24 Οκτ 2011

Θα πει ναι, στους θρησκευτικούς γάμους λεσβιακών ζευγαριών η Δανία

Οι λεσβιακοί γάμοι θα είναι πραγματικότητα μέχρι την επόμενη χρονιά

"Οι πρώτοι γάμοι λεσβιών ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα την άνοιξη του 2012. Ανυπομονώ για τη στιγμή που το πρώτο λεσβιακό ζευγάρι θα βρεθεί έξω από την εκκλησία. Θα στέκομαι εκεί ρίχνοντάς τις ρύζι" είπε ο νέος υπουργός της εκκλησίας, Manu Sareen, από το Κοινωνικοφιλελεύθερο κόμμα, στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Ο διορισμός του Sareen ως υπουργού της εκκλησίας ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Είναι φανερά θρησκευτικός "αμφισβητίας”, ο οποίος, πριν γίνει υπουργός της εκκλησίας, ήρθε τρομακτικά κοντά στο να αυτοδιαγραφεί από το εθνικό μητρώο της εκκλησίας, ως άμεση διαμαρτυρία ενάντια στη μακροχρόνια απαγόρευση για το γάμο των λεσβιών.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει θεός, δυστυχώς", είπε ο Sareen στην Jyllands-Posten. "Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω πως υπάρχει. Τότε θα μπορούσα να πω: υπάρχει Θεός και εξ' αιτίας της ύπαρξής του ξέρω τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε”.

Αλλά αν ο υπουργός δεν ήταν σίγουρος για την ύπαρξη του Θεού, για ένα πράγμα ήταν απόλυτα βέβαιος, είναι ότι οι λεσβίες αξίζουν τα ίδια δικαιώματα με τις ετερό.

"Έχω πολλές φίλες λεσβίες και δεν μπορούν να νυμφευθούν. Αγαπούν τις συντρόφισές τις με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ετερό, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό", είπε ο Sareen.
“Σήμερα θα ήταν αδιανόητο να μην έχουμε κληρικές”, συνέχισε. "Το ίδιο είναι και με τους γάμους των λεσβιών επίσης".

Ορισμένες τοπικές κληρικές, όπως ο Henrik Højlund, ο οποίος είναι ο ιερέας της ενορίας Losning και Korning και πρόεδρος για του Ευαγγελικού Λουθηρανικού Δικτύου (ELN), διαφώνησα με τον υπουργό.

“Πολλές άνθρωποι εσφαλμένα θεωρούσαν ότι οι λεσβιακοί γάμοι είναι απλά το επόμενο βήμα μετά τις γυναίκες ιερείς. Αλλά είναι πολύ πιο πέρα από τα όρια της κανονικότητας του χριστιανισμού", είπε ο Højlund στην Jyllands-Posten.
“Η Εκκλησία της Δανίας είναι εκκοσμικευμένη μέχρι να αλλάξει σε μια απελπισμένη και λανθασμένη προσπάθεια να συναντήσει τις σύγχρονες ανθρώπους στα μισά του δρόμου”, είπε, προσθέτοντας ότι ο γάμος των λεσβιών θα ήταν “μοιραίος για την εκκλησία”.

Το 1989 η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο για τη νομιμοποίηση συμβίωσης μεταξύ λεσβιών συντροφισών. Αλλά η χώρα σταμάτησε πριν από το να την χαρακτηρίσει θρησκευτικό «γάμο» και στα λεσβιακά ζευγάρια εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να έχουν τελετές γάμου στην Εκκλησία της Δανίας.

Δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των ετών, και μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, με συνέπεια έχουν δείξει ότι περίπου το 69% της κοινωνίας υποστηρίζει το γάμο των λεσβιών στην εκκλησία. Όμως, οι Δανές πολιτικίνες και κληρικές έχουν μείνει πίσω από την κοινή γνώμη.
Μια δημοσκόπηση τη χρονιά 2004 έδειξε ότι λιγότερο από το 40% των κληρικών στην Εκκλησία της Δανίας υποστήριζαν το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών - περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την κοινωνία. Επιπλέον, οι νόμοι νομιμοποίησης του λεσβιακού γάμου καταψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο αρκετές φορές.

Όμως, οι προοπτικές είναι διαφορετικές τώρα που η κεντροαριστερά έχει κλεγεί μετά από δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση και έχει διορίσει έναν υπουργό εκκλησίας του οποίου οι πεποιθήσεις και οι θρησκευτικές συνήθειες μοιάζουν περισσότερο με εκείνες των περισσότερων Δανών.
Ενώ ο Sareen αμφιβάλλει για την ύπαρξη του Θεού, είπε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει να πηγαίνει στην εκκλησία - αν και είναι σπανιότατες οι φορές - για να βιώσει την ατμόσφαιρα της "πνευματικότητας, της ευλάβειας, του σεβασμού και της ταπεινότητας: πράγματα που λείπουν στην καθημερινή μας ζωή".

Λιγότερο από 5% των Δανών σήμερα παρακολουθούν τις λειτουργίες της εκκλησία σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 80% είναι – όπως ο Sareen - εγγεγραμμένα μέλη που πληρώνουν φόρους για να την υποστηρίξουν, σπάνια παρακολουθούν τις λειτουργίες. Φέτος μόνο, η Εκκλησία της Δανίας θα λάβει περίπου 5,9 δισεκατομμύρια κορώνες σε φόρους από τα εγγεγραμμένα μέλη της, καθώς και επιπλέον φόρο που υποστηρίζεται από κρατικές επιχορηγήσεις ίσο με 130 κορώνες για κάθε πολίτισα, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Helene Devantié, η προεδρίνα της Kirketjenerforening, το σωματείο των εργαζομένων εκκλησία, είναι πρόθυμη να επιτρέψει τους λεσβιακούς γάμους στην Εκκλησία της Δανίας, αλλά μόνο για όσο διάστημα οι εργαζόμενες της εκκλησίας θα μπορούν να επιλέξουν, σε προσωπική βάση, να εξυπηρετήσουν τα λεσβιακά ζευγάρια.

"Οι εκκλησίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας τοπικών συμφωνιών, έτσι ώστε οι εργαζόμενες που έχουν ηθικά προβλήματα με τον γάμο των λεσβιών να μπορούν να εξαιρεθούν", είπε.

Η Devantié έθεσε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι εργαζόμενες της εκκλησίας - οι δημόσιες υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται από τους φόρους - θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών σε ορισμένες πολίτισες, μόνο και μόνο επειδή αποδοκιμάζουν τον τρόπο ζωής τις ή προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Sareen είπε πως οι εργαζόμενες της εκκλησίας που είναι σε αντιπαράθεση με το να νυμφεύουν λεσβίες δεν θα είναι αναγκασμένες να διεξάγουν τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια. “Αλλά πρέπει επίσης να καταστεί δυνατό για τις λεσβίες να νυμφεύονται στην εκκλησία", πρόσθεσε.
Η Vivi Jelstrup, η συμπροεδρίνα της ΜΚΟ Lbtiq Danmark, εξέφρασε την ικανοποίηση της που ο Sareen και η νέα κυβέρνηση έχουν λάβει σοβαρά τη δυνατότητα του γάμου των λεσβιών στην Εκκλησία της Δανίας. Αλλά ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος θα αλλάξει για να παρέχει πραγματική ισότητα σε όλους τους τομείς.

"Θέλουμε επίσης να δούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να είναι υπέρ του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών" είπε στη Jyllands-Posten.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 21.10.11 και την μεταφράσαμε από την Copenhagen post γραμμένη από την Jennifer Buley στην http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/52363-minister-gay-weddings-by-next-year.html