6 Απρ 2011

Έρευνα για τις ηλικιωμένες λεσβίες

Οι ηληκιωμένες Lbtiq έχουν σοβαρούς φόβους για τις Υπηρεσίες Παροχής Μακροχρόνιας Φροντίδας- Γηροκομεία
"Αυτή η έκθεση θα πρέπει να επιφέρει σοκ στο έθνος μας για δράση. Καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα για την ισότητα, δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ηλικιωμένες μας πίσω".

Η πλειοψηφία των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς ηλικιωμένων που απάντησε σε μια εθνική διαδικτυακή έρευνα πιστεύει ότι το προσωπικό των γηροκομείων θα κάνει διακρίσεις εις βάρος μιας λεσβίας ηλικιωμένης που ήταν και είναι ανοικτή για το σεξουαλικό προσανατολισμό της, και περισσότερες από τις μισές πιστεύουν ότι το προσωπικό ή άλλα πρόσωπα θα κακοποιήσει ή θα παραμελήσει μια λεσβία ηλικιωμένη.

Κυκλοφόρησε σήμερα, η ρηξικέλευθη-πρωτοποριακή έρευνα -για λεσβίες ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε Υπηρεσίες Παροχών Μακροχρόνιας Φροντίδας- Γηροκομεία: Ιστορίες από το Πεδίο - χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας για μια πρώτη ματιά σε μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε υπηρεσίες παροχών μακροχρόνιας φροντίδας-γηροκομεία. Από τις 769 που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 328 ανέφεραν 853 περιπτώσεις κακομεταχείρισης σε τέτοιες υπηρεσίες. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2010 δεν έκανε χρήση αντιπροσωπευτικού ή επιστημονικού δείγματος, αλλά περιλαμβάνει εκατοντάδες προσωπικά σχόλια που προσφέρονται από τις ερωτηθείσες, που κυμαίνονται από αναφορές παρενόχλησης από το προσωπικό έως άρνηση του προσωπικού για την παροχή βασικών υπηρεσιών ή ιατρικής περίθαλψης.

Από τις 769 που συμπλήρωσαν την έρευνα, 284 αυτοπροσδιορίστηκαν οι ίδιες ως Lgbtiq ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλες είπαν ότι ήταν μέλη της οικογένειας, φίλες, φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, παροχής νομικών υπηρεσιών, ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα.

"Δυστυχώς, ακούμε πολύ συχνά, σε όλη τη χώρα, από λεσβίες ηλικιωμένες που εξαναγκάζονται σε απομόνωση από φόβο μήπως τις κακομεταχειριστούν αν είναι ανοικτά λεσβίες. Και τα πιο ηλικιωμένα λεσβιακά ζευγάρια αναγκάζονται ξανά να κλειστούν-απομονωθούν όταν μία από αυτές είναι σε μακροχρόνια παροχή φροντίδας", δήλωσε η Hayley Gorenberg, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος της Lambda. "Αυτή η έκθεση θα πρέπει να επιφέρει σοκ στο έθνος μας για δράση. Καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα για την ισότητα, δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ηλικιωμένες μας πίσω".

"Ελπίδα μας είναι πως αυτή η έκθεση προκαλεί σκέψη, θέτει κρίσιμα ερωτήματα, και αναγκάζει σε μελλοντική συστηματική έρευνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βουτήξει βαθύτερα στα ζητήματα που εγείρονται από αυτές τις διαπιστώσεις και τις πολλές προσωπικές ιστορίες που λάβαμε", λέει ο διευθυντής του Εθνικό Νομικού Κέντρου Ηλικιωμένων Paul Nathanson.

"Οι διαχειρίστριες και τα μέλη του προσωπικού στις υπηρεσίες παροχής μακροχρόνιας περίθαλψης πρέπει να δουν αυτή την έκθεση ως ένα εγερτήριο κάλεσμα - ένα ασυνήθηστο 89% των ερωτηθεισών- από όλη τη χώρα, από μια ποικιλία υποβάθρων - επιβεβαιώνει ότι οι λεσβίες δεν μπορούν να εκ-δηλωθούν δημόσια σε έναν οίκο ευγηρίας χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τις", δήλωσε η Daniel Redman από το Πρόγραμμα Νομικών Δικαιωμάτων Ηλικιωμένων Λεσβιών του Εθνικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Λεσβίων. "Οι Καλύτερες πολιτικές, η πιο ολοκληρωμένη κατάρτιση, καθώς και μία επιθετική στρατηγική της ασκήσεως δικαστικής προσφυγής είναι όλα όσα χρειάζονται για να φέρουν τη βιομηχανία των γηροκομείων στον 21ο αιώνα".

Οι αναφορές της έκθεσης επιβεβαιώνουν: "Η καλή φροντίδα είναι δυνατή”. Ακολουθώντας τις συστάσεις της έκθεσης και λαμβάνοντας καταφατικά μέτρα που θα καταστήσουν τις υπηρεσίες παροχής φροντίδας, να συμπεριλάβουν τις λεσβίες, μπορούν να κάνουν πολλά για να κάνουν τις υπηρεσίες τις ευπρόσδεκτες σε όλες τις ηλικιωμένες".

"Οι ηλικιώμενες λεσβίες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες και κατά ένα μεγάλο βαθμό ο αόρατος γηράσκων πληθυσμός”, είπε η Laurie Young, μια ειδική στη γήρανση και διευθύντρια της Δημόσιας Πολιτικής και Ομάδας Εργασίας Εθνικών Κυβερνητικών Υποθέσεων για τις Lbtiq. «Γνωρίζουμε πως η μη ορατότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευπάθεια σε πολλούς τομείς, όπως οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν στα υπηρεσίες, ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας. Η παρούσα έκθεση επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Lbtiq ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στη μακροχρόνια περίθαλψη και στις παροχές, προσφέρει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το πώς οι δικηγορίνες για θέματα ηλικιωμένων, οι διαμορφώτριες πολιτικής, τα ιδρύματα και οι υπηρεσίες κοινωνικών φορέων μπορεί να τις ικανοποιήσει".

"Με βάση την εμπειρία της SAGE, οι Lbtiq ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν προσωπικό το οποίο ίσως νοιώσει άβολα, ή ακόμα και εχθρικά, προς αυτές, ανεκπαίδευτο να εργαστεί μαζί τις ή να αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή τις.
Ακόμη και όταν οι υπηρεσίες, ιδρύματα είναι υποστηρικτικές, ο φόβος των διακρίσεων κρατά πολλές ηλικιωμένες λεσβίες από το να μην εκ-δηλώνονται δημόσια και τις εμποδίζει από το να ζητήσουν την περίθαλψη που χρειάζονται", δήλωσε ο Michael Adams, διευθυντής της SAGE. "Αυτό κάνει ολοφάνερη την μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης σε θέματα πολιτιστικής επάρκειας και Lbtiq ηλικιωμένων, η οποία είναι διαθέσιμη από το Εθνικό Κέντρο Πόρων για τις Lbtiq ηλικιωμένες, για το προσωπικό που εργάζεται σε υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας".

Μερικές από τις παρατηρήσεις δείχνουν πιθανές παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας υπηρεσιών και ιδρυμάτων, ενώ άλλες δηλώνουν η πολύ περισσότερη κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού είναι αναγκαία και επιπλέον η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτριών. Η έκθεση επισημαίνει επίσης σε ένα ευρύ φάσμα μέσων πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για τη στήριξη ηλικιωμένων Lbtiq καλύτερα και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις όπου οι ηλικιωμένες κατοικούν. Οι συστάσεις της έκθεσης κατευθύνεται προς τη χάραξη πολιτικής, καθώς και τις υπηρεσίες, ιδρύματα παροχών μακροχρόνιας φροντίδας.

Η έρευνα, η ιστοσελίδα και η έκθεση συντάχθηκαν από το Εθνικό Νομικό Κέντρο Ηλικιωμένων σε συνεργασία με τη Lambda legal, το Εθνικό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Λεσβίων, Εθνικό Κέντρο Ισότητας των Trans, την Εθνική Ομάδα Εργασίας για τις Lgbtiq και Υπηρεσίες και Συνηγορία για τις Lgbtiq Ηλικιωμένες (SAGE).

Η κα. Philiss Lyon είναι λεσβία ακτιβίστρια που επίσης είναι η πρώτη που μαζί με την σύζυγο της Del Martin νυμφεύθηκαν πρώτες τη χρονιά 2008 στην Καλιφόρνια, μιλά για τις ανησυχίες αλλά και τις διακρίσεις που δέχονται οι Lgbtiq ηλικιωμένες. Όσες θέλετε να παρακολουθήσετε το βίντεο πατήστε εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σχόλια και τα προσωπικά βίντεο από τις Lgbtiq ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα προφίλ των συντακτριών μπορείτε να τα βρείτε στην www.lgbtlongtimecare.org


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.4.11 και το μεταφράσαμε από την Lambda legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/dc_20110405_lgbt-elders-raise-serious.html