25 Ιουλ 2011

Θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Το Συνέδριο Εμπορικής Ένωσης - TUC λέει ότι «ανησυχεί βαθιά» ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δώσει στις λεσβοφοβικές εργαζόμενες το δικαίωμα να μην εξυπηρετούν, να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τις στις λεσβίες.


Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την παροχή συμβουλών σε τέσσερις υποθέσεις θρησκευτικών δικαιωμάτων που αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μία από τις υποθέσεις αφορά μια χριστιανή εργαζόμενη σε ληξιαρχείο, η οποία αρνήθηκε να τελέσει τη διαδικασία συμφώνου συμβίωσης. Μια άλλη αφορά την υπόθεση ενός σεξουαλικού συμβούλου ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με λεσβιακά ζευγάρια.

Το ΕΣΔΑ είπε πως «συμβιβασμοί» και «λογικές ρυθμίσεις» θα μπορούσαν να προβλεφθούν για τέτοιες εργαζόμενες κατά τον ίδιο τρόπο που στα άτομα με αναπηρία έχουν δοθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων - καθώς επιτρέπει σε εργαζόμενες στο ληξιαρχείο να ανταλλάξουν βάρδιες για να μην έρχονται σε επαφή με λεσβιακά ζευγάρια που θέλουν να συνάψουν Σύμφωνο Συμβίωσης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΑ, ο Trevor Phillips, γενικός γραμματέας της TUC, Brendan Barber, υποστήριξε ότι «εύλογες προσαρμογές» για τα άτομα με αναπηρία "δεν συγκρούονται με τα δικαιώματα των άλλων”.
Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια για την εφαρμογή αυτής της έννοιας σε τέτοιες περιπτώσεις θα οδηγούσε σε μια εργοδοσία που αναμένεται να αποδεχτεί τις προκαταλήψεις των εργαζομέων έναντι των λεσβιών αν θα μπορούν να ισχυριστούν πως θίγει τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τις.

"Ο νόμος τότε θα είχε αλλάξει για να δηλώσει ότι οι λεσβίες προστατεύονται από τις διακρίσεις - εκτός από την περίπτωση που κάποια θα μπορούσε να δείξει ότι επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις επειδή είναι προκατειλημμένες".

Ο κ. Barber πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του ΕΣΔΑ δημιουργεί "συναγερμό και λιποψυχία» μεταξύ των λεσβιών και κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της.

Η επιστολή, επίσης, δώθηκε και στην Επιτρόπισα του ΕΣΔΑ και πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Stonewall Angela Mason. Η κα. Mason δεν έχει ακόμη δημοσίως σχολίασει τις προτάσεις του ΕΣΔΑ.

Νωρίτερα σήμερα, η Pink News επικοινώνησε με την Επιτροπή με περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με αυτούς τους «συμβιβασμούς» θα μπορούσαν να επέλθουν και κατά πόσον ο οργανισμός θα υποστήριζε μια τέτοια ρύθμιση, π.χ., ρατσιστριες εργαζόμενες.

Μια εκπροσώπισα είπε πως η Επιτροπή δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.
Το Γραφείο Ισότητας της κυβέρνησης επίσης αρνήθηκε να διατυπώσει άποψή σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για τις εργαζόμενες που έχουν θρησκευτικές ή άλλες παποιθήσεις με βάση τις οποίες αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις λεσβίες.

Μια εκπροσώπισα είπε: "Η κυβέρνηση μελετά τις αιτήσεις για το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα παρέχει προτάσεις στο δικαστήριο το φθινόπωρο".

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή νωρίτερα αυτό το μήνα, ο νομικός διευθυντής του ΕΣΔΑ John Wadham είπε πως με τους «συμβιβασμούς» θα μπορούν να αποφευχθούν χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες και να είναι παρόμοιοι στο πνεύμα με τους νόμους για τα άτομα με αναπηρία.

Είπε: «Η ιδέα της δημιουργίας εύλογων προσαρμογών ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ενός προσώπου έχει προσφέρει υπηρεσίες στην νομοθεσία της αναπηρίας κατά των διακρίσεων και για δεκαετίες. Φαίνεται λογικό ότι μια παρόμοια ιδέα θα μπορούσε να υιοθετηθεί ώστε να επιτρέψει σε κάποια να εκδηλώνει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις".

Πολλές Lbtiq ΜΚΟ επέκριναν έντονα τις προτάσεις. Η ΜΚΟ Stonewall είπε ότι είναι «βαθιά ενοχλημένη» από την εμφανή στροφή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.7.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/07/21/tuc-attacks-equality-commissions-opt-out-proposals-for-anti-gay-staff/