19 Οκτ 2011

Η Ολλανδία επιτρέπει σε δημόσιες υπαλλήλους να αρνούνται τη τέλεση γάμων σε λεσβιακά ζευγάρια

Η Ολλανδία έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στους δήμους να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που αρνούνται να νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων τις.

Η Υπουργίνα Χειραφέτησης Marja van Bijsterveldt και ο υπουργός Εσωτερικών Piet Hein Donner, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και οι δυο, πρόσφατα πρότειναν να επιτραπεί στους δήμους να μη νυμφεύουν λεσβιακά ζευγάρια με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται πως άλλη δημόσια υπάλληλος θα εκτελεί γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. Η υπουργίνα υποστηρίζει πως οι δήμοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα ο καθένας ξεχωριστά.

Η υπουργίνα Χειραφέτησης είπε στις βουλευτίνες το περασμένο καλοκαίρι ότι οι υπάλληλοι ληξειαρχείου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αρνηθουν να εκτελέσουν γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως δήμοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να απασχολούν δημοσίες υπαλλήλους οι οποίες έχουν αντιρρήσεις συνείδησης εναντίον πολιτικού γάμου μεταξύ λεσβιών.

Το 2008 η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης της Ολλανδίας αποφάνθηκε ότι οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να απολύουν τις δημόσιες υπαλλήλους που δεν είναι πρόθυμες να εκτελέσουν γαμήλιες τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια.

Η ομάδα COC περιέγραψε τη σημερινή απόφαση ως "εξαιρετικά απογοητευτική". Σε δήλωσή της, είπε ότι είναι "σκανδαλώδες το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά τον νόμο του πολιτικού γάμου για τα λεσβιακά ζευγάρια, οι δημόσιες υπάλληλοι να μπορούν ακόμα να έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να εφαρμόσουν τον νόμο".


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.10.11 και την μεταφράσαμε από την Radio Netherlands Worldwide στην http://www.rnw.nl/africa/bulletin/dutch-cabinet-dodges-gay-wedding-controversy

Ας δούμε την προοπτική αυτής της λογικής της πολιτείας να ισχύσει για γυναίκες άλλης φυλής, θρησκείας, ανάπηρες, ηλικιωμένες, άλλης εθνικότητας, εθνότητας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων