1 Απρ 2011

Lbtiq διαμαρτυρία για το Σύνταγμα στη Βουδαπέστη

Lgbtiq διαμαρτυρία για το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας στις 15 Απριλίου

Οι Lgbtiq ομάδες της Ουγγαρίας θα διοργανώσουν διαδήλωση στη Βουδαπέστη στις 15 Απριλίου κατά του νέου σχεδίου του συντάγματος σχετικά με το γάμο και ίσα δικαιώματα για τις Lgbtiq, δήλωσαν οι διοργανώτριες ομάδες στις 30.3.11.

Ισχυρίζονται πως το σχέδιο του συντάγματος ορίζει το γάμο με έναν τρόπο που προκαλεί διαχωρισμό.

Οι Lgbtiq ομάδες έχουν ξεκινήσει μια διαδικτυακή αναφορά για το θέμα αυτό, που έχει συγκεντρώσει 700 υπογραφές μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων διασήμων δημοσίων προσώπων.

Ακτιβίστρια δήλωσε πως το σχέδιο του Συντάγματος κάνει διάκριση εις βάρος της Lgbtiq κοινότητας και αντιβαίνει τη βασική αρχή της προώθησης της κοινωνικής συνοχής. Το κυβερνών κόμμα Fidesz είχε προηγουμένως τονίσει ότι το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να βασίζεται στη Χάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. "Αυτό είναι αντίθετο οπουδήποτε στη Δυτική Ευρώπη", είπε.

Ο Adrian Balaci, του Lgbtiq τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, της Ουγγαρίας, δήλωσε η προηγούμενη πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μιλά για τα δικαιώματα "γυναικών και ανδρών" στο γάμο, αντί να εξετάσει τα δικαιώματα των ετερό και Lgbtiq προσώπων στο γάμο, ήταν απαράδεκτη. Αυτή τη πρακτική ακολουθεί, επίσης, η κυβέρνηση, είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.3.11 και την μεταφράσαμε από την Politics Hu στην http://www.politics.hu/20110331/gay-rights-groups-to-hold-protest-against-new-constitution-on-april-15