7 Οκτ 2011

Τα Άρθρα San Jose αποκλείουν το δικαίωμα στην άμβλωση

Δεν υπάρχει δικαίωμα στην άμβλωση βάσει του διεθνούς δικαίου

Το έγγραφο Άρθρα San Jose ξεκίνησαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Ένα νέο έγγραφο που ξεκίνησε σήμερα στη Νέα Υόρκη διευκρινίζει μια για πάντα ότι δεν υπάρχει δικαίωμα στην άμβλωση υπό το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο έγγραφο «Άρθρα San Jose» περιλαμβάνει εννέα άρθρα που συνοψίζουν τη θέση των διεθνώς δεσμευτικών συνθηκών και εθιμικού δικαίου που αφορούν την άμβλωση, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν υπάρχει. Ανεξάρτητες χώρες, ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία απολύτως διεθνή υποχρέωση να παρέχουν στις πολίτισές τις την πρόσβαση στην άμβλωση.

Αυτό ισχύει ακόμη και για τον συχνό ισχυρισμό πως η πρόσβαση στην άμβλωση θα πρέπει να παρέχεται για λόγους της υγείας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της σεξουαλικής αυτονομίας ή για λόγους μη διάκρισης.

Παρά την απουσία του «δικαιώματος στην άμβλωση», η νομική μελετήτρια Mary Ann Glendon που όπως το αποκαλεί το «δικαίωμα να μιλάμε» για την άμβλωση έχει γίνει ευρέως αποδεκτό στη γλώσσα και χρησιμοποιείται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω ρητορική έχει γίνει το βασικό μέσο που χρησιμοποιείται από τους θεσμούς-φορείς αυτούς πιέζει τις χώρες σε όλο τον κόσμο, να επιτρέπουν την άμβλωση - συχνά παρά τη θέλησή τις.

Ακόμα πιο πρόσφατα, πριν από λίγες εβδομάδες η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Υγεία, η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχουν πει πως το δικαίωμα στην άμβλωση υπάρχει. Και, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής CEDAW κατευθύνουν 93 χώρες να αλλάξουν τη νομοθεσία τις για τις αμβλώσεις.

Το έγγραφο άρθρα San Jose καταδικάζουν έντονα τέτοιες τακτικές πίεσης και υπενθυμίζει τη συνθήκη παρακολούθησης των φορέων, Οργανισμοί του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που, εδραιώνοντας το «δικαίωμα στην άμβλωση», μπορεί να ενεργούν πέρα από την εξουσία τις και σε αντίθεση με την εντολή τις.

Ο σκοπός του εγγράφου 'Αρθρα San Jose είναι να προετοιμάσει τις πολιτικίνες, διπλωμάτισες και τις πολίτισες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τους εν λόγω ισχυρισμούς και καλεί κάθε χώρα που αντιμετωπίζει πίεση για το δικαίωμα στην έκτρωση από όργανα του ΟΗΕ, υπαλλήλους της ΕΕ και άλλες να απαιτούν να λογοδοτήσει το αντίστοιχ θεσμικό τις σύστημα.

Ο πρέσβης Grover Joseph Rees, πρώην πρέσβης των Ην. Πολιτειών στο ανατολικό Timor, είπε: "Όταν ήμουν στο Timor, είδα από πρώτο χέρι μια συνεχή προσπάθεια από ορισμένες διεθνείς υπάλληλους και οι εκπροσώπισες των ξένων ΜΚΟ να εκφοβίζουν μια μικρή αναπτυσσόμενη χώρα να κατάργησει τη νομοθεσία της υπέρ της ζωής. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι στη βάση, ακόμη και κυβερνητικές αξιωματούχοι, έχουν μικρή πιθανότητα να αντικρούσουν τον υπερβολικό ισχυρισμό ότι η έκτρωση είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Το έγγραφο άρθρα San Jose έχει σκοπό να τις βοηθήσει να περάσουν στην αντεπίθεση".

Το έγγραφο Άρθρα San Jose συντάχθηκαν από μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγορίνων νομικών μελετητριών, δημόσιες υπάλληλοι και διεθνείς ειδικές της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Robert P. Γεωργίου και του Πρέσβη Grover Rees, όσο των καθηγητών Carter Snead και Paolo Carozza, τόσο της Notre Dame, Νομικής Σχολής. Ο Carozza είναι επίσης μέλος του Δια-Ην. Πολιτειών Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια έγινε, η διαπραγμάτευση και η επικύρωση από 30 εμπειρογνωμόνισες του διεθνούς δικαίου, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας τάξης από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνονται ο Λόρδος David Alton της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, ο Λόρδος Nicholas Windsor της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ο καθηγητής John Finnis του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Carl Anderson (Ανώτατος Ιππότης των Ιπποτών του Κολόμβου, και ο Giuseppe Benagiano της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Διεθνούς Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO).

Το έγγραφο Άρθα San Jose θα κυκλοφορήσει σήμερα στις 11 π.μ. (τοπική ώρα) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Ευρωπαϊκή έναρξη θα λάβει χώρα με μια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Οκτωβρίο. Οι επόμενες συνεντεύξεις Τύπου και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης θα πραγματοποιηθούν καθ' όλο τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Στρασβούργο, το Μπουένος Άιρες, το San Jose, το Santiago, το Calgary, την Ουάσιγκτον (DC) και τη Μανίλα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.10.11 και την μεταφράσαμε από την European Dignity Watch στην http://www.europeandignitywatch.org/day-to-day/detail/article/no-right-to-abortion-under-international-law.html#.To6NRazG5hM.facebook