14 Ιαν 2011

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει τους λεσβιακούς γάμους άλλων χωρών

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει τους λεσβιακούς γάμους και το σύμφωνο συμβίωσης

Λεσβιακά ζευγάρια που ζουν στην Ιρλανδία που έχουν νυμφευθεί ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται δημόσια ως συντρόφισες από σήμερα.
Η αλλαγή είναι μέρος των νέων διατάξεων περί Πολίτικού Συμφώνου Συμβίωσης της Ιρλανδίας, οι οποίες δίνουν στα λεσβιακά ζευγάρια σχεδόν όλα τα δικαιώματα του γάμου.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που νυμφεύθηκαν σε χώρες όπου ο γάμος των λεσβιών είναι νόμιμος, θα δουν οι γάμοι τις να υποβαθμίζονται σε σύμφωνα συμβίωσης και κάποια σύμφωνα συμβίωσης, όπως το γαλλικό PACS, δεν θα αναγνωρίζονται διότι θεωρείται ότι δεν προσφέρουν και πολλά δικαιώματα, όπως ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης της Ιρλανδίας.

Ενώσεις από 27 χώρες ή πολιτείες θα αναγνωριστούν, 17 από τις οποίες σήμερα δίνουν στα λεσβιακά ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου. Τα ζευγάρια θα θεωρούνται αυτόματα ως συντρόφισες συμβίωσης και δεν θα πρέπει να εγγράφονται στο ληξιαρχείο.

Ο Brian Sheehan του Δικτύου Ισότητας Λεσβιών και Γκέι, δήλωσε: "Τα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν ήδη γιόρτασει τις σχέσεις τις και διατύπωσαν επίσημες δεσμεύσεις η μια για την άλλη από την ύπαρξη του πολιτικού γάμου ή συμφώνου συμβίωσης σε άλλη χώρα, θα έχουν σήμερα αυτές τις σχέσεις αναγνωρισμένες στην Ιρλανδία. Η αναγνώριση αυτή θα προσφέρει σημαντική προστασία σε αυτά τα ζευγάρια".

Το πρώτη τελετή ιρλανδικού συμφώνου συμβίωσης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.1.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/01/13/ireland-recognises-foreign-gay-marriage-and-partnerships/