19 Οκτ 2011

Τελική απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Schalk και Kopf

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την άρνηση αυστριακών αρχών να επιτρέψουν τον γάμο σε ένα γκέι ζευγάρι κατέστει τελεσίδικη

Η πενταμελής επιτροπή του τμήματος της μείζονος συνθέσεως-ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε στις 22 Νοεμβρίου 2010, η αίτηση παραπομπής απορρίφθηκε σχετικά με την υπόθεση της Schalk και Kopf κατά Αυστρίας (Αριθμός υπόθεσης 30141/04) που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες. Η ολομέλεια με απόφαση της 24 Ιούνη 2010, είναι τελική (άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή ενός γκέι ζευγαριού ότι δεν του επιτρέπεται ο γάμος και δεν είχε άλλη δυνατότητα να έχει νομικά αναγνωρισμένη σχέση πριν από την έναρξη ισχύος συμφώνου συμβίωσης με νόμο στην Αυστρία, τον Ιανουάριο του 2010. Με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2010, το Δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (δικαίωμα γάμου) δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην αυστριακή κυβέρνηση να χορηγήσει πρόσβαση στο γάμο στα Lgbtiq ζευγάρια. Έκρινε, επομένως, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.11.10 στην ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αρχείο μορφής PDF.