17 Απρ 2011

Αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα μίσους

Ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο προτείνει ποινές φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών για τα εγκλήματα μίσους.

Οι πιο σκληρές ποινές μπορούν να επιβληθούν στην επηυξημένη υποκίνηση κατά μιας πληθυσμιακής ομάδας - όπως το να καλείς πιεστικά τις ανθρώπους να διαπράξουν δολοφονία ή γενοκτονία. Η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει μια ξεχωριστή κατηγορία των επιδεινούμενων εγκλημάτων μίσους του ποινικού κώδικα. Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης νομοθεσιών η οποία θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο, με στόχο την πάταξη εγκλημάτων που στρέφονται κατά των εθνοτικών ομάδων, καθώς και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι σεξουαλικές μειονότητες.

Σε εγκλήματα της υποκίνησης, ενθάρρυνσης, η κατηγορία των εγκλημάτων μίσους θα περιλαμβάνει τις πράξεις που υποκινούνται από το σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος, την αναπηρία, την εθνικότητα, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, καθώς και παρόμοιους παράγοντες. Η έμφαση είναι ότι οι ποινές θα ισχύουν για εγκλήματα που παρακινούνται από μίσος, και όχι οι απλές πράξεις ρατσισμού. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, ένα «νομικό πρόσωπο», όπως είναι μια οργάνωση, ένωση ή μια ομάδα, θα μπορεί επίσης να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα υποκίνησης-ενθάρρυνσης κατά της ομάδας λεσβιών, μιας εθνοτικής ομάδας, λόγω παράνομων απειλών ή επιδεινούμενης συκοφαντίας, κακολογίας ή δυσφήμησης.

Η υπουργίνα Δικαιοσύνης Tuija Brax (Πράσινη), τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του λόγου σε κοινωνικά σημαντικά ζητήματα. Είπε ότι θα συνεχίσει να είναι νόμιμη η φωνή της σκληρής κριτικής της πολιτικής για τη μετανάστευση ή προς τις αλλοδαπές, καθώς και κατά των υπευθύνων για τέτοιες πολιτικές. Επίσης, το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην επιβολή περιορισμών για την έρευνα ή την επιστήμη.

Αυτό που θα τιμωρεί είναι η διάπραξη απειλής, συκοφαντίας, εξύβρισης, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι αξιόποινες πράξεις περιλαμβάνουν την εμφάνιση ή τη διασπορά μηνύματων που προσυπογράφουν βία ή διακρίσεις κατά μιας ομάδας. Ο εγκληματικός λόγος μίσους θα περιλαμβάνει επίσης τη σύγκριση ανθρώπων με ζώα, ή τον χαρακτηρισμό ολόκληρων ομάδων ως εγκληματίες ή μικρότερης αξίας. Το νέο νομοσχέδιο θα προσθέσει μια αναφορά για την εμφάνιση παράνομου υλικού ως έγκλημα από μόνο του. Προς το παρόν, ο νόμος αναφέρει την "διανομή". Η μεταβολή προήλθε εξ' αιτίας του Internet. Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, δεν θα είναι πλέον δαιδαλώδης η αναζήτηση για το ποια είναι η πραγματικά υπεύθυνη για ό,τι εμφανίζεται σε μια ιστοσελίδα.

Η Salonen Mirja προισταμένη του υπουργείου αναφέρει ότι η ρήτρα θα ισχύει για κάποια η οποία σκόπιμα προτρέπει ή επιτρέπει σε ένα άλλο πρόσωπο να δημοσιεύσει μηνύματα μίσους στην ιστοσελίδα της ή στην σελίδα του Facebook, για παράδειγμα, και αδυνατεί να τα αποσύρει όταν κληθεί να το πράξει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.12.10 και την μεταφράσαμε από την Helsingin Sanomat στην http://www.hs.fi/english/article/Tougher+punishments+planned+for+hate+crimes/1135262454125

Στη φωτογραφία είναι η υπουργίνα Δικαιοσύνης Tuija Brax