17 Αυγ 2011

Αγωγή σε επισκοπικές ΜΚΟ για παρεμπόδιση παιδοθεσίας

Η Lambda legal εκπροσωπεί Οργανώσεις Παιδικής Πρόνοιας κατά Καθολικών Επισκοπών της Πολιτείας Ιλλινόις

"Αν μπορούσαν αυτές οι Επισκοπές να αποκλείουν μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων ως πιθανές ανάδοχες γονείς θα παραβιαζόταν η νομοθεσία της Πολιτείας Illinois και η ομοσπονδιακή νομοθεσία και θα αρνηθούν σε πολλά παιδιά του Illinois την μοναδική ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή".


Η  Lambda κατέθεσε μια σύντομη φιλική επιστολή στο δικαστήριο για λογαριασμό πολλών οργανώσεων πρόνοιας παιδιών, συμπεριλαμβανομένων του Ινστιτούτου της Evan B. Donaldson, του Εθνικού Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών και του Illinois σε μια υπόθεση που ήρθε από τέσσερις Επισκοπές Καθολικών ΜΚΟ κατά της Πολιτείας Ιλλινόις. Αυτές οι επισκοπές επιδιώκουν να αναγκάσουν το κράτος να χρηματοδοτήσει την προώθηση υπηρεσιών τις στη παιδική πρόνοια, ακόμη κι αν αρνηθούν να ακολουθήσουν νόμο της Πολιτείας για την παιδοθεσία  σε ζευγάρια που έχουν συμφωνο Σύμφωνο Συμβίωσης, υποστηρίζοντας ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση της μη διάκρισης για θρησκευτικούς λόγους.

"Πρωταρχική εντολή της Πολιτείας είναι να τοποθετήσει το παιδί, αποφασίζοντας ανάλογα με την περίπτωση, με βάση του τι είναι προς το συμφέρον του κάθε παιδιού”, λέει η δικηγορίνα Camilla Taylor, Διευθύντρια του Προγράμματος Γάμου της Lambda Legal. "Το να επιτραπεί σε αυτές τις επισκοπές να αποκλείσουν κατηγορηματικά μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων ως πιθανές ανάδοχες γονείς θα παραβίαζε την νομοθεσία της Illinois και την ομοσπονδιακή νομοθεσία και αρνούνται σε πολλά παιδιά του Illinois την μοναδική ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή".

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Παιδιού της Illinois και οι Υπηρεσίες Οικογένειας αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις με τις επισκοπές, αφού αυτές επέμειναν πως δεν θα παράσχουν παιδοθεσία σε ζευγάρια που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης. Το δίκαιο  πρόνοιας παιδιών του Illinois και οι πολιτικές αποφάσεις απαιτούν η παιδοθεσία- των παιδιών να γίνεται σύμφωνα με τις μοναδικές ανάγκες κάθε παιδιού, και απαγορεύουν τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της οικογενειακής κατάστασης. Τα διοικητικά επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα των επαγγελματιών παιδικής πρόνοιας απαγορεύουν επίσης την εισαγωγή προκατάληψης στο προσδιορισμό παιδοθεσίας παιδιών. Επιπλέον, η ρήτρα της Ίδρυσης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών περιορίζει τη δυνατότητα του κράτους της χρηματοδότησης υπηρεσιών κοινωνικής παροχής οι οποίες χρησιμοποιούν τις επιταγές συγκεκριμένης θρησκείας για να καθορίσουν ποια πληροί τις προϋποθέσεις των υπηρεσιών.

Η επιστολή για λογαριασμό των οργανώσεων παιδικής πρόνοιας υποστηρίζει ότι αν επιτραπεί η επισκοπές να αποκλείσουν ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης από την προώθηση εφαρμογής της διαδικασίας παιδοθεσίας θα μείωνε τη δυνατότητα της αγάπης και της μόνιμης κατοικίας στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Επίσης, θα έστελνε ένα μήνυμα αποκλεισμού, όχι μόνο για τα ζευγάρια, αλλά και τις έφηβες Lbtiq από την κρατκή φροντίδα, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες. Οι Lbtiq, και οι απροσδιορίστου κοινωνικού φύλου έφηβες εκπροσωπούνται δυσανάλογα από τη δυνατότητα παιδοθεσίας γιατί συχνά βιώνουν την απόρριψη από τις οικογένειές τις.

Εάν η αγωγή των Επισκοπών κερδίσει, θα ειπωθεί σε αυτά τα παιδιά από τις αρχές πρόνοιας και την κυβέρνησή πως είναι ηθικά ανάξια και θα δεν αποκτήσουν ποτέ δική τους οικογένεια, και ότι οι μελλοντικές σχέσεις τους στην ενήλικη ζωή-δεν έχει σημασία πόσο τρυφερές, πόσο αφοσιωμένες, ή πόσο υπεύθυνες-θα είναι κατώτερες από αυτές άλλων οικογενειών.


Την είδηση την βρήκαμε στι 16.8.11 και τη μεταφράσαμε από την Lambda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/il_20110816_lambda-legal-represents-child.html