24 Οκτ 2011

Θα συνεχίσουν την έφεση οι λεσβίες Katherine Zappone και Ann Louise Gilligan;

Ζευγάρι λεσβιών ζυγίζει αν θα συνεχίσει την έφεση

Ένα ζευγάρι λεσβιών εξετάζουν κατά πόσον θα συνεχίσουν την προσφυγή τις στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τη διαπίστωση ότι δεν έχουν το δικαίωμα να νυμφεύονται στην Ιρλανδία σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χθες αρνήθηκε να επιτρέψει στη γερουσιαστίνα Katherine Zappone και στη Dr Ann Louise Gilligan να τροποποιήσουν την αναίρεση τις ώστε να περιλαμβάνει μια απαίτηση ενός τμήματος της νομοθεσίας του Συμφώνου Συμβίωσης του 2004 είναι αντισυνταγματική.

Οι δικηγορίνες τις ανέφεραν στη συνέχεια πως το ζευγάρι θα εξετάσει αν θα συνεχίσει την προσφυγή υπό αυτές τις συνθήκες. Το ζευγάρι άσκησε έφεση το 2006 στην απόφαση ορόσημο της Elizabeth Dunne, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αποφάσισε πως ο γάμος έγινε κατανοητός από το Σύνταγμα το 1937 που περιορίζεται σε πρόσωπα του αντίθετου φύλου.

Στην κίνιση άρνησης χθες για τροποποίηση, η Δικαστίνα κα. Fidelma Macken, δήλωσε η προτεινόμενη νέα αιτία αναιρέσεως “θα μπορούσε να επηρεάσει ένα σημαντικό αριθμό άλλων προσώπων” και έχει “σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική”. Η Δικαστίνα Macken είπε πως τα επιχειρήματα σε σχέση με τη συνταγματικότητα της παραγράφου 2.2 του Νόμου του Συμφώνου Συμβίωσης του 2004 δεν είχαν πλήρως προβλήθηκαν πλήρως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεν εξετάστηκαν, στην απόφαση της Δικαστίνας Dunne, παρά το ότι το θέμα «άγγιζε» την συνταγματικότητα.

Το 2004, η νομοθεσία περιελάμβανε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ λεσβιών και δήλωνε πως υπάρχει "εμπόδιο σε ένα γάμο" αν "αν αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη είναι του ίδιου φύλου”. Η Δικαστίνα Macken είπε ότι στο θέμα εμπλέκονται "ένα κομμάτι της συνταγματικής και νομοθετικής ιστορίας" και πριν ένα τέτοιο θέμα έρθει ενώπιον του δικαστηρίου, θα έπρεπε να είναι "πλήρως ελεύθερα συζητήσιμο" σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν ήταν σκόπιμο να γίνει αποδεκτή η αίτηση τροποποίησης σε αυτό το σημείο, είπε.

Νωρίτερα, ο ανώτερος σύμβουλος Michael Collins, για την Dr Zappone και την Dr Gilligan, δήλωσε πως οκτώ ημέρες ξοδεύτηκαν επιχειρηματολογόντας για ένα ενιαίο συνταγματικό ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο και προέκυψε αυτή η «σκιά» ενός νομικού ζητήματος.

Η Δικαστίνα Macken είπε, η υποβολή αίτηση τροποποίησης των εγγράφων της διαδικασίας θα μπορούσε να είχε γίνει όταν η διάταξη τέθηκε σε ισχύ.
Ο ανώτερος σύμβουλος Maurice Collins, για την Δημόσια Επιτροπή Εισοδήματος και το κράτος, είπε ότι αυτή η "κρίσιμη ερώτηση" ποτέ δεν τέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεν θα μπορούσε να τεθεί σε αυτό το στάδιο.

Στην μακρά απόφασή της το 2006, η Δικαστίνα Dunne είχε πει πως μια από τις “περίεργες πτυχές" της υπόθεσης ήταν ότι μια διάταξη του νόμου περί Συμφώνου Συμβίωσης δεν είχε "προσβληθεί" κατά τη διαδικασία.

Η Dr Zappone, μια δημόσια πολιτική σύμβουλος η οποίος έχει διοριστεί ως γερουσιαστίνα, και η Dr Gilligan, ακαδημαϊκή, είναι κατά της Δημόσιας Επιτροπής Εισοδήματος και του κράτος. Η Dr Zappone και η Dr Gilligan συζούν, είναι μαζί για σχεδόν 30 χρόνια και νυμφεύθηκαν, στην British Columbia του Καναδά, το 2003.

Ισχυρίστηκαν πως το να μην τις επιτρέπεται να νυμφευθούν εδώ και η μη αναγνώριση του γάμου τις που τέλεσαν στον Καναδά, ως έγκυρου εδώ παραβιάζει τα δικαιώματά τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.10.11 και την μεταφράσαμε από την irish times στην http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/1022/1224306299671.html