1 Απρ 2011

Michelle Bachelet: Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές

Michelle Bachelet: Η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές

Δικαιώματα της γυναίκας Ισότητα των ευκαιριών

Η πρώην προεδρίνα της Χιλής, Michelle Bachelet σήμερα διευθύνει τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, βρέθηκε στο Ευρ. Κοινοβούλιο όπου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών για το ρόλο και τους στόχους του οργανισμού ενώ την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek. Η κ. Bachelet απάντησε στις ερωτήσεις μας για την ισότητα των γυναικών, τις γυναίκες στην πολιτική, το ρόλο τις στις επαναστάσεις στις αραβικές χώρες και, τέλος, τις εμπειρίες της ως προεδρίνας της Χιλής.

Ποια εμπόδια συναντά σήμερα η ισότητα;

Οι γυναίκες δεν έχουν δύναμη και βασικός στόχος μας είναι η ενδυνάμωσή τις. Όταν οι γυναίκες έχουν δύναμη, όταν η φωνή τις ακούγεται στην πολιτική διαδικασία, όταν είναι ενεργές στην οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών τις μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο τις και στην αγορά εργασίας και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Όταν έχουμε περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες αποκτούν διαφορετική σημασία. Όταν οι γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική, η ίδια η πολιτική αλλάζει, η ποιότητά της αλλάζει και γίνεται καλύτερη. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε και γυναίκες και άνδρες σε τέτοιες θέσεις.

Ένα άλλο εμπόδιο για τις γυναίκες είναι η βία. Πρόκειται για πραγματικά παγκόσμια πανδημία που διαπερνά κάθε κοινωνικό στρώμα, έθνος και θρησκεία και είναι απαραίτητο να λυθεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ για το θέμα αυτό.

Τελευταίο κρίσιμο στοιχείο είναι να εγγυηθούμε ότι η γυναίκα και τα προβλήματά της λαμβάνονται υπ' όψιν σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή έχουν μόλις βγει από πόλεμο. Είναι το πώς θα βοηθήσουμε τα θύματα βίας, βιασμών, ακρωτηριασμών κ.ο.κ. Η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πρόβλημα όλων και όχι μόνο των γυναικών.

Πώς βλέπετε το ρόλο της γυναίκας στις επαναστάσεις στις αραβικές χώρες;

Μόλις επέστρεψα από την Αίγυπτο και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη η γυναικεία παρουσία στην πλατεία Ταχρίρ και στον αγώνα για δημοκρατία. Οι γυναίκες δίνουν και αυτές το παρόν στην οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής κοινωνίας.

Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές αλλά και η συμμετοχή, ο πλουραλισμός, η διαφορετικότητα και νομίζω ότι υπάρχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία για τις γυναίκες, έστω και αν χρειάζονται σημαντική βοήθεια.

Αποτελείτε παράδειγμα γυναίκας που έφθασε στην κορυφή. Βρεθήκατε αντιμέτωπη με εμπόδια που οφείλονταν στο ότι είστε γυναίκα;

Στάθηκα πολύ τυχερή γιατί γεννήθηκα σε μια οικογένεια που πάντα καταλάβαινε ότι η γυναίκα έχει ίσα δικαιώματα με τον άνδρα, μια οικογένεια που πάντα με στήριξε και με ώθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Έτσι ποτέ δεν αντιμετώπισα τον κόσμο μας σαν κάτι στο οποίο η γυναίκα δεν έχει θέση. Απεναντίας, αν δουλέψεις σκληρά, αν βάλεις όλη σου την εξυπνάδα, το πάθος, τις ικανότητές σου στην υπηρεσία των αρχών και των ζητημάτων στα οποία πιστεύεις, τότε κανένα όνειρο δεν είναι απραγματοποίητο.

Η αλήθεια είναι ότι το να γίνω Προεδρίνα της Δημοκρατίας δεν ήταν κάτι που είχα προγραμματίσει. Όμως θέλησα να υπηρετήσω τις συμπατριώτισές μου, έγινα υπουργίνα Υγείας και μετά Αμύνης και η χώρα μου με είδε σαν υποψήφια Προεδρίνα. Το λέω αυτό γιατί είναι σημαντικό: συχνά οι γυναίκες είναι αόρατες σε τομείς που άπτονται της εξουσίας και η εικόνα μιας γυναίκας στην εξουσία χάνεται.

Εμπόδια πάντα υπάρχουν, όπως και άνθρωποι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Ανέλαβα τα υπουργεία χωρίς να πάψω να είμαι γυναίκα και στην αρχή υπήρχαν εκείνες-οι που δεν κατάλαβαν ότι προσέφερα μια διαφορετική μορφή ηγεσίας. Εμπόδια πάντα υπάρχουν αλλά το σημαντικό είναι να δοθεί στις γυναίκες η ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να πετύχουν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.3.11 στην http://www.europarl.europa.eu/el/headlines/content/20110324STO16433/html/Michelle-Bachelet-%CE%97-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82