22 Απρ 2011

Σήμα κινδύνων

Σήμα κινδύνων

# Πάσχα, παραδοσιακά γιορτή της άνοιξης και της ελπίδας, με την ωραιότερη βυζαντινή ποίηση και μουσική, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, καθώς όλη η κοινωνία είναι ανήσυχη, φοβισμένη για το αύριο, σε κρίση που αγγίζει όλα τα πεδία και η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ δεν άρχισε ακόμα να φαίνεται. Μερικά από τα συμπτώματα της κρίσης είναι καινούργια και πολύ ανησυχητικά, γιατί γενικότερα είναι επικίνδυνα. Ιδίως τα φαινόμενα τυφλής βίας, τυφλής γιατί χωρίς αντικείμενο την όποια αλλαγή ή την παρέμβαση στη διαμόρφωση πολιτικού προσανατολισμού- φαινόμενα βίας και καταστροφής χωρίς στόχο.

# Μεγάλη Τρίτη κουκουλοφόροι έσπασαν με βαριοπούλες τα μηχανήματα ελέγχου και έκδοσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό, ενώ καιρό τώρα σε διάφορους σταθμούς μικρές ομάδες όχι μόνο καλούν τους πολίτες να μπαίνουν χωρίς εισιτήριο, αλλά και εμποδίζουν με τη βία όσους δεν συμφωνούν με αυτές τις πράξεις που δεν οδηγούν πουθενά. Είναι πολλά ακόμα παρόμοια και πασίγνωστα.

Τα φαινόμενα προπηλακισμού με γιαούρτια, αυγά και λεκτική βία εναντίον εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι επίσης επικίνδυνα και αδιέξοδα.

# Στην πολιτική διαδικασία, ακόμα και σε επαναστατικές περιόδους, η αντιπολίτευση έχει θέσεις και στόχους, επιδιώκει την ανατροπή μιας πολιτικής, διεκδικεί συγκεκριμένες αλλαγές και επιδιώκει την αντικατάσταση μιας ηγεσίας με μια καινούργια που θα εφαρμόσει την άλλη πολιτική. Η ανομική επανάληψη πράξεων βίας και καταστροφής που ζούμε δεν επιδιώκει τίποτα, δεν έχει σχέδιο και πολιτικό προσανατολισμό και αυτό είναι δυνάμει φαινόμενο πολύ επικίνδυνο.

# Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι αυτή η ανομική κατάσταση χωρίς πολιτικό σχέδιο δεν είναι αυθόρμητη λαϊκή οργή. Ελάχιστες άνθρωποι πρωταγωνιστούν και μάλιστα χωρίς να προβάλλουν πολιτική ταυτότητα ούτε να έχουν πολιτικό σχέδιο και στόχο. Εχουν τεράστια ευθύνη τα πολιτικά κόμματα. Αν περιμένουν να θερίσουν πολιτικά κέρδη σπέρνοντας θύελλες που ωστόσο δεν καθοδηγούν και δεν ξέρουν πού οδηγούν, θα μας φτάσουν στον γκρεμό. Οι μικρές ομάδες, που ασκούν βία και καταστροφές με καλυμμένο πρόσωπο και χωρίς πολιτικό όνομα, έχουν ιστορία αποκλειστικά και μόνο ακροδεξιά και ανάλογες συνέπειες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.4.11 από την εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Αννα Φραγκουδάκη στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4628043