7 Απρ 2011

Υγεία Λεσβιών: Σύγχρονη Αξιολόγηση και Κατευθύνσεις για το Μέλλον

Υγεία Λεσβιών: Σύγχρονη Αξιολόγηση και Κατευθύνσεις για το Μέλλον

Η υγεία των γυναικών ως πεδίο μελέτης, είναι μια αναπτυσσόμενη συνθήκη. Οι θεωρίες της υγείας εν γένει βασίζονται σε έρευνες και μελέτες για τους άνδρες.

Ωστόσο, τις τελευταίες χρονιές, άρχισε να δίνεται περισσότερη προσοχή στην υγεία των γυναικών, συνειδητοποιώντας τις ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών και σε θέματα υγείας. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, μια παρόμοια στροφή έχει συμβεί για μια ομάδα γυναικών – τις λεσβίες - για μια περαιτέρω αναγνώριση και για να προσδιοριστούν οι ανάγκες τις σε θέματα υγείας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι λεσβίες έχουν οργανωθεί για προκαλέσουν την προσοχή στα θέματα υγείας της λεσβιακής κοινότητας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Το βιβλίο Λεσβιακή Υγεία: Σύγχρονη Αξιολόγηση και κατευθύνσεις για το Μέλλον προσφέρει μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι είναι γνωστό ως ανάγκες υγείας των λεσβιών και ποια ζητήματα από αυτά απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων:

* Πώς ορίζουμε ποια είναι λεσβία;

* Υπάρχουν ζητήματα υγείας αποκλειστικά για λεσβίες;

* Οι λεσβίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως το Aids, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ο καρκίνος του στήθους, οι ψυχικές διαταραχές και η κατάχρηση ουσιών;

* Πώς επηρεάζει η λεσβοφοβία την υγεία των λεσβιών και τη χρηματοδότηση της έρευνας για την υγεία των λεσβιών;

* Πώς οι ανάγκες υγείας των λεσβιών θα ενταχθούν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την ευρύτερη κοινωνία;

* Ποιοι παράγοντες κινδύνου και προστασίας διαμορφώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία των λεσβιών

Το βιβλίο ασχολείται με τον τρόπο προσδιορισμού ερωτήσεων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ανάγκη για τη λήψη πληροφοριών χωρίς παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η σημασία της εξέτασης φυλετικής και εθνικής πολυμορφίας στη μελέτη των λεσβιών, τις στρατηγικές για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ερευνητριών και τη διάδοση των αποτελεσμάτων στο κοινό, και τους μηχανισμούς για τη στήριξη μεγαλύτερου αριθμού ερευνών.

Το "Λεσβιακή Υγεία" ρίχνει μια ειλικρινή ματιά στις πολιτικές πιέσεις, στο εσωτερικό της κοινότητας, και τις επαγγελματικές ανησυχίες που μοναδικά και με σπουδαίο τρόπο επηρεάζουν τη μελέτη στα θέματα υγείας των λεσβιών. Το βιβλίο εξερευνά πολλά άλλα θέματα καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς των γνώσεων και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και άλλων "εσωτερικών" πληθυσμών και των γυναικών γενικότερα.

Παρά την όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην έρευνα για την υγεία των γυναικών κατά την τελευταία δεκαετία, τα προβλήματα υγείας ορισμένων υποομάδων των γυναικών συνέχισαν να λαμβάνουν σχετικά λίγη προσοχή. Οι λεσβίες είναι μια τέτοια υποομάδα. Αν και ο κορμός της έρευνας σχετικά με την υγεία των λεσβιών αυξάνεται, μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι σήμερα έχει μεθοδολογικούς περιορισμούς, όπως η έλλειψη κατάλληλων ομάδων σύγκρισης, που καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων σχετικά με τους κινδύνους το status υγείας και την υγεία των λεσβιών.

Στο Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) η Επιτροπή για την Υγεία των Λεσβιών Προτεραιότητες της έρευνας συγκλήθηκε τον Ιούλιο του 1997 για να ερευνήσει τέτοια θέματα.

Όσες θέλετε να διαβάσετε ηλεκτρονικά το βιβλίο στην αγγλική γλώσσα πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.4.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.asiaing.com/lesbian-health-current-assessment-and-directions-for-the-future.html