5 Οκτ 2011

Εκπαιδευτικές για την Ισότητα των Γυναικών

Δελτίο Τύπου

Εκπαιδευτικές για την Ισότητα των Γυναικών

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας των Εκπαιδευτικών η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Φύλου θα ήθελε να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία της φετινής θεματικής με τίτλο "Εκπαιδευτικές για την Ισότητα του Φύλου".

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι ουσιώδους σημασίας τόσο στην καλλιέργεια αξιών που να εμπλουτίζουν την παιδαγωγική εμπειρία των παιδιών με τις αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης όπως και στην απάλειψη στερεοτύπων που αφορούν το φύλο στα πλαίσια του σχολείου. Στην Κύπρο είναι πολλές οι ευαισθητοποιημένες εκπαιδευτικές που μέσω των μαθημάτων τις και με δική τις πρωτοβουλία αναπτύσσουν τη κριτική σκέψη των παιδιών όσο αφορά θέματα στερεοτύπων, βίας και διακρίσεων με βάση το φύλο. Πάραυτα οι εκπαιδευτικές στο σύνολό τις για να συνεχίσουν το έργο τις σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναγκαίο να τυγχάνουν στήριξης με την προσφορά επαρκούς χρόνου για την κάλυψη τέτοιων θεμάτων καθώς και με παροχή συστηματικής εκπαίδευσης σε θέματα φύλου.

Επιπλέον στην Κύπρο, παρόλο που παρατηρείται πλειοψηφία γυναικών στον τομέα της εκπαίδευσης σε επαγγελματικό επίπεδο, προκλήσεις όπως η μειωμένη συμμετοχή γυναικών στις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες (τριτοβάθμια εκπαίδευση) καθώς και στα κέντρα λήψης των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών αποφάσεων παραμένουν.

Για το σκοπό αυτό το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι για την εποικοδομητική επίτευξη της ισότητας των γυναικών χρειάζεται συνολική προσέγγιση του ζητήματος στο χώρο της εκπαίδευσης τόσο για την απάλειψη σεξιστικών συμπεριφορών και έμφυλων στερεοτύπων στα πλαίσια του σχολείου αλλά και όσο αφορά την ισοζυγία δυνάμεων στο χώρο διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής διοίκησης και πολιτικής.

Με βάση τα πιο πάνω το Ινστιτούτο εισηγείται:

· Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα έμφυλων στερεοτύπων, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και σχέσεων φύλου να γίνεται σε συστηματική βάση, με ενσωμάτωση βιωματικών μεθόδων μάθησης,

· Παροχή ικανοποιητικού χρόνου για αποτελεσματική προσέγγιση και κατανόηση από τις μαθήτριες-ες των πολύπλοκων και ευαίσθητων θεμάτων που άπτονται του κοινωνικού φύλου,

· Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτισών με εξειδίκευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.10.11 από το Μεσογειακό Ινστιτούντο Γυναικείων Σπουδών