13 Οκτ 2011

Necati Zontul κατά Ελλάδας

Στις 5 Ιουλίου 2010, η CJA κατέθεσε μια φιλική επιστολή (γνωστή ως γραπτά σχόλια) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΔΑΔ για την υπόθεση Zontul κατά Ελλάδας, μια υπόθεση που αφορά το βασανισμό ενός γκέι πρόσφυγα ο οποίος βιάστηκε και έγινε στόχος κακοποιήσεων εκ μέρους της Φρουράς Ελληνικών Ακτών. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ένα σημαντικό όγκο νομολογίας που απαγορεύει διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα αναπτύξει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία για τα θύματα προκατάληψης του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ιστορικό
Ο προσφεύγων στην υπόθεση, κ. Necati Zontul, είναι Τούρκος υπήκοος, ο οποίος βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από αξιωματικούς της ελληνικής ακτοφυλακής, ενώ κρατείτο ως μετανάστης, τον Ιούνιο του 2001. Ο κ. Zontul ήταν ένας από τις 164 μετανάστριες-ες υπό κράτηση αφ' ότου ένα πλοιάριο που μετέφερε τις μετανάστριες-ες αναχαιτίστηκε από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τις-τους συνόδευσαν στην Κρήτη. Το περιβάλλον κράτησης ήταν σκληρό, και αρκετές από τις μετανάστριες-ες υπέστησαν σωματική κακοποίηση. Ένας φρουρός της ακτοφυλακής στρίμωξε τον κ. Zontul σε ένα μπάνιο, τον ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα του, και τον βίασε με κλομπ, ενώ ένας άλλος του Λιμενικού Σώματος φρουρούσε την πόρτα της τουαλέτας σε όλη την διάρκεια της επίθεσης.

Ο κ. Zontul πιστεύει ότι ήταν στόχος, γι 'αυτό επιδείνωσαν τη μορφή βασανιστηρίων, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Ενώ ο κ. Zontul και άλλες μετανάστριες-ες διαμαρτυρήθηκαν για προσβλητική συμπεριφορά απέναντί τις, οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν σωστά τη μαρτυρία. Ο κ. Zontul δεν ενημερώθηκε για τη διαδικασία, και δεν είχε κατά συνέπεια την ευκαιρία να συμμετάσχει στη δίκη και στην έφεση. Επιπλέον, αρχικά, τα δικαστήρια δεν ήταν εφοδιασμένα με τουρκόφωνη διερμηνεία και έτσι επέλεξε να μην καταθέσει.

Ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που είναι υπεύθυνος για την βία δεν διώχθηκε για το βιασμό, αντ 'αυτού διώχθηκε για "προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας” και το Στρατιωτικό Εφετείο στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι ο βιασμός δεν ήταν βασανιστήριο. Ο αξιωματικός έλαβε μια πολύ επιεική ποινή, μόνο έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και της δυνατότητας μετατροπής της σε χρηματική ποινή. Όχι μόνο έλαβε δυσανάλογα χαμηλή ποινή λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πράξεις του, αλλά με βάση τις γνώσεις μας δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια στιγμή στη φυλακή και έχει διατηρήσει τη θέση του στο Λιμενικό Σώμα. Σε απάντηση αυτής της κακοδικίας της δικαιοσύνης, ο κ. Zontul, με τη βοήθεια της CJA, Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας, κατέθεσε καταγγελία τον Απρίλιο του 2008 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.


Επιπλέον, η CJA υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν για τις σεξουαλικές μειονότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια και τις διακρίσεις. Έτσι, τα βασανιστήρια, των ελληνικών αρχών κατά του κ. Zontul και η επακόλουθη αποτυχία τις να διερευνήσουν αν αυτές οι πράξεις υποκινήθηκαν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, παραβίασαν τη προστασία αυτή. Σε στήριξη του επιχειρήματος αυτού, η CJA επεκτείνει τη νομολογία του Δικαστηρίου σχετικά με τις διακρίσεις που βασίζονται στο ρατσιστισμό ώστε να υποστηρίξει την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τέλος, η CJA υποστηρίζει ότι οι διεθνείς και εθνικές τάσεις δείχνουν ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα εγκλήματα για λόγους μεροληψίας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως επιβαρυντική περίσταση για τους σκοπούς της καταδίκης. Μια έρευνα των εθνικών νομοθεσιών καταδεικνύει την αυξανόμενη συναίνεση γύρω από τη σημασία των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, θέτοντας τέλος στη βίαιη μισαλλοδοξία, και την άσκηση πίεσης των χωρών μελών για την ευθύνη τις να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτισών τις.

Μέσα από αυτά τα καινοτόμα επιχειρήματα, η παρέμβαση της CJA προσδίδει σημαντική υποστήριξη προς τους ισχυρισμούς του κ. Zontul και βοηθά να ενσωματωθούν στα αναπτυσσόμενα πρότυπα - κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή πρακτική.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.10 και την μεταφράσαμε από την Center for Justice and Accountability στην http://www.cja.org/article.php?id=945

"Τα γεγονότα του 2001 με τρομοκράτησαν ψυχολογικά και συναισθηματικά. Τώρα αισθάνομαι πολύ ισχυρότερος επειδή η υπόθεσή μου προχωρά και επειδή ειπώθηκε η αληθινή ιστορία". Δήλωσε ο κ. Necati Zontul