7 Απρ 2011

Η θεά σύζυγος αφαιρέθηκε από τη Βίβλο

Η θεά σύζυγος αφαιρέθηκε από τη Βίβλο;

Η άθεη Δοκτώρισα Φραντζέσκα Σταυρακοπούλου - Francesca Stavrakopoulou λέει ότι ο Παντοδύναμος, γνωστός ως Γιαχβέ Yahweh, είχε μια θεά σύζυγο που λατρευόταν. Ονομαζόταν Ασερά - Asherah αλλά αφαιρέθηκε από την Αγία Γραφή.

Οι ισχυρισμοί της μελετήτριας διερευνόνται στη σειρά ντοκυμαντέρ του BBC2 “Θαμμένα μυστικά της Βίβλου” που η ίδια παρουσιάζει στο BBC Two και BBC HD

Η Δρ Σταυρακοπούλου, έχει διδακτορικό στη θεολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι λεκτόρισα στην εβραϊκή Βίβλο και έχει επιβεβαιώσει ότι δεν πιστεύει στο θεό.

Είπε: “Είμαι άθεη με τεράστιο σεβασμό για τη θρησκεία. Κοιτώ τι θα κάνω εγώ ως ένας κλάδος της Ιστορίας όπως οποιεσδήποτε άλλες".

Οι ισχυρισμοί της Δρ Σταυρακοπούλου, για την θεά σύζυγο υποστηρίζεται από την ιστορική της έρευνα σ' αυτό το θέμα.

Η σύζυγός του παρουσιάζεται ως θεά στο Ισραήλ η οποία καθόταν δίπλα του, σύμφωνα με τα άρθρα σε περιοδικά και τα βιβλία της μελετήτριας.

Η Δρ Φραντζέσκα Σταυρακοπούλου, υποστηρίζει επίσης ότι η Εύα έχει «άδικα συκοφαντηθεί» από «μεσήλικους γενειοφόρους άνδρες» και δεν έπρεπε να κατηγορηθεί για την πτώση του ανθρώπινου είδους.

Αλλά κάποια που μπορεί να προκαλέσει την ύψωση των φρυδιών μεταξύ των θεατριών – συμπεριλαμβανομένης της πρότασή της ότι η Εύα δεν ήταν η πρώτη γυναίκα στην Αγία Γραφή, διότι ο Κήπος της Εδέμ δεν αναφέρεται στην πρωτότυπη Παλαιά Διαθήκη.

Η λεκτόρισα του Πανεπιστημίου του Exeter είπε στο Radio Times: «Η Εύα, ιδίως στη χριστιανική παράδοση, υπήρξε πολύ άδικα συκοφαντημένη ως εκείνη που προκάλεσε προβλήματα».

Το πάθος μου για την Αγία Γραφή πηγάζει απευθείας από το γεγονός ότι είναι μια συλλογή φαντασίας και διαφορετικών κειμένων που μπορούν να μας πουν κάτι για τις ανησυχίες, τις πεποιθήσεις και την κουλτούρα των ανθρώπων που τα έγραψαν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις αυτών των ανθρώπων είναι αντιπροσωπευτικές μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα, πολλές μελετήτριες συμφωνούν ότι η Βίβλος γράφτηκε από μικρές ομάδες της ελίτ, οι απόψεις των οποίων ήταν πιθανό να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της κοινωνίας τους.

Έτσι, ο νόμιμος χαρακτήρας της λατρείας της θεάς Ασερά είναι προφανής ιστορικά θα πει στη σειρά ντοκιμαντέρ, όπως ήταν η εναλλακτική άποψη του Κήπου της Εδέμ που παρουσιάζονται στα βιβλικά βιβλία πέραν της Γένεσης.

Σε πρόσφατο άρθρο της έγραψε: "Τα αρχαιολογικά στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν επιγραφές, ειδώλια και τα αρχαία κείμενα, καθώς και λεπτομέρειες της Βίβλου, δείχνουν πως όχι μόνο (ο Γιαχβέ) ήταν ένας από τις πολλές-ούς (θεές-ούς) που λατρευόταν στο αρχαίο Ισραήλ, αλλά ότι ήταν, επίσης, ζευγάρι με τη θεά (Ασερά). Η οποία λατρευόταν μαζί του σε ναό της Ιερουσαλήμ.

"Πέρασα πολλές χρονιές ειδικευόμενη στο πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο της Βίβλου και ανακάλυψα ότι ο Γιαχβέ, ο θεός που έχουμε διδαχθεί, έπρεπε να μοιράζεται (τη θέση του) με διάφορες ανταγωνίστριες θεές για να επιτύχει τη θέση του ως ο ένας και μοναδικός θεός των αρχαίων Ισραηλιτισών".

"Τα βιβλικά κείμενα κατονομάζουν πολλές από αυτές-ους: El-Ελ, Baal-Βάαλ, Molek-Μόλεκ, Asherah - Ασερά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γιαχβέ στις Δέκα Εντολές "Μην έχεις άλλο θεό εκτός από εμένα", φαίνεται αυτές-οι οι θεές λατρεύονταν μαζί με Αυτόν, και η Βίβλος το αναγνωρίζει αυτό".

Πολύ πιο σημαντική είναι η παραδοχή της Αγίας Γραφής ότι η θεά Asherah -Ασερά λατρευόταν στο ναό του Γιαχβέ στην Ιερουσαλήμ. Στο βιβλίο των Βασιλέων, μας λέει ότι ένα άγαλμα της Ασερά στεγαζόταν στο ναό και πως οι ιέριες – προσωπικό του ναού που ήταν γυναίκες- έπλεκαν τελετουργικά υφάσματα γι' αυτήν.

"Στην πραγματικότητα, αν και η Αγία Γραφή καταδικάζει όλες αυτές τις πρακτικές, τα βιβλικά κείμενα υποδηλώνουν ότι η λατρεία της Θεάς ήταν ένα αναπτυγμένο χαρακτηριστικό γνώρισμα της θρησκείας η οποία κατείχε υψηλή θέση στην Ιερουσαλήμ".

Ποιά, λοιπόν, ήταν η σχέση της με τον Γιαχβέ-Κύριο;

"Αρχαία κείμενα, φυλαχτά και τα ειδώλια που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι ήταν μια Παντοδύναμη θεά της γονιμότητας.

"Αλλά ίσως το σημαντικότερο όλων, είναι πως η Ασερά ήταν επίσης η σύζυγος του Ελ, ενός θεού που κατείχε υψηλή θέση στην Ουγκαρίτ Ugarit - ένας θεός που μοιράζεται πολλά κοινά με τον Γιαχβέ-Κύριο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία, κατά την Αγία Γραφή η Ασερά λατρευόταν στο ναό της Ιερουσαλήμ, αυτή υπήρξε θεά στο αρχαίο Ισραήλ επίσης".


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 19.3.11 και την αποδόσαμε από την Daily Mail στην http://www.dailymail.co.uk/news/article-1367981/Atheist-Dr-Francesca-Stavrakopoulout-BBC-face-religion.html?printingPage=true