18 Απρ 2011

Η Ουγγαρία πέρασε το νέο συντηρητικό σύνταγμα

Η Ουγγαρία πέρασε το νέο συντηρητικό σύνταγμα

BUDAPEST, Ουγγαρία (AP) – Το νομοθετικό σώμα της Ουγγαρίας ενέκρινε το κοινωνικά και διοσιονομικά συντηριτικό νέο σύνταγματο οποίο επέφερε αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιπολίτευση για τη λήψη μέτρων καθώς και την απαγόρευση γάμου των λεσβιακών ζευγαριών και την προστασία της ζωής ενός εμβρύου από τη σύλληψη.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Viktor Orban, λέει το Σύνταγμα θα επιτρέψει στην πρώην κομμουνιστική χώρα να ολοκληρώσει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία και να προχωρήσει σε μια εποχή υγιών δημόσιων οικονομικών και καθαρής κυβέρνησης μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και σκανδάλων.

Οικονομικές αναλύτριες εξήραν τις διατάξεις που προορίζονταν να ωθήσουν το κρατικό έλλειμα κάτω από το 50% του ΑΕΠ – το οποίο είναι πάνω από 80% σήμερα. Το σύνταγμα επιτρέπει επίσης μόνο επιχειρήσεις με διαφανείς δραστηριότητες και οι δομές ιδιοκτησίας να υποβάλουν προσφορά για κρατικά συμβόλαια.

Η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία λέει πως οι διατάξεις προσπαθούν να περιορίσουν τις ελευθερίες.
Το σύνταγμα προστατεύει τη ζωή ενός εμβρύου από τη στιγμή της σύλληψης, μια κίνηση που θεωρείται, πως προσφέρει τη δυνατότητα μελλοντικής απαγόρευσης ή περιορισμούς στις αμβλώσεις.

Τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ο γάμος περιορίζεται σε ετερό ζευγάρια.

Η απαγόρευση των διακρίσεων δεν αναφέρει την ηλικία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, και το σύνταγμα επιτρέπει ποινές ισόβιας φυλάκισης για βίαια εγκλήματα χωρίς τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης - parole. *Α

Άλλα άρθρα περιορίζουν τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας επίσης δεσμεύει την τροποποίηση των φορολογικών και συνταξιοδοτικών νόμων με πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Μόλις συμμετείχαμε σε μια ιστορική στιγμή», είπε ο κοινοβουλευτικός ομιλητής Laszlo Kover μετά την έγκριση του νομοσχεδίου 262-44. "Το νέο σύνταγμα έχει χτιστεί πάνω στο παρελθόν και τις παραδόσεις μας, αλλά επιδιώκει και περιέχει απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα, διατηρώντας παράλληλα μια ματιά στο μέλλον".

Το Σύνταγμα της Ουγγαρίας που είχε ισχύ ως σήμερα ξεκίνησε το 1949, κοντά στην αρχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά ξαναγράφτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τη μεταβατική περίοδο 1989 έως τη δημοκρατία.

Η απόρθητη πλειοψηφία έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προωθήσει τη νομοθεσία σχεδόν κατά βούληση και να διορίζει τις υποστηρίκτριες της κυβέρνησης σε θέσεις κλειδιά όπως στην απόφαση των εξαιρετικά μακροχρόνιων ποινών.

Νομικές ειδικές λένε πως τα ανώτατα δικαστήρια της Ουγγαρίας θα χάσουν πολλά από τα πιο έμπειρα στελέχη τους, διότι το σύνταγμα χαμηλώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστίνων από τα 70 στα 62 από την επόμενη χρονιά.

"Το Σύνταγμα στο στάδιο της προετοιμασίας, δεν είναι δικό μας", δήλωσε ο Attila Nemeth , ένας γκέι ακτιβιστής μιλώντας στις 15 Απρίλη σε ένα συλλαλητήριο κατά του νέου νόμου που συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα. "Καμιά δεν μπορεί να περιορίσει τα συνταγματικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας”.

Δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας - το Σοσιαλιστικό και το Η Πράσινη Πολιτική Μπορεί να Είναι Διαφορετική - αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ακόμη και κατά την εκπόνηση του νέου συντάγματος, ενώ το τρίτο, το ακροδεξιό Jobbik, το καταψήφισε αφότου η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις του.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.4.11 και την μεταφράσαμε από Mail.com στην http://www.mail.com/int/news/europe/353122-hungary-passes-conservative-constitution.html

*Α Parole = Πρόωρη αποφυλάκιση μιας κρατουμένης, που στη συνέχεια υπόκειται σε συνεχή παρακολούθηση, καθώς επίσης καλείται να τηρήσει ορισμένουν όρους και προϋποθέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.