήρως ελεύθερα συζητήσιμο" σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν ήταν σκόπιμο να γίνει αποδεκτή η αίτηση τροποποίησης σε αυτό το σημείο, είπε.

Νωρίτερα, ο ανώτερος σύμβουλος Michael Collins, για την Dr Zappone και την Dr Gilligan, δήλωσε πως οκτώ ημέρες ξοδεύτηκαν επιχειρηματολογόντας για ένα ενιαίο συνταγματικό ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο και προέκυψε αυτή η «σκιά» ενός νομικού ζητήματος.

Η Δικαστίνα Macken είπε, η υποβολή αίτηση τροποποίησης των εγγράφων της διαδικασίας θα μπορούσε να είχε γίνει όταν η διάταξη τέθηκε σε ισχύ.
Ο ανώτερος σύμβουλος Maurice Collins, για την Δημόσια Επιτροπή Εισοδήματος και το κράτος, είπε ότι αυτή η "κρίσιμη ερώτηση" ποτέ δεν τέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεν θα μπορούσε να τεθεί σε αυτό το στάδιο.

Στην μακρά απόφασή της το 2006, η Δικαστίνα Dunne είχε πει πως μια από τις “περίεργες πτυχές" της υπόθεσης ήταν ότι μια διάταξη του νόμου περί Συμφώνου Συμβίωσης δεν είχε "προσβληθεί" κατά τη διαδικασία.

Η Dr Zappone, μια δημόσια πολιτική σύμβουλος η οποίος έχει διοριστεί ως γερουσιαστίνα, και η Dr Gilligan, ακαδημαϊκή, είναι κατά της Δημόσιας Επιτροπής Εισοδήματος και του κράτος. Η Dr Zappone και η Dr Gilligan συζούν, είναι μαζί για σχεδόν 30 χρόνια και νυμφεύθηκαν, στην British Columbia του Καναδά, το 2003.

Ισχυρίστηκαν πως το να μην τις επιτρέπεται να νυμφευθούν εδώ και η μη αναγνώριση του γάμου τις που τέλεσαν στον Καναδά, ως έγκυρου εδώ παραβιάζει τα δικαιώματά τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.10.11 και την μεταφράσαμε από την irish times στην http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/1022/1224306299671.html

Θα πει ναι, στους θρησκευτικούς γάμους λεσβιακών ζευγαριών η Δανία

Οι λεσβιακοί γάμοι θα είναι πραγματικότητα μέχρι την επόμενη χρονιά

"Οι πρώτοι γάμοι λεσβιών ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα την άνοιξη του 2012. Ανυπομονώ για τη στιγμή που το πρώτο λεσβιακό ζευγάρι θα βρεθεί έξω από την εκκλησία. Θα στέκομαι εκεί ρίχνοντάς τις ρύζι" είπε ο νέος υπουργός της εκκλησίας, Manu Sareen, από το Κοινωνικοφιλελεύθερο κόμμα, στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Ο διορισμός του Sareen ως υπουργού της εκκλησίας ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Είναι φανερά θρησκευτικός "αμφισβητίας”, ο οποίος, πριν γίνει υπουργός της εκκλησίας, ήρθε τρομακτικά κοντά στο να αυτοδιαγραφεί από το εθνικό μητρώο της εκκλησίας, ως άμεση διαμαρτυρία ενάντια στη μακροχρόνια απαγόρευση για το γάμο των λεσβιών.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει θεός, δυστυχώς", είπε ο Sareen στην Jyllands-Posten. "Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω πως υπάρχει. Τότε θα μπορούσα να πω: υπάρχει Θεός και εξ' αιτίας της ύπαρξής του ξέρω τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε”.

Αλλά αν ο υπουργός δεν ήταν σίγουρος για την ύπαρξη του Θεού, για ένα πράγμα ήταν απόλυτα βέβαιος, είναι ότι οι λεσβίες αξίζουν τα ίδια δικαιώματα με τις ετερό.

"Έχω πολλές φίλες λεσβίες και δεν μπορούν να νυμφευθούν. Αγαπούν τις συντρόφισές τις με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ετερό, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό", είπε ο Sareen.
“Σήμερα θα ήταν αδιανόητο να μην έχουμε κληρικές”, συνέχισε. "Το ίδιο είναι και με τους γάμους των λεσβιών επίσης".

Ορισμένες τοπικές κληρικές, όπως ο Henrik Højlund, ο οποίος είναι ο ιερέας της ενορίας Losning και Korning και πρόεδρος για του Ευαγγελικού Λουθηρανικού Δικτύου (ELN), διαφώνησα με τον υπουργό.

“Πολλές άνθρωποι εσφαλμένα θεωρούσαν ότι οι λεσβιακοί γάμοι είναι απλά το επόμενο βήμα μετά τις γυναίκες ιερείς. Αλλά είναι πολύ πιο πέρα από τα όρια της κανονικότητας του χριστιανισμού", είπε ο Højlund στην Jyllands-Posten.
“Η Εκκλησία της Δανίας είναι εκκοσμικευμένη μέχρι να αλλάξει σε μια απελπισμένη και λανθασμένη προσπάθεια να συναντήσει τις σύγχρονες ανθρώπους στα μισά του δρόμου”, είπε, προσθέτοντας ότι ο γάμος των λεσβιών θα ήταν “μοιραίος για την εκκλησία”.

Το 1989 η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο για τη νομιμοποίηση συμβίωσης μεταξύ λεσβιών συντροφισών. Αλλά η χώρα σταμάτησε πριν από το να την χαρακτηρίσει θρησκευτικό «γάμο» και στα λεσβιακά ζευγάρια εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να έχουν τελετές γάμου στην Εκκλησία της Δανίας.

Δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των ετών, και μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, με συνέπεια έχουν δείξει ότι περίπου το 69% της κοινωνίας υποστηρίζει το γάμο των λεσβιών στην εκκλησία. Όμως, οι Δανές πολιτικίνες και κληρικές έχουν μείνει πίσω από την κοινή γνώμη.
Μια δημοσκόπηση τη χρονιά 2004 έδειξε ότι λιγότερο από το 40% των κληρικών στην Εκκλησία της Δανίας υποστήριζαν το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών - περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την κοινωνία. Επιπλέον, οι νόμοι νομιμοποίησης του λεσβιακού γάμου καταψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο αρκετές φορές.

Όμως, οι προοπτικές είναι διαφορετικές τώρα που η κεντροαριστερά έχει κλεγεί μετά από δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση και έχει διορίσει έναν υπουργό εκκλησίας του οποίου οι πεποιθήσεις και οι θρησκευτικές συνήθειες μοιάζουν περισσότερο με εκείνες των περισσότερων Δανών.
Ενώ ο Sareen αμφιβάλλει για την ύπαρξη του Θεού, είπε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει να πηγαίνει στην εκκλησία - αν και είναι σπανιότατες οι φορές - για να βιώσει την ατμόσφαιρα της "πνευματικότητας, της ευλάβειας, του σεβασμού και της ταπεινότητας: πράγματα που λείπουν στην καθημερινή μας ζωή".

Λιγότερο από 5% των Δανών σήμερα παρακολουθούν τις λειτουργίες της εκκλησία σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 80% είναι – όπως ο Sareen - εγγεγραμμένα μέλη που πληρώνουν φόρους για να την υποστηρίξουν, σπάνια παρακολουθούν τις λειτουργίες. Φέτος μόνο, η Εκκλησία της Δανίας θα λάβει περίπου 5,9 δισεκατομμύρια κορώνες σε φόρους από τα εγγεγραμμένα μέλη της, καθώς και επιπλέον φόρο που υποστηρίζεται από κρατικές επιχορηγήσεις ίσο με 130 κορώνες για κάθε πολίτισα, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Helene Devantié, η προεδρίνα της Kirketjenerforening, το σωματείο των εργαζομένων εκκλησία, είναι πρόθυμη να επιτρέψει τους λεσβιακούς γάμους στην Εκκλησία της Δανίας, αλλά μόνο για όσο διάστημα οι εργαζόμενες της εκκλησίας θα μπορούν να επιλέξουν, σε προσωπική βάση, να εξυπηρετήσουν τα λεσβιακά ζευγάρια.

"Οι εκκλησίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας τοπικών συμφωνιών, έτσι ώστε οι εργαζόμενες που έχουν ηθικά προβλήματα με τον γάμο των λεσβιών να μπορούν να εξαιρεθούν", είπε.

Η Devantié έθεσε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι εργαζόμενες της εκκλησίας - οι δημόσιες υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται από τους φόρους - θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών σε ορισμένες πολίτισες, μόνο και μόνο επειδή αποδοκιμάζουν τον τρόπο ζωής τις ή προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Sareen είπε πως οι εργαζόμενες της εκκλησίας που είναι σε αντιπαράθεση με το να νυμφεύουν λεσβίες δεν θα είναι αναγκασμένες να διεξάγουν τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. “Αλλά πρέπει επίσης να καταστεί δυνατό για τις λεσβίες να νυμφεύονται στην εκκλησία", πρόσθεσε.
Η Vivi Jelstrup, η συμπροεδρίνα της ΜΚΟ Lbtiq Danmark, εξέφρασε την ικανοποίηση της που ο Sareen και η νέα κυβέρνηση έχουν λάβει σοβαρά τη δυνατότητα του γάμου των λεσβιών στην Εκκλησία της Δανίας. Αλλά ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος θα αλλάξει για να παρέχει πραγματική ισότητα σε όλους τους τομείς.

"Θέλουμε επίσης να δούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να είναι υπέρ του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών" είπε στη Jyllands-Posten.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 21.10.11 και την μεταφράσαμε από την Copenhagen post γραμμένη από την Jennifer Buley στην http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/52363-minister-gay-weddings-by-next-year.html

19 Οκτ 2011

Η Ολλανδία επιτρέπει σε δημόσιες υπαλλήλους να αρνούνται τη τέλεση γάμων σε λεσβιακά ζευγάρια

Η Ολλανδία έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στους δήμους να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που αρνούνται να νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων τις.

Η Υπουργίνα Χειραφέτησης Marja van Bijsterveldt και ο υπουργός Εσωτερικών Piet Hein Donner, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και οι δυο, πρόσφατα πρότειναν να επιτραπεί στους δήμους να μη νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται πως άλλη δημόσια υπάλληλος θα εκτελεί γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. Η υπουργίνα υποστηρίζει πως οι δήμοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα ο καθένας ξεχωριστά.

Η υπουργίνα Χειραφέτησης είπε στις βουλευτίνες το περασμένο καλοκαίρι ότι οι υπάλληλοι ληξειαρχείου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αρνηθουν να εκτελέσουν γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως δήμοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να απασχολούν δημοσίες υπαλλήλους οι οποίες έχουν αντιρρήσεις συνείδησης εναντίον πολιτικού γάμου μεταξύ λεσβιών.

Το 2008 η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης της Ολλανδίας αποφάνθηκε ότι οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να απολύουν τις δημόσιες υπαλλήλους που δεν είναι πρόθυμες να εκτελέσουν γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια.

Η ομάδα COC περιέγραψε τη σημερινή απόφαση ως "εξαιρετικά απογοητευτική". Σε δήλωσή της, είπε ότι είναι "σκανδαλώδες το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά τον νόμο του πολιτικού γάμου για τα λεσβιακά ζευγάρια, οι δημόσιες υπάλληλοι να μπορούν ακόμα να έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να εφαρμόσουν τον νόμο".


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.10.11 και την μεταφράσαμε από την Radio Netherlands Worldwide στην http://www.rnw.nl/africa/bulletin/dutch-cabinet-dodges-gay-wedding-controversy

Ας δούμε την προοπτική αυτής της λογικής της πολιτείας να ισχύσει για γυναίκες άλλης φυλής, θρησκείας, ανάπηρες, ηλικιωμένες, άλλης εθνικότητας, εθνότητας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων

Δυσανεξία προς τις λεσβίες στην Αρμενία

Έρευνα: Η κοινωνία της Αρμενίας αισθάνεται ως επί το πλείστον δυσανεξία προς τις Lbtiq

“Ο στόχος του δεύτερου σταδίου που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν να αποκαλύψει την δημόσια αντίληψη για τις Lbtiq, να συλλέξει πληροφορίες μέσα από τη μελέτη της κοινής γνώμης σχετικά με την κρατική πολιτική έναντι των Lbtiq, καθώς και αργότερα, μαζί με ειδικές στον τομέα αυτό, να αναπτύξει έναν οδηγό για την προστασία των δικαιωμάτων τις”.

Η ΜΚΟ Socioscope πραγματοποίησε μια έρευνα στην Yerevan για την πληροφόρηση της κοινωνίας και ανάγκη της γνώσης, και αποκάλυψε την πλήρη αδιαλλαξία απέναντι στις Lbtiq.

Η Κοινωνιολόγος Arus Harutyunyan από την Socioscope Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και παροχής συμβουλών, είπε ότι 1.156 άνθρωποι ρωτήθηκαν για την έρευνα. Με βάση τις παρατηρήσεις της η Harutyunyan είπε ότι η γνώση των ερωτηθεισών στις Lbtiq περιορίζεται σε ό, τι ξέρουν γενικά για τις Lbtiq, η οποία μπορεί να εξηγηθεί ως δογματική νοοτροπία. Για 15% από αυτές η πηγή πληροφοριών σχετικά με το θέμα είναι το διαδίκτυο. Η γνώση τις είναι δογματική, αγνοούν την επιστημονική πλευρά του θέματος.

"Η πλειοψηφία των ερωτηθεισών πιστεύει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των Lbtiq είναι μια ασθένεια, 12,7% πιστεύει ότι επηρεάζεται από ξένες χώρες, 10,8% πιστεύει ότι είναι αποτέλεσμα ανατροφής, και 9.8% είπαν ότι είναι εξαιτίας της επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί αρνητική γλώσσα και κρατά αρνητική στάση όταν μιλά γι 'αυτές, 11,5% είναι ανεκτικές, και μόνο το 2,5% δείχνουν συμπάθεια. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να συμπεράνουμε από την έρευνα πως δεν είναι ανεκτικές", είπε η Harutyunyan.

Η έρευνα έχει δείξει ότι πιο ενημερωμένες και πιο ανεκτικές είναι νέες ηλικίας μεταξύ 18 και 20 και διαμένουν στην Ερεβάν και οι γυναίκες με υψηλή (τριτοβάθμια) εκπαίδευση.

Η ΜΚΟ (ΡΟΖ Αρμενία) για τη σεξουαλική υγεία, τα θέματα ισότητας των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ασχολήθηκε με τα κύρια πεδία της λειτουργίας της Δημόσιας Πληροφόρησης και της Ανάγκης Γνώσης. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Mamikon Hovsepyan επισημαίνει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Τα Δικαιώματά μας και Εμείς". Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 και έχει στόχο να αποκαλύψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Lbtiq σε διάφορες σφαίρες της κοινωνικής ζωής, καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τις. Η νομική ανάλυση του θέματος έχει γίνει επίσης.

Με την έρευνα που διεξάγουν οι οργανώσεις έχουν αναπτύξει μια σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση της Αρμενίας, το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας, τοπικές καθώς και διεθνείς ΜΚΟ.

“Η κύρια ένδειξη της δημοκρατικής κοινωνίας είναι η ανοχή έναντι των μειονοτικών ομάδων από τη μια πλευρά, και η αντίληψη της πολιτείας ως προστάτιδα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τις, από την άλλη”, διαβάζουμε σε ένα τμήμα των προτάσεων.

Οι συγγράφισες της έρευνας πιστεύουν ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία των δικαιωμάτων των ομάδων, για να σχηματιστεί μια ατμόσφαιρα ανοχής προτείνουν την έγκριση νόμων κατά των διακρίσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.10.11 και την μεταφράσαμε από την Armenianow γραμμένη από την Gayane Mkrtchyan
στην http://www.armenianow.com/social/human_rights/32494/armenia_lesbian_gay_bisexual_transgender 

Στην φωτογραφία η κοινωνιολόγος κα. Arus Harutyunyan

Anna Grodzka η πρώτη τρανς βουλευτίνα στη Πολωνία

Η πρώτη τρανς νομοθέτιδα στην Πολωνία θα πιέσει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Η Πολωνία εξέλεγξε τη πρώτη τρανς στο κοινοβούλιο - η Anna Grodzka, ακτιβίστρια και παραγωγός ταινιών, που λέει ότι είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση για το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών και για κρατική χρηματοδότηση για τις διαδικασίες προσδιορισμού φύλου.

Η πρώτη ανοιχτά τρανς της Πολωνίας εξελέγη βουλευτίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δώσει μάχες για την ισότητα των Lbtiq.

Η Anna Grodzka εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου να εκπροσωπεί την πόλη της Κρακοβίας, στο πλαίσιο του Κινήματος Palikot, ένα νέο κοινωνικά φιλελεύθερο κόμμα με επικεφαλής τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων Janusz Palikot. Η Anna Grodzka τράβηξε την τεράστια προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία και στο εξωτερικό, και έχει επιστήσει την προσοχή στα δεινά των Lbtiq στην συντηρητική και καθολική χώρα της.

"Αρκετά με αυτήν την απόκρυψη της αλήθειας", είπε η 57χρονη κα. Grodzka στην Associated Press στις 17.10.11. "Αυτή η ομάδα ανθρώπων, ακόμη και εάν είναι μικρή, έχει τα δικαιώματά της και θα πρέπει να τηρούνται. Δεν πρέπει να ωθηθεί στη λήθη".

Η ίδια, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για τις Πολωνές Lbtiq να έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται από τον νόμο οι σχέσεις τις, η εργασιακή ασφάλεια της και η κρατική χρηματοδότηση για τις διαδικασίες προσαρμογής φύλου - η δική της, ολοκληρώθηκε στην Ταϊλάνδη πέρυσι.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη με την πολωνική διαδικτυακή πύλη Gadu-Gadu, η κα. Grodzka είπε επίσης ότι σχεδιάζει τη καθιέρωση ενός νόμου παρόμοιου με αυτόν που πέρασε πρόσφατα στην Αυστραλία που θα επέτρεπει οι Πολωνές να επιλέξουν το, "γυναίκα", “άνδρας” ή "άλλο", όσον αφορά το φύλο τις στα διαβατήριά τις.

Ανηφορική μάχη
Οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας δεν άλλαξαν τη κυβέρνηση,ο Donald Tusk παραμένει πρωθυπουργός, με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος Πολωνίας.
Αλλά το κόμμα Κίνημα Palikot απέκτησε 40 έδρες στη 460-εδρη Βουλή, καθιστώντας την το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα - ένα σημάδι ότι ο κοινωνικός συντηρητισμός που αποδέχτηκαν πολλές Πολωνές δεν έχει πλέον την επιρροή που είχε κάποτε στην πολιτική.

Η κα. Grodzka είπε ότι έχει λάβει εκατοντάδες φιλικές επιστολές, τηλεφωνήματα και μηνύματα από υποστηρίκτριες και μόνο ένα εχθρικό τηλεφώνημα – απόδειξη, όπως είπε, μιας αυξανόμενης άνεσης ανάμεσα στις Πολωνές για τις Lbtiq. Παρά το ότι το κόμμα της είναι μια σχετικά μικρή ομάδα στο κοινοβούλιο, είπε ότι είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει τις εκλογείς της όταν θα ορκιστεί στις 8 Νοεμβρίου.

«Έπίσης, θα είμαι απλά η εαυτή μου, και θα δείξω ότι οι όποιες δυσμενείς γνώμες για μένα είναι άδικες», είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.10.11 και την μεταφράσαμε από την Deutsche Welle γραμμένη από τον Andrew Bowen http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15467347,00.html

Τελική απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Schalk και Kopf

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την άρνηση αυστριακών αρχών να επιτρέψουν τον γάμο σε ένα γκέι ζευγάρι κατέστει τελεσίδικη

Η πενταμελής επιτροπή του τμήματος της μείζονος συνθέσεως-ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε στις 22 Νοεμβρίου 2010, η αίτηση παραπομπής απορρίφθηκε σχετικά με την υπόθεση της Schalk και Kopf κατά Αυστρίας (Αριθμός υπόθεσης 30141/04) που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες. Η ολομέλεια με απόφαση της 24 Ιούνη 2010, είναι τελική (άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή ενός γκέι ζευγαριού ότι δεν του επιτρέπεται ο γάμος και δεν είχε άλλη δυνατότητα να έχει νομικά αναγνωρισμένη σχέση πριν από την έναρξη ισχύος συμφώνου συμβίωσης με νόμο στην Αυστρία, τον Ιανουάριο του 2010. Με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2010, το Δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (δικαίωμα γάμου) δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην αυστριακή κυβέρνηση να χορηγήσει πρόσβαση στο γάμο στα Lgbtiq ζευγάρια. Έκρινε, επομένως, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.11.10 στην ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αρχείο μορφής PDF.

18 Οκτ 2011

Δελτίο τύπου για την απεργία πείνας των λεσβιών Ελ. και Κ.

“Λεσβίες για την Ισότητα-Lesb.Equal”
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία

Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Δύο λεσβίες διεκδικούν να ζήσουν μαζί στη φυλακή με απεργία πείνας


Δύο λεσβίες, μετανάστριες και φυλακισμένες διεκδικούν το δικαίωμά τις στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τις και στο σεβασμό της ιδιωτικής τις ζωής χωρίς παράνομη επέμβαση της πολιτείας, ζητώντας να μείνουν μαζί σε ένα κελί στη φυλακή.

Η άρνηση αυτού του δικαιώματος, υπό τις δεδομένες συνθήκες, αποτελεί διάκριση στη βάση του σεξουαλικού τις προσανατολισμού.

Η Les.Equal χθες βρέθηκαν στην είσοδο των γυναικείων φυλακών της Θήβας για να υποστηρίξουν την απεργία πείνας που ξεκίνησε το λεσβιακό ζευγάρι.

Η Lesb. Equal θα παρακολουθήσει ενεργά το έργο και τη στάση των Αρχών στην υπόθεση αυτή, θα ενημερώσει όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς σχετικά με την υπόθεση, συνεργαζόμενη στενά με τη ΜΚΟ Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την υπεράσπιση του λεσβιακού ζευγαρίου ανέλαβε η ΜΚΟ Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πλειάδες, δια της Προέδρου της και Δικηγόρου Αθηνών κ. Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα.

Κρίνουμε απαραίτητο να μην πεθάνει κάποια, προκειμένου να καταλάβουν οι αρχές, επιτέλους, πόσο σοβαρά και πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λεσβίες, θα διεκδικήσουμε δε, συνεπείς στη μέχρι σήμερα δράση μας, το ζευγάρι αυτό, αλλά και κάθε ζευγάρι λεσβιών, να μην υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της ιδιότητάς τις αυτής.

Ζητάμε από την πολιτεία να μην επιβάλλει μια ακόμη ποινή που, μάλιστα, δεν προβλέπεται σε Νόμο, στην ήδη υπάρχουσα ποινή, που εκτίεται νόμιμα από τις δυο λεσβίες, και να αποδώσει ισότητα χωρίς καμιά διάκριση, σεβόμενη τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Translation of Press Release by “Lesb.Equal – Lesbian for Equality”

“Lesb.Equal - Lesbians for Equality”
for the claim and promotion
of the rights of lesbians in society

Athens October 19th 2011

Press Release

Subject: Two lesbians claim to live together in prison through hunger strike

Two lesbians, immigrants and prisoners claim their right in free development of their personality and in respect of their private lives without an unlawful state intervention, requesting to share a cell in prison.

The denial of their right, under the circumstances, constitutes a discrimination on the basis of their sexual orientation.

“Les.Equal” arrived yesterday in the entrance of women’s prison in Thebes to support the hunger strike that the lesbian couple has started.

“Les.Equal” will actively monitor the action and attitude of authorities concerning this case and will notify all the relative european organisations concerning this case in close collaboration with the NGO ''Hellenic Action for human rights - Pleiades”.

Mrs Electra-Leda Koutra a woman lawyer from Athens and president of the NGO “Hellenic Action for human rights-Pleiades” has undertaken the advocacy of the lesbian couple.

We believe that it is important to avoid the death of the two lesbians, so that the state can finally realise the seriousness and the number of problems that the two lesbians face and we will claim-consistent to our actions until now-for this and for any other lesbian couple not to suffer from discrimination due to their nature.

We request from the state not to impose another sentence –which is not included in the present sentence-on the present sentence that the two lesbians are legally serving, and to serve equality without any discrimination, respecting the national and european commitments of our country.

On board of “Lesb.Equal. - Lesbians for Equality”

Η λεσβία Α.Ζ. δέχτηκε λεσβοφοβική επίθεση στο Βελιγράδι

Μια λεσβία δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Βελιγραδίου (Σερβία)
Όσον αφορά τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ivica Daèiæ και των εκπροσωπισών του Υπουργείου για την σημερινή επίθεση το πρωί στην 24χρονη Α. Z. στο Βελιγράδι, το κέντρο της πόλης, όπου τραυματίστηκε σοβαρά, Η ΜΚΟ GSA θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό για διάφορα άλλα στοιχεία της εν λόγω επίθεσης.

Η επίθεση κατά της λεσβιακής κοινότητας μέσω της Α. Z., η οποία κατά τη στιγμή της επίθεσης φορούσε κάποια λεσβιακά σύμβολα της Pride Parade, ανέφερε την υπόθεση στην αστυνομία και στη συνέχεια ενημέρωσε επίσης την οργάνωσή μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η οργάνωσή μας, υπήρχαν τρεις επιτιθέμενοι οι οποίοι ακολούθησαν την Α. Z. και δύο φίλες της από τη Zeleni Venac στη γωνία της Carice Milice και Marsala Birjuzova, όπου συνέβη η επίθεση. Αφού είχαν παρατηρήσει ότι η A. Z. φορούσε σύμβολα του λεσβιακού κινήματος, ένας από τους επιτιθέμενους άρχισε να την βρίζει και την ρώτησε αρκετές φορές, αν ήταν λεσβία. Ξεκίνησε να την χτυπά και στη συνέχεια έβγαλε ένα μαχαίρι και της επιτέθηκε με αυτό.

Η Α. Z. υπέστη μεγάλες σωματικές βλάβες – μια βαθιά μαχαιριά στο δεξί χέρι είχε σαν αποτέλεσμα να κοπούν μερικοί τένοντες σε δύο από τα δάχτυλα της, έχει θλάση κεφάλι, και πολλές μελανιές και κοψίματα σε όλο το σώμα της, τα οποία ο θύτης τής τα έκανε κτυπώντας την με γροθιές και κλωτσιές. Η επίθεση σίγουρα θα έληγε με πιο τραγικές συνέπειες εάν η Α. Z., με τη βοήθεια μιας φίλης, δεν είχε αντισαθεί σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή της αρπάζοντας το μαχαίρι με το χέρι που είχε ήδη τραυματιστεί, αποφεύγοντας έτσι τις πληγές που θα μπορούσαν να ήταν θανατηφόρες.

Η Α. Z. σήμερα αισθάνεται καλύτερα, η κατάστασή της είναι σταθερή και είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση σε κλινικό κέντρο της Σερβίας, όπου και αναμένει να λειτουργήσει το δεξί της χέρι. Η ΜΚΟ είναι σε συνεχή επαφή μαζί της – ακτιβίστριες της ΜΚΟ ήταν με την Α. Z. σήμερα το πρωί όταν εισήχθει στο κέντρο έκτακτης ανάγκης, και αργότερα σήμερα θα την επισκεφθεί δικηγορίνα της οργάνωσης.

Η δικηγορίνα της οργάνωσης, θα παρακολουθεί ενεργά το έργο της αστυνομίας, της εισαγγελίας και της δικαστικής εξουσίας στην υπόθεση αυτή, και θα εκπροσωπήσει τα θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης ενώπιον όλων των αρμοδίων θεσμικών οργάνων. Επαινούμε την γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας σήμερα το πρωί. Ωστόσο, ζητάμε να βρεθούν όλοι οι δράστες και συνεργοί του λεσβοφοβικού εγκλήματος, χωρίς καθυστέρηση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ το αρμόδιο δικαστήριο πρέπει να επιβάλλει τις ενδεδειγμένες ποινές όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιθέσεις στη Lbtiq κοινότητα συμβαίνουν όλο το χρόνο, κάτι για το οποίο όλες οι Lbtiq οργανώσεις ενημερώνουν τακτικά το κοινό. Η υπόθεση αυτή των σοβαρών τραυματισμών ή αυτή η απόπειρα δολοφονίας, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν στην οργάνωσή μας τις τελευταίες χρονιές. Είναι προφανές ότι οι επιτιθέμενοι δεν περιορίζονται πια από το θέσουν τέλος στη ζωή όσων έχουν λεσβιακό ή ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή φορούν τα σύμβολα του λεσβιακού κινήματος.

Η οργανωσή μας ρωτά, συνεπώς, τους σχετικούς κρατικούς θεσμούς, και ιδιαίτερα εκείνους τους πολιτικούς που τον τελευταίο καιρό μιλάνε για τις Lbtiq και τις δραστηριότητές τις σε ένα αρνητικό πλαίσιο, εάν είναι απαραίτητο να πεθάνει κάποια, προκειμένου να καταλάβουν, επιτέλους, πόσο σοβαρά και πολλά είναι τα προβλήματα που η Lbtiq κοινότητα αντιμετωπίζει στη Σερβία και προκειμένου να αρχίσει η επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Οι επιθέσεις που γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο σοβαρές προφανώς δεν μπορεί να σταματήσούν με τη σποραδική αντιμετώπιση των συνεπειών, μάλλον, είναι καιρός να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των αιτίων. Η ΜΚΟ απαιτεί από τη πολιτεία να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία της συστηματικής μείωσης της βίας και των διακρίσεων εις βάρος των Lbtiq, και να φέρει επειγόντως ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και της λεσβοφοβίας. Επιπλέον, θα ενημερώσει όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς σχετικά με αυτήν την υπόθεση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.10.11 και την μεταφράσαμε από την gsa στην http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=54&Itemid=106

17 Οκτ 2011

Δύο λεσβίες διεκδικούν να ζουν μαζί στη φυλακή, με απεργία πείνας

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ, ΖΕΥΓΑΡΙ, ΠΟΥ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕ-ΧΩΡΙΣΕ

Σε χωριστές πτέρυγες τα φτερά του έρωτα

Είναι και οι δύο φυλακισμένες. Η μία μάλιστα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Και είναι ζευγάρι. Γνωρίστηκαν πριν από τρία χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί, μέσα στα υγρά κελιά με τα άμορφα, παγερά κάγκελα, οι ψυχές τους βρήκαν αποκούμπι η μία στην άλλη.

Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, οι κρατούμενες-οι «δεν εμποδίζονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τις-τους» Σήμερα κρατούνται στις φυλακές του Ελεώνα, στη Θήβα. Σε διαφορετικές πτέρυγες...

Συναντώνται «μέσω κραυγής από πτέρυγα σε πτέρυγα, από απόσταση δέκα μέτρων πίσω από τα κάγκελα, και αυτό μετά βασάνων, διότι δεν υπάρχει πάντοτε η κατανόηση των υπαλλήλων για την επικοινωνία μας, γιατί φοβούνται μην παραβούν την εντολή της διευθύντριας».

Είναι η Ελ. και Κ., δυο νέες γυναίκες που τιμωρήθηκαν από το νόμο για τα αδικήματα που διέπραξαν και τώρα αναρωτιούνται αν «υπάρχει λόγος να στερούμαστε και την αγάπη;».

Με αιτήσεις τις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις οποίες καταγγέλλουν «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ρατσιστική συμπεριφορά», γνωστοποιούν τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησαν απεργία πείνας, αφού ακόμη και η απόπειρα αυτοκτονίας της μιας (διά απαγχονισμού) δεν έφερε αποτέλεσμα.

«Ζητώ αξιοπρέπεια»

«Τολμώ και γνωστοποιώ τη σεξουαλική μου φύση -γράφει η Ελ.- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω αξιοπρέπεια, σεβασμό προς το άτομό μου και τις-τους απέναντί μου. Αναζητώ την αναγνώριση των δικαιωμάτων μου τονίζοντας ότι οι προσωπικές μου προτιμήσεις (σεξουαλικός προσανατολισμός) δεν καταργούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Εχοντας μια σχέση αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης, με τη συντρόφισσά μου κάνουμε μελλοντικά όνειρα πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε, όπως όλοι οι άνθρωποι, να είμαστε μαζί χωρίς προκαταλήψεις, φτάνοντας ακόμη και στο γάμο».

Γιατί όμως οι υπεύθυνες-οι της φυλακής αποφάσισαν να «χωρίσουν» τις δύο γυναίκες;

«Αυτή τη συμπεριφορά -λέει η Ελ.- την εκλαμβάνω τους τελευταίους οκτώ μήνες που έπειτα από δεκατρία χρόνια εγκλεισμού (εκτίω ισόβια και 16 χρόνια κάθειρξης για ανθρωποκτονία), μου χορηγήθηκε 48ωρη άδεια, την οποία παραβίασα και δεν επέστρεψα την ημέρα που έπρεπε. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, αλλά κανείς δεν με προετοίμασε ψυχολογικά πώς να χειριστώ την ελευθερία μου ύστερα από δεκατρία χρόνια εγκλεισμού.

Χωρίς γαλήνη

"Δεν είχα σκοπό να φύγω, γι' αυτό μέσα σε δεκαπέντε ημέρες συνελήφθηκα και επέστρεψα στη φυλακή. Δέχτηκα την τιμωρία που προβλέπει ο νόμος, έχω ζητήσει συγγνώμη από τη διευθύντρια και τον εισαγγελέα φυλακών. Επειτα από αυτό το παράπτωμα στερήθηκα ακόμη και την ελευθερία της προσωπικής ζωής. Πριν από το συμβάν, συγκατοικούσαμε στην ίδια πτέρυγα, σε ξεχωριστούς θαλάμους. Εργαζόμασταν στο σωφρονιστικό κατάστημα, είχαμε άψογη συμπεριφορά ως προς τους υπαλλήλους και ως προς τις συγκρατούμενές μας κρατώντας τις ισορροπίες στο επιτρεπτό επίπεδο.

"Δεν υπάρχει πλέον γαλήνη στις ψυχές μας.

Ζητούμε να μεταφερθούμε σε χώρο κράτησης-κελί όπως το προβλέπει ο νόμος (Σωφρ. Κώδικας) και όπως για πολλά χρόνια σε άλλα καταστήματα κράτησης (π.χ. Κορυδαλλού), που υπήρχε συγκεκριμένος χώρος και ιδιαίτερα για κρατούμενες που εκτίουν μεγάλες ποινές. Για τους λόγους αυτούς: Προσφεύγουμε σε απεργία πείνας τονίζοντας πως καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες πριν φτάσουμε στα άκρα. Ελπίζοντας πως η Διεύθυνση θα λάβει υπ' όψιν της το ανθρώπινο και με απόγνωση αίτημά μας, να δώσει μια λύση για δύο συνανθρώπους που διεκδικούν προσωπική ελευθερία μέσω της σχέσης τις. Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθος, μεγάλο ή μικρό, και να πληρώσει γι' αυτό. Εχει όμως το δικαίωμα σε μία ακόμη ευκαιρία».

«Ο Κώδικας επιτρέπει»

Η Ηλέκτρα Κούτρα, πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συνήγορος των δυο γυναικών, αναφέρεται στον Σωφρονιστικό Κώδικα που ορίζει ότι οι κρατούμενες «δεν εμποδίζονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τις και την άσκηση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζει ο νόμος».

Προτείνει ως πρόεδρος της Δράσης «να προβλεφθούν ειδικοί χώροι όπου θα μεταφέρονται οι οικογένειες, μέλη των οποίων τυχαίνει να κρατούνται παράλληλα σε άλλες φυλακές, καθώς και τα ζευγάρια, μεταξύ των οποίων και τα ομοερωτικά».

«Αυτά τα ζευγάρια -επισημαίνει- είναι μια πραγματικότητα την οποία ο νομοθέτης και ο εκάστοτε εφαρμοστής του Δικαίου θα πρέπει να λάβει απαρέγκλιτα υπ' όψιν του, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις κατακτήσεις της χώρας μας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της ΕΣΔΑ, και πληθώρα άλλων δεσμευτικών για τη χώρα μας εγγυήσεων και μη δεσμευτικών διακηρύξεων είναι στο πλευρό των δύο ερωτευμένων γυναικών». *


Article from Greek newspaper Eleytherotypia at 17.10.2011, translation by Lesb.Equal-Lesbian for Equality.

In seperate wings the wings of love

They are both female prisoners.One of them is serving a life sentence.And they are a couple. They met three years ago in the Correctional Service of Korydallos. There,inside the damp cells with the cold bars their souls have seeked comfort in one another.

Today,they are held in the Correctional Service of Elaion, in Thebes. In different wings...

“If we ever meet between wings by calling out loud each other, we might get a glimpse of each other from a 10 m.(30 ft.) distance behind prison’s cold bars and still after struggling for that since the prison guard does not always show us understanding because of the fear of violating the orders of the prison’s warden”.

This is H. And K., two young women that have been punished from the law for the offences they have commited and now they wonder “what is the reason for us to be deprived of love?”

Via requests towards the ministry of Justice –with which they impeach the “encroachment of their human rights and racist behavior” they notify the reasons why they started a hunger strike, since even the suicide attempt (through hanging)of one of them did not work out.

“I ask for dignity” H.says.

“Ι have the courage to declare my sexual nature. This does not mean that i do not have my own personality,character,dignity and respect towards me and the people around me. I seek for the recognition of my rights pointing out that my sexual orientation do not quash the human behavior. I have a relationship of love, solidarity and understanding with my lover. We have decided to be together, sharing our common dreams and planning for the future hoping that we will manage to be together as any other couple, without facing any discriminations and prejudices and even manage to get married”.

But why the prison’s officials decided to keep the two women apart?

H.says: “I have been suffering from this racist behavior for the last eight (8) months, since after thirteen (13) years of imprisonment (my sentence is life and sixteen (16) years of imprisonment for manslaughter) i was given a 48hour leave prison that i violated and did not return in the Correctional Service when i should. I do not abnegate my blame, but no one psycologically prepared me how to handle my freedom after thirteen (13) years of imprisonment”.

Without peace of mind

“I did not intend to leave or to violate the law and that’s why within fifteen (15) days i was arrested by the authorities and returned to the Correctional Service. I accepted the punishment from the law for my actions and i have expressed my repentance to the warden and to the prison’s district attorney.
After that delinquent offence i was deprived even of the freedom of my personal life. Before the incident of the 48 hour leave prison i lived in the same wing with my lover, only in different chambers. I and my lover have been working in the Correctional Service behaving impeccably both towards the other prisoners and the prison’s guards maintaining a balance up to a permissible level”.

“We no more have peace in our souls”

We ask to be transfered to a correctional cell-as the law has set it and has been for many years in other Correctional Services (for instance in Korydallos) where there was a specific room for every prisoner and especially for prisoners with long-lasting
Sentences. For the above reasons: We resort to hunger strike and we point out that we have made great efforts before we decided to go to the edge, hoping that the administration will take into consideration our human and desperate request and give a solution to two lesbians-humans that claim their personal freedom through their relationship. Every person might make a mistake, small or big and pay for this. But every person has the right for one more chance”.

“Τhe Code allows”

Mrs Electra Koutra president of the NGO “Greek Action for human rights” and advocate of the two lesbians, refers to the Correctional Code that defines that prisoners “are not prevented from the free development of their personality and the exercise of the rights that the law acknowledges them”

As the president of the NGO she proposes that “special chambers must be provided for families, members of which might be held at the same time in different Correctional Services and also for couples both of same and of opposite sex”.

She points out that: “These couples are a reality that the legislator and anyone that serves justice must strictly take into consideration, with respect towards the human dignity and the achievements of our country concerning human rights.

Article 14 (prohibition of discrimination) in relevance with Article 8 (the right for respect of personal and family rights) of the ECHR(European Convention on Human Rights) and a number of other binding for our country guarantees and non binding declarations stand by the two women in love.

Την είδηση την βρήκαμε στις 17.10.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από τη Κατερίνα Κάτη στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=318704

15 Οκτ 2011

Εκστρατεία υπέρ του γάμου των λεσβιών στην Asheville

Πώς θα μπορούσε κάποια να είναι αντίθετη προς τους γάμους των λεσβιών αφ' ότου παρακολουθήσει την εδώ ταινία;

Μια αιτία που ορισμένες άνθρωποι αντιτίθενται στο γάμο των λεσβιών είναι ότι ποτέ δεν έχουν γνωρίσει ένα ευτυχισμένο, ζευγάρι ερωτευμένων λεσβιών ή μια λεσβιακή οικογένεια. Αυτή ακριβώς είναι η Εκστρατεία για την Ισότητα στο Νότο, η οποία προσπαθεί να αλλάξει με την εκστρατεία Λέμε Ναι.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, λεσβιακά ζευγάρια στην Asheville της Βόρειας Καρολίνας πηγαίνουν στο γραφείο του ληξιαρχείου και ζητούν ευγενικά άδειες γάμου. Τις αρνήθηκαν σε όλες, αφού η Βόρεια Καρολίνα δεν επιτρέπει τα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται. (Η προτεινόμενη τροποποίηση στο σύνταγμα που θα απαγορεύει το γάμο των λεσβιών έρχεται τον Μάιο.)

Πλην όμως, δίνει σίγουρα ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη μάχη για την ισότητα γάμου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.10.11 και την μεταφράσαμε από την gawker στην http://gawker.com/5849757/how-could-anyone-be-against-gay-marriage-after-watching-this

ΗΠΑ: Η ψήφος του Λευκού Οίκου βάζει σε κίνδυνο τις γυναίκες


Ο Νόμος θα επέτρεπε στα Νοσοκομεία να αφήσουν τις γυναίκες που έχουν ανάγκη φροντίδας να πεθάνουν


Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Βουλή των Αντιπροσωπισών ενέκρινε νομοσχέδιο στις 13 Οκτωβρίου 2011, που θα θέτει τις ζωές των γυναικών σε κίνδυνο, δήλωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch - H.R.W . Το νομοσχέδιο, αν γίνει νόμος, θα μπορούσε να ανατρέψει τη μακροχρόνια ομοσπονδιακή πολιτική που απαιτεί τα νοσοκομεία να παρέχουν σωτήρια φροντίδα ανεξάρτητα από το κόστος, δήλωσε η H.R.W.

Ο Νόμος Προστασίας της ζωής, HR 358, θα τροποποιήσει το νόμο της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης για τη χορήγηση εκτεταμένων εξουσιών στα νοσοκομεία να αρνηθούν τη φροντίδα άμβλωσης σε γυναίκες που νοσούν, χωρίς καμία εξαίρεση για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η νομοθεσία των Ην. Πολιτειών απαιτεί σήμερα τα νοσοκομεία που λαμβάνουν ομοσπονδιακά χρήματα να παρέχουν επείγουσα περίθαλψη σε οποιανδήποτε έχει ανάγκη μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να σταθεροποιηθεί ή να μεταφερθεί, αν το αρχικό νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να παράσχει τη φροντίδα που χρειάζεται.

"Ο κακώς αποκαλούμενος Νόμος Προστασίας της Ζωής θα επιτρέπει οι γυναίκες να πεθάνουν αν χρειαστούν έκτρωση για λόγους έκτακτης ανάγκης", δήλωσε η Meghan Rhoad, ερευνήτρια της H.R.W σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών. "Είναι μια φαύλη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στο πιο βασικό τις δικαίωμα στη ζωή".

Το νομοσχέδιο πέρασε 248 υπέρ και 173 κατά. Δεν αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία των Ην. Πολιτειών, και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αν φτάσει σε αυτόν.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει επίσης σε όποια λαμβάνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση για ασφάλιση υγείας τη δυνατότητα να αγοράσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης έκτρωσης, εκτός από τις περιπτώσεις διακινδύνευσης της ζωής, του βιασμού ή της αιμομιξίας.

Ο Νόμος Προστασίας της Ζωής είναι μία από μια σειρά προσπαθειών για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών από τη Βουλή των Αντιπροσωπισών αυτής της συνόδου, δήλωσε η H.R.W. Σε αυτές περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες περιορισμού του ορισμού του βιασμού, το τέλος της χρηματοδότησης για τους φορείς παροχής βασικών υπηρεσιών υγείας των γυναικών, και τη διακοπή βοήθειας για κρίσιμα διεθνή προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού.

Οι υπηρεσίες αμβλώσεων έχουν υποβληθεί σε ομοσπονδιακή απαγόρευση χρηματοδότησης από το 1977, εκτός από τις περιπτώσεις διακινδύνευσης της ζωής, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Η πλειοψηφία των πολιτειών των Ην.Πολιτειών δεν παρέχουν χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες αμβλώσεων που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις εξαιρέσεις. Ο HR 358 προχωρά περαιτέρω με την απαγόρευση ομοσπονδιακής υγειονομικής περίθαλψης σε γυναίκες που λαμβάνουν επιδοτήσεις υγειονομικής περίθαλψης από την αγορά ιδιωτικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ασφάλειας υγείας που καλύπτουν την άμβλωση.

Επειδή το κόστος μιας ασφαλούς άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συχνά μεταξύ 500 και 1.500 δολλαρίων, μια διαθέσιμη ασφαλής διαδικασία μπορεί να μην ισχύσει μια γυναίκα, αν το ασφαλιστικό πρόγραμμά της δεν την καλύπτει, είπε η H.R.W. Οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της κυοφορίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή της λήψης απελπισμένων μέτρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τις.

"Ο HR 358 θα έθιγε σοβαρά τον κεντρικό στόχο της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης που είναι η εξασφάλιση ότι οι Αμερικανίδες έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τις και να σώσουν τις ζωές τις», δήλωσε η κα. Rhoad. "Με τους περιορισμούς του νομοσχεδίου, οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη γεγονός που απειλεί την υγεία τις και ακόμη και τη ζωή τις".


Την είδηση την βρήκαμε 13.10.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Watch στην http://www.hrw.org/news/2011/10/13/us-house-vote-puts-women-risk

14 Οκτ 2011

Νομική αναγνώριση και άδεια διαμονής σε συντρόφισες της Ευρ. Ένωσης

Απόφαση 23443 - 07.09.2011          ΑΔΑ: 45ΟΠΝ-0Β4

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.Π.: οικ 23443
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Τηλέφωνο 210 3741219 Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 2

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός του τύπου άδειας διαμονής που χορηγείται σε υπηκόους
τρίτων χωρών, συντρόφισες-ους πολίτισας-η της Ε. Ε. ή Ελληνίδα-α, με την οποία-ο διατηρούν σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη»

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΑΣ-Η


Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1. Της παραγράφου 3 του άρθρου 90 του ν. 3386/2005, (ΦΕΚ 212/Α) « Είσοδος,
διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια»

2. Της παραγράφου 2 περ. β του άρθρου 3 του π.δ. 106/2007 με τις διατάξεις του οποίου ενσωματώνεται η Οδηγία 2004/38/ΕΚ

3. Του Ν.1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

5. Την αριθ. 31973/07-07-2011 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄1602/08-07-2011) για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο μόνο
1. Επιτρέπεται η είσοδος και η διαμονή στην Ελλάδα, υπηκόων τρίτων χωρών, συντροφισών-ων πολίτισας-η της Ευρ. Ένωσης. ή Ελληνίδα-α, με την οποία-ο διατηρούν σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη, και την-τον συνοδεύουν κατά την είσοδό της-του στη χώρα ή εισέρχονται στην Ελλάδα, προκειμένου να την-τον επισκεφθούν ή να συνενωθούν με αυτήν-όν

2. Στα πρόσωπα αυτά, εάν δεν είναι κάτοχοι ισχύοντος τίτλου διαμονής, επιβάλλεται, όπου απαιτείται βάσει του Κανονισμού 539/2001, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, η κατοχή θεώρησης εισόδου (θεώρηση Σένγκεν), που εκδίδεται ατελώς και με απλουστευμένη διαδικασία.

3. Οι ανωτέρω υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες χωρίς κανένα όρο ή διατύπωση, εφόσον είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου ή θεώρησης, όπου απαιτείται και συνοδεύουν ή πηγαίνουν να συναντήσουν την πολίτισα-η της Ένωσης ή την Ελληνίδα-α.

4. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ΥΠΕΣ, εντός του επιτρεπόμενου χρόνου νόμιμης διαμονής τις-τους στην Ελλάδα και εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχοι διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου σε ισχύ
β) Αποδεικνύουν τη σταθερή διαμονή της πολίτισας-η της Ένωσης στην Ελλάδα
γ) Διατηρούν κοινή κατοικία με την πολίτισα-η της Ένωσης ή την Ελληνίδα-α
δ) Αποδεικνύουν εγγράφως τη σταθερή σχέση τις-τους με την πολίτισα-η της Ένωσης ή την Ελληνίδα-α
ε) Διαθέτουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας

5. Ως τεκμήρια της σταθερότητας της σχέσης λογίζονται :

α) · Η καταχωρημένη συμβίωση ή
· Η ύπαρξη κοινού ή παιδοθετημένου τέκνου της αιτούσας-ντος και της πολίτισας-η της Ένωσης

β) Η σταθερότητα της σχέσης μπορεί επίσης να προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές-οί έχουν αναλάβει κοινές μακροπρόθεσμες νομικές, κοινωνικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.

6. Για τη χορήγηση της άδειας διαμονής οι ενδιαφερόμενες-οι οφείλουν σε κάθε περίπτωση να υποβάλλουν:
· Αντίγραφο διαβατηρίου με την ισχύουσα θεώρηση εισόδου, όπου απαιτείται

· Βεβαίωση εγγραφής της πολίτισας-η της Ένωσης ή αντίγραφο του δελτίου
ταυτότητας της Ελληνίδας-α

· Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και
ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

· Έγγραφα που αποδεικνύουν κοινή κατοικία (π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο,
λογαριασμοί)

Για την απόδειξη συνδρομής των αναφερομένων στην παράγραφο 5 (α) τεκμηρίων, θα υποβάλλονται:
· Επικυρωμένο αντίγραφο του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ή αντίστοιχου εγγράφου που κατά το δίκαιο της χώρας προέλευσης της πολίτισας-η της Ένωσης πιστοποιεί καταχωρημένη συμβίωση ή

· Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης κοινού τέκνου της αιτούσας-ντος και της πολίτισας-η της Ένωσης ή πράξη παιδοθεσίας

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υποβάλλονται στοιχεία από τα οποία προκύπτουν
μακροπρόθεσμες νομικές, κοινωνικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.

7. Η άδεια διαμονής χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, έχει διάρκεια ισχύος ένα (1) έτος και ανανεώνεται για δύο (2) έτη με τις ίδιες προϋποθέσεις.

8. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες συντρέχει εύλογη αμφιβολία, όσον αφορά το κατά πόσο πληρούνται οι όροι αυτοί, διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι από την αρμόδια Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ΥΠΕΣ.

9. Η λήξη της συμβίωσης, ο θάνατος της πολίτισας-η της Ένωσης ή της Ελληνίδας-α ή η αναχώρηση της πολίτισας-η της Ένωσης, κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής, συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος διαμονής.

Το δικαίωμα διαμονής των εν λόγω προσώπων διατηρείται σε προσωπική βάση, μόνο εφόσον αυτά διαμένουν στην Ελλάδα, ως συντρόφισες-οι της πολίτισας-η της Ένωσης ή της Ελληνίδας-α, για τρία τουλάχιστον έτη πριν τη λήξη της συμβίωσης ή το θάνατο της πολίτισας-η της Ένωσης ή της Ελληνίδας-α, ή την αναχώρησή της-του από τη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις ανανέωσης
της άδειας διαμονής τις-τους, βάσει των διατάξεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

10. Η άδεια διαμονής δεν χορηγείται ή ανακαλείται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας και σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται αιτιολογημένα, ιδίως με δικαστική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, ότι χρησιμοποιήθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή πλαστά έγγραφα και γενικά ότι στοιχειοθετείται καταστρατήγηση δικαιώματος.

11. Οι κάτοχοι της άδειας διαμονής της παρούσας δικαιούνται να εργάζονται ως μισθωτές-οί.
Ειδικά για το πρώτο δωδεκάμηνο διάστημα διαμονής, από την χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής, το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας τελεί υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κενών θέσεων εργασίας, ανά ειδικότητα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 3386/05.

12. Άδεια διαμονής υπό τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων, χορηγείται και σε περιπτώσεις που η σχέση συνάπτεται στην Ελλάδα, εφόσον αποδεικνύεται νόμιμη διαμονή της-του υπηκόου τρίτης χώρας στην ελληνική επικράτεια, με οριστικό τίτλο διαμονής, για ένα τουλάχιστον έτος πριν την ημερομηνία έναρξης της συμβίωσης.

13. Άδεια διαμονής ισόχρονης διάρκειας, χορηγείται και στα κάτω του 21ου έτους κοινά τέκνα των συντροφισών-ων, καθώς και σε εκείνα της έτερης-ου των συντροφισών-ων, που τις-τους συνοδεύουν ή έρχονται να τις-τους συναντήσουν στην Ελλάδα.

Εκκρεμή αιτήματα κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας εξετάζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπόψη διατάξεις.

Τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απαιτείται να είναι επίσημα μεταφρασμένα και επικυρωμένα σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 92 του ν. 3386/05.

Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΑΣ-Η
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Κοινοποίηση
1.Όλα τα Υπουργεία Γραφεία Γενικών και Ειδικών Γραμματέων

2. Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δ/νση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη Βασ. Σοφίας 15

3. Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

4. Υπουργείο Προστασίας της Πολίτισας-η Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
Κλάδος Ασφάλειας και Τάξης Δ/νση Αλλοδαπών

5. Υπουργείο Οικονομικών Δ/νση Μητρώου

6. Υπουργείο Εξωτερικών
α) Δ/νση Γ4 Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Schengen
7. Υπουργείο Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης
α) Δ/νση Απασχόλησης

Τμήμα ΙΙΙ Πειραιώς 40
β) Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σταδίου 29

8. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

9. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δ/νση Νομοθ. Συντονισμού Ειδ. Νομικών Υποθέσεων ΕΕ & Διεθνών Οργανισμών
Μεσογείων 96, Αθήνα

10. Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Αλ. Πάντου & Φραγκούδη 11 Τ.Κ. 10163, Αθήνα

11. Συνήγορο της Πολίτισας-η

12. Σώμα Ε.Ε.Δ.Δ.

13. ΣΕΠΕ

14. ΟΑΕΔ

15. ΔΑΕΜ

Εσωτερική Διανομή
Γραφείο κ. Υπουργού, Γραφείο κ. Υφυπουργού, Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Γραφείο κ. Νομικού Συμβούλου, Γραφείο κ. Γενικού Διευθυντή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης Δ/νση Μηχανοργάνωσης & Ηλεκτρονικής Επεξ. Στοιχείων, Δ/νση Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης, Δ/νση Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών, Δ/νση μας
Όλα τα τμήματα

13 Οκτ 2011

Necati Zontul κατά Ελλάδας

Στις 5 Ιουλίου 2010, η CJA κατέθεσε μια φιλική επιστολή (γνωστή ως γραπτά σχόλια) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΔΑΔ για την υπόθεση Zontul κατά Ελλάδας, μια υπόθεση που αφορά το βασανισμό ενός γκέι πρόσφυγα ο οποίος βιάστηκε και έγινε στόχος κακοποιήσεων εκ μέρους της Φρουράς Ελληνικών Ακτών. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ένα σημαντικό όγκο νομολογίας που απαγορεύει διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα αναπτύξει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία για τα θύματα προκατάληψης του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ιστορικό
Ο προσφεύγων στην υπόθεση, κ. Necati Zontul, είναι Τούρκος υπήκοος, ο οποίος βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από αξιωματικούς της ελληνικής ακτοφυλακής, ενώ κρατείτο ως μετανάστης, τον Ιούνιο του 2001. Ο κ. Zontul ήταν ένας από τις 164 μετανάστριες-ες υπό κράτηση αφ' ότου ένα πλοιάριο που μετέφερε τις μετανάστριες-ες αναχαιτίστηκε από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τις-τους συνόδευσαν στην Κρήτη. Το περιβάλλον κράτησης ήταν σκληρό, και αρκετές από τις μετανάστριες-ες υπέστησαν σωματική κακοποίηση. Ένας φρουρός της ακτοφυλακής στρίμωξε τον κ. Zontul σε ένα μπάνιο, τον ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα του, και τον βίασε με κλομπ, ενώ ένας άλλος του Λιμενικού Σώματος φρουρούσε την πόρτα της τουαλέτας σε όλη την διάρκεια της επίθεσης.

Ο κ. Zontul πιστεύει ότι ήταν στόχος, γι 'αυτό επιδείνωσαν τη μορφή βασανιστηρίων, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Ενώ ο κ. Zontul και άλλες μετανάστριες-ες διαμαρτυρήθηκαν για προσβλητική συμπεριφορά απέναντί τις, οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν σωστά τη μαρτυρία. Ο κ. Zontul δεν ενημερώθηκε για τη διαδικασία, και δεν είχε κατά συνέπεια την ευκαιρία να συμμετάσχει στη δίκη και στην έφεση. Επιπλέον, αρχικά, τα δικαστήρια δεν ήταν εφοδιασμένα με τουρκόφωνη διερμηνεία και έτσι επέλεξε να μην καταθέσει.

Ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που είναι υπεύθυνος για την βία δεν διώχθηκε για το βιασμό, αντ 'αυτού διώχθηκε για "προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας” και το Στρατιωτικό Εφετείο στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι ο βιασμός δεν ήταν βασανιστήριο. Ο αξιωματικός έλαβε μια πολύ επιεική ποινή, μόνο έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και της δυνατότητας μετατροπής της σε χρηματική ποινή. Όχι μόνο έλαβε δυσανάλογα χαμηλή ποινή λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πράξεις του, αλλά με βάση τις γνώσεις μας δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια στιγμή στη φυλακή και έχει διατηρήσει τη θέση του στο Λιμενικό Σώμα. Σε απάντηση αυτής της κακοδικίας της δικαιοσύνης, ο κ. Zontul, με τη βοήθεια της CJA, Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας, κατέθεσε καταγγελία τον Απρίλιο του 2008 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.


Επιπλέον, η CJA υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν για τις σεξουαλικές μειονότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια και τις διακρίσεις. Έτσι, τα βασανιστήρια, των ελληνικών αρχών κατά του κ. Zontul και η επακόλουθη αποτυχία τις να διερευνήσουν αν αυτές οι πράξεις υποκινήθηκαν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, παραβίασαν τη προστασία αυτή. Σε στήριξη του επιχειρήματος αυτού, η CJA επεκτείνει τη νομολογία του Δικαστηρίου σχετικά με τις διακρίσεις που βασίζονται στο ρατσιστισμό ώστε να υποστηρίξει την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τέλος, η CJA υποστηρίζει ότι οι διεθνείς και εθνικές τάσεις δείχνουν ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα εγκλήματα για λόγους μεροληψίας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως επιβαρυντική περίσταση για τους σκοπούς της καταδίκης. Μια έρευνα των εθνικών νομοθεσιών καταδεικνύει την αυξανόμενη συναίνεση γύρω από τη σημασία των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, θέτοντας τέλος στη βίαιη μισαλλοδοξία, και την άσκηση πίεσης των χωρών μελών για την ευθύνη τις να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτισών τις.

Μέσα από αυτά τα καινοτόμα επιχειρήματα, η παρέμβαση της CJA προσδίδει σημαντική υποστήριξη προς τους ισχυρισμούς του κ. Zontul και βοηθά να ενσωματωθούν στα αναπτυσσόμενα πρότυπα - κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή πρακτική.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.10 και την μεταφράσαμε από την Center for Justice and Accountability στην http://www.cja.org/article.php?id=945

"Τα γεγονότα του 2001 με τρομοκράτησαν ψυχολογικά και συναισθηματικά. Τώρα αισθάνομαι πολύ ισχυρότερος επειδή η υπόθεσή μου προχωρά και επειδή ειπώθηκε η αληθινή ιστορία". Δήλωσε ο κ. Necati Zontul

11 Οκτ 2011

Εθνική Ημέρα Δημόσιας Εκ-δήλωσης

Εθνική Ημέρα Δημόσιας Εκ-δήλωσης.

Γίνετε μια ανοικτά λεσβία, αυτό προτείνει η παρακάτω χιουμοριστική ταινία της LIZZY THE LEZZY!

Παρακολουθήστε την πατώντας εδώ, και εφ'όσον είστε ενήλικη θα μπορέσετε να την δείτε.

Δημοσκόπιση στη Πολωνία για το κόμμα του Janusz Palikot


Ένα νέο κόμμα υπό την ηγεσία του Janusz Palikot οι προκλήσεις είναι ισχυρό για τη Καθολική εκκλησία της Πολωνίας το οποίο έκανε μια σημαντική ανακάλυψη έκπληξη στο εκλογικό ντεμπούτο του χθες, τερματίζοντας στην τρίτη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.

Το Κίνημα Palikot, το οποίο υποστηρίζει την απελευθέρωση του περιορισμού των αμβλώσεων στη Πολωνία, την ελεύθερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, έφτασε το 10,1% σε μια δημοσκόπηση της TSN / OBOP με περιθώριο σφάλματος 1,5%.

"Η ζωή είναι ωραία. Τα πάντα είναι πιθανά”, είπε ο κ. Palikot στις υποστηρίκτριές του στη Βαρσοβία που είναι η έδρα τής εκστρατείας του. "Είναι μεγάλη έμπνευση να γνωρίζουμε ότι στην Πολωνία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν ένα κοσμικό κράτος, ένα αστικό και φιλικό κράτος στο οποίο η πίστη κάποιας είναι η ιδιωτική υπόθεση του κάθε προσώπου”, είπε.

Μια άλλη πρωτιά, του κινήματος Palikot είναι η 57χρονη υποψήφια Anna Grodzka, η οποία μπορεί να γίνει η πρώτη τρανς στο κοινοβούλιο της Πολωνίας.
Γεννήθηκε ως άνδρας, η κα Grodzka βρίσκεται στη κορυφή της λίστας του κόμματος στην πόλη των ευσεβών καθολικών νότια της Κρακοβίας – κάποτε ήταν το σπίτι του τελευταίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '.

Η δημοσκόπηση της TNS / OBOP προβλέπει πως ο κυβερνητικός κεντρώος συνασπισμός της Πολωνίας θα κερδίσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk του κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτισών παίρνει 212 έδρες, ενώ ο μικρός εταίρος τού συνασπισμού, το Λαϊκό Κόμμα της Πολωνίας, παίρνει 27 έδρες. Αυτό έδωσε στα δύο κόμματα συνολικά 239 έδρες, αντανακλώντας το σημερινό τους πλεονέκτημα στην 460-μελη κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Η συντηρητική αντιπολίτευση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, με επικεφαλής τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργό Jaroslaw Kaczynski, πήρε 158 έδρες.



Την είδηση την βρήκαμε στις 11.10.11 και την μεταφράσαμε από την The Australian.com στην http://www.theaustralian.com.au/news/world/poles-poll-for-janusz-palikots-party/story-e6frg6so-1226163335933?sv=d9433189ab06f9723e055e0eff91628a

Στην φωτογραφία η κα. Anna Grodzka

10 Οκτ 2011

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 Α'

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 μέρος Α'


ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ

Αριθμός υποθέσεως 552/10
I.B. Κατά Ελλάδας
κατατέθηκε στις 2 Δεκέμβρη 2009

ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο προσφεύγων, Ι. B., είναι Έλληνας υπήκοος, γεννηθείς το 1980 και ζει στην Αθήνα. Ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος αποδέχθηκε το αίτημα για τη μη αποκάλυψη της ταυτότητάς του εκ μέρους του προσφεύγοντος (άρθρο 47 § 3). Εκπροσωπείται ενώπιον του Δικαστηρίου από τον G. Letsas, δικηγόρο στο Λονδίνο.

Α. Οι συνθήκες της υπόθεσης

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, καθώς παρουσιάστηκαν από τον προσφεύγοντα, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής.
Στις 4 Μαρτίου 2003, ο προσφεύγων παραιτήθηκε από την επιχείρηση κοσμημάτων, όπου εργάστηκε ως το 2001 για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στο τέλος της, ο προσφεύγων επικοινώνησε με την Σ.Κ., ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, που ξεκίνησε να τον εκμισθώνει εκ νέου με πλήρες ωράριο από την 1η Ιουλίου 2004 με μηνιαίο μισθό 722,92 Ευρώ.

Τον Ιανουάριο 2005 ο προσφεύγων εμπιστεύτηκε σε τρεις συναδέλφισές-ους του, IM, Δ.Μ και O.Γ τον φόβο του ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV. Στις 11 Φεβρουαρίου 2005, όταν ήταν σε ετήσια άδεια, υποβλήθηκε σε ένα τεστ που διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV. Στις 15 Φεβρουαρίου, η εργοδότρια, Σ.Κ., έλαβε επιστολή από τις-τους τρεις συναδέλφους που αναφέρονται πιο πάνω στην οποία ανέφεραν πως ο προσφεύγων είχε «AIDS» και ότι η εταιρεία πρέπει να τον απολύσει πριν αυτός επιστρέψει από την ετήσια άδεια. Και οι τρεις είχαν υποβληθεί σε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που είχε αρνητικό αποτέλεσμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892900&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 Β '

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 μέρος Β'


Εν τω μεταξύ, πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του προσφεύγοντος είχε εξαπλωθεί σε όλη την εταιρεία, η οποία είχε 70 εργαζόμενες-ους. Το προσωπικό άρχισε να παραπονιέται στην εργοδοσία πως έχει στην εργασία “κάποιον που έχει AIDS" και ζήτησε την απόλυσή του. Η Σ.Κ. κάλεσε τότε ιατρική σύμβουλο για την ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με τον ιό HIV και τον τρόπο μετάδοσής του. Η γιατρίνα προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό εξηγώντας ποια είναι τα προληπτικά μέτρα.

Παρά τις εξηγήσεις, το προσωπικό παρέμεινε ανήσυχο και επέμεινε στην απαίτησή του για απόλυση του προσφεύγοντος. Η Σ.Κ. τότε μετέφερε τον προσφεύγοντα σε άλλο τμήμα της εταιρείας που βρίσκεται σε διαφορετική διεύθυνση, αλλά ο επικεφαλής του τμήματος απείλησε να παραιτηθεί αν ο προσφεύγων ενσωματωθεί στην υπηρεσία. Η Σ.Κ τότε πρότεινε στον προσφεύγοντα να εγκαταλείψει την εταιρεία και σε αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να δημιουργήσει τη δική του. Προσφέρθηκε ακόμη και να πληρώσει την κατάρτιση του ως κουρέα. Ωστόσο, ο προσφεύγων αρνήθηκε αυτές τις προσφορές.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2005, τριάντα τρεις υπάλληλοι της εταιρείας με επιστολή τις-τους προς την Σ.Κ. ζητούσε να τις-τους διαχωρίσει από τον προσφεύγοντα, προκειμένου να «διασφαλιστεί η υγεία και το δικαίωμά τις-τους στην εργασία", αλλιώς η αρμονική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην εταιρεία ήταν πιθανό να επιδεινωθεί. Στις 23 Φεβρουαρίου 2005, δύο ημέρες πριν από την επιστροφή του προσφεύγοντος από την άδεια, η Σ.Κ. τον απέλυσε αρνούμενη την καταβολή αποζημίωσης όπως το ελληνικό δίκαιο ορίζει, δηλαδή ένα μηνιαίο μισθό και την άδεια μετ 'αποδοχών, ή 843,41 €.

Στις 13 Μαΐου 2005, ο προσφεύγων προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Διαμαρτυρήθηκε πως η απόλυσή του ήταν παράνομη, καθώς ήταν αποτέλεσμα προκατάληψης και εχθρότητας εναντίον του, με βάση το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό HIV. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή του είχε παραβιάσει τη προσωπικότητα του με αποτέλεσμα να υποφέρει και να πονά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892900&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 Γ'

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 μέρος Γ'

Με απόφαση της 13ης Ιουνίου 2006, το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση ήταν παράνομη, επειδή αντιβαίνει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα που απαγορεύει την άσκηση ενός δικαιώματος αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τις κοινωνικές πρακτικές-συνήθειες. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η λήξη της σύμβασης είχε ως κίνητρο αποκλειστικά την ασθένεια του προσφεύγοντος και του επιδίκασε το ποσό των 6.339,18 € ως αποζημίωση, που αντιστοιχούσε στο ποσό της μη καταβολής μισθών από την απόλυσή του.

Το δικαστήριο τόνισε ότι η στάση της εργοδοσίας, ακόμα και αν έλαβε υπόψη της την πίεση των εργαζομένων της, συνιστά κατάχρηση του δικαιώματος. Είπε πως η εργοδοσία, για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και να αποφύγει τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες, αποφάσισε να απολύση τον προσφεύγοντα για να κερδίσει την εύνοια της πλειονότητας του προσωπικού.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την αιτίαση του προσφεύγοντος ότι η απόλυσή του είχε επηρεάσει την προσωπικότητά του, επειδή δεν είχε αποδειχθεί ότι η απόλυση οφείλεται σε εγκληματική πρόθεση ή την επιθυμία να τον δυσφημίσει. Το δικαστήριο σημείωσε, ωστόσο, ότι η Σ.Κ. είχε απολύσει τον προσφεύγοντα, λανθασσμένα προκειμένου να διασφαλιστούν, οι ειρηνικές σχέσεις εργασίας στην επιχείρηση.

Το Φεβρουάριο 26 και 15 Μαρτίου 2007, η Σ.Κ. και ο προσφεύγων άσκησαν προσφυγή κατά της αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών.

Με αποφασή του στις 29 Ιανουαρίου 2008, το Εφετείο απέρριψε την έφεση της Σ.Κ. και εξέφρασε την ικανοποίηση του προσφεύγοντος με δύο τρόπους, δηλαδή τη κατάχρηση του νόμου και τη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όπως και το πρώτο δικαστήριο, το Εφετείο παραδέχτηκε ότι η Σ.Κ. είχε απολύσει τον προσφεύγοντα υποκύπτοντας στην πίεση του προσωπικού ώστε να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα μέσα στην επιχείρηση.

Το Εφετείο σημείωσε ότι οι φόβοι των εργαζομένων στην εταιρεία με το κίνητρο να ζητήσουν την απόλυση του προσφεύγοντος, ήταν επιστημονικά αδικαιολόγητοι, όπως είχε παρουσιάσει η σύμβουλος γιατρίνα στην πράξη, λόγω του τρόπου μετάδοσης ιού, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την υγεία του προσωπικού. Κατά συνέπεια, αυτοί οι φόβοι στην πραγματικότητα βασίστηκαν σε προκαταλήψεις και όχι σε ενα αποδεδειγμένο κίνδυνο από τον προσφεύγοντα και η ασθένεια δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας στο μέλλον.

Το Εφετείο σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης έθεσε από τη μια πλευρά την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, που απειλήθηκε από αντιδράσεις επιστημονικά αδικαιολόγητες και, δεύτερον, η δικαιολογημένη ελπίδα και το καθήκον να προστατευθεί ο προσφεύγων κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για τον ίδιο. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "η παραχώρηση στα αιτήματα του προσωπικού, η απόλυση του προσφεύγοντος και το να θέσει τέλος στη σύμβασή του δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από την καλή πίστη και το στενό ενδιαφέρον της εργοδοσίας του με την καλή έννοια του όρου".

Αποφάσισε την αποζημείωση του προσφεύγοντος το ποσό των 339,18 € για τη μη καταβολή έξι μισθών από την ημερομηνία απόλυσης. Επεσήμανε επίσης ότι η προσωπικότητα του προσφεύγοντος έγινε αντικείμενο παράβασης, επειδή η παράνομη απόλυση είχε αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική του κατάσταση. Του επιδίκασε 1.200 € επιπλέον για ηθική βλάβη.

Στις 4 Ιουλίου 2008, η έφεση της Σ.Κ. περιορίστηκε σε νομικά ζητήματα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892900&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649