27 Οκτ 2011

Αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης που καταχωρήθηκε στο εξωτερικό


“Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα”
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία


Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου


Θέμα: Νομική αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης που καταχωρήθηκε στο εξωτερικό

Με την κοινή υπουργική απόφαση 23433/1022 (“Καθορισμος του τύπου άδειας διαμονής που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών, συντρόφισες-ους πολίτισας-η της Ε.Ε. ή Ελληνίδας-α, με την οποίαν διατηρούν σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη”), εφαρμόζεται η σχετική Οδηγία 2004/38/ΕΚ και του π.δ. 106/2007 για την αναγνώριση δικαιωμάτων διαμονής σε πρόσωπα εκτός Ε.Ε. που είναι μέλη οικογένειας με άτομα – πολίτισες-ες Ε.Ε.

Το προεδ. διάταγμα 106/2007 αναγνωρίζει τα δικαιώματα αυτά τόσο για τις-τους συζύγους, όσο και για τα πρόσωπα που βρίσκονται σε συντροφική σχέση. Με την απόφαση εξειδικεύονται, σε ένα βαθμό, τα κριτήρια με τα οποία αναγνωριστεί η ύπαρξη τέτοιας συντροφικής σχέσης. Αναφέρονται ενδεικτικά η περίπτωση της καταχωρημένης συμβίωσης (σύμφωνο συμβίωσης) ή της ύπαρξης παιδιών. Επίσης αναφέρεται ενδεικτικά η ύπαρξη μακροπρόθεσμης νομικής, κοινωνικής ή οικονομικής δέσμευσης.

Πρόκειται για μια θετική ενέργεια αναγνώρισης ζευγαριών ανεξαρτήτως φύλου, η οποία καθιστά σαφέστερο το σχετικό δικαίωμα που ήδη προβλεπόταν από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα αποτελεί αντίφαση το ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει σταθερές συντροφικές σχέσεις ανεξαρτήτως φύλου που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό, ενώ η εσωτερική νομοθεσία διατηρεί το άρθρο 1 του Ν.3819/2008 κατά το οποίο αποκλείει τα λεσβιακά ζευγάρια από τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης.

Τα λεσβιακά ζευγάρια αγαπιούνται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα ετερό ζευγάρια, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό, ζητάμε από την πολιτεία να μας παρέχει πραγματική ισότητα σε όλους τους τομείς .


Για την Lesb.Equal- Λεσβίες για την Ισότητα

Ευαγγελία Βλάμη