Ο Νόμος Συμφώνου Συμβίωσης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της χρονιάς, περιέχει κραυγαλέες παραλείψεις που διέπουν τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία της οικογενειακής στέγης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4.10.11.
Η έκθεση "Λείπουν Κομμάτια", που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Ισότητα Δικαιωμάτων στην Ισότητα Γάμου, βρέθηκαν 169 διαφορετικοί τρόποι μεταχείρησης μεταξύ των λεσβιακών ζευγαριών που έχουν σύμφωνο συμβίωσης και ετερό παντρεμένων ζευγαριών.
Οι διαφορές στη μεταχείριση σημαίνει ότι οι λεσβίες που έχουν σύμφωνο συμβίωσης και οι οικογένειές τις έχουν λιγότερα δικαιώματα και προστασία σε ένα ευρύ φάσμα της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των παιδιών, την οικογενειακή εστία, τη μετανάστευση, τη φορολογία και τις δικαστικές διαδικασίες.
Ως κατοικία της οικογένειας εννοείται η "κοινή εστία" σύμφωνα με τον νόμο συμφώνου συμβίωσης. Τα παιδιά παραλείπονται από τις παροχές κοινής εστίας που σημαίνει πως το σπίτι τους δεν προστατεύεται, σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης κα. Paula Fagan.
"Δεν έχουν επεκταθεί τα δικαιώματα κηδεμονίας στο πλαίσιο του νόμου ούτε οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο καθεστώς έχει εισαχθεί. Και αυτό σημαίνει ότι ο νόμος δεν αντικατοπτρίζει τη σχέση μεταξύ των παιδιών και των μη βιολογικών γονιών”, είπε.
"Παραμένει πως μόνο ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να παιδοθετήσει από κοινού και όσες έχουν σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούν να παιδοθετήσουν ως ζευγάρι".
Η έκθεση έδειξε σημαντικές διαφορές στη μεταχείριση για τα λεσβιακά ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια σε περίπτωση που αποφασίσουν να χωρίσουν.
"Υπάρχει έλλειψη δικαστικού διαχωρισμού για όσες έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Ο ορισμός του δικαστικού διαχωρισμού για ένα παντρεμένο ζευγάρι είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει μια κατάσταση όπου η συντρόφισα και ο σύντροφος εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ενώ έχουν χωρίσει", δήλωσε η κα. Fagan".
"Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο σημερινό οικονομικό κλίμα, όπου τα ζευγάρια βρίσκονται επιβαρύνονται με χαμηλό εισόδημα, και η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να πωλήσουν το σπίτι τους ακόμα και αν χωρίσουν. Και δεν μπορούν να πληρώσουν επιπλέον ενοίκιο από τις επιστροφές υποθηκών".
Η προεδρίνα της ΜΚΟ Ισότητα Γάμου Gráinne Healy είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας πως οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πως το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι ίδιο με το πολιτικό γάμο.
"Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένας άνισος διαχωριστικός θεσμός που δημιουργεί ανισότητα, διακρίσεις και δυσκολίες για τα λεσβιακά ζευγάρια και τις οικογένειες τις. Υπάρχει παντελής έλλειψη αναγνώρισης των οικογενειακών δικαιωμάτων", είπε.
"Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει. Ο πολιτικός γάμος για τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να εισαχθεί. Η ώρα νομιμοποίησης είναι τώρα".
Η έκθεση ξεκίνησε, σε συνδυασμό με μια αφίσα εκστρατείας και μια ταινία μικρού μήκους η Ιστορία του Rory που προβάλει τις διακρίσεις που δέχονται τα λεσβιακά ζευγάρια και τα παιδιά τους.
Την είδηση την βρήκαμε στις 4.10.11 και την μεταφράσαμε από την Irishtimes στην http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2011/1004/breaking41.html