29 Ιαν 2011

Η λεσβία, Brenda Namiggade δεν θα απελαθεί προσωρινά

Ηλεσβία, Brenda Namiggade από την Ουγκάντα κερδίζει προσωρινή αναστολή της απέλασής της

Μια γυναίκα από την Ουγκάντα που ισχυρίζεται πως είναι λεσβία κατάφερε την προσωρινή παρεμπόδιση της απέλασής της.

Η Brenda Namiggade φοβάται για τη ζωή της όταν επιστρέψει από την Αγγλία στην Ουγκάντα, όπου το λεσβιακό σεξ είναι παράνομο.

Η αρχική της αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί. Το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε πως το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν ήταν «λεσβία» και συνεπώς δεν είχε μια πραγματική απαίτηση-διεκδίκηση.

«Πραγματικός κίνδυνος»

Η ομάδα νομικών της κας. Namiggade ζήτησαν από έναν δικαστή να εκδώσει απόφαση κατά της απέλασης της, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 28.1.11 το βράδυ.

Ο δικηγόρος της 29χρονης είπε στο BBC πως η πελάτισά του είχε επιβιβαστεί ήδη στη πτήση της στο αεροδρόμιο του Heathrow, όταν δόθηκε η εντολή αναστολής.

Ο δικηγόρος της, Abdulrahman Jafar, είπε ότι θα υποστήριζαν πως η κα Namiggade πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει στην Αγγλία, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά της.

«Η κάλυψη από τα ΜΜΕσχετικά με τις δράσεις της, την εκθέτουν σίγουρα σε πραγματικό κίνδυνο αν πρέπει να επιστρέψει στην Ουγκάντα», είπε.

Η κα. Namiggade, η οποία κρατήθηκε σε κέντρο κράτησης λίγο έξω από το Λονδίνο, έχει πει στο εκπομπή Δίκτυο για την Αφρική του BBC πως "έτρεμε" από το φόβο στην προοπτική να επιστρέψει στην Ουγκάντα.

Είπε ότι κατέφυγε στη Βρετανία το 2002, μετά από ξυλοδαρμό της και θυματοποίησης της λόγω της σεξουαλικότητάς της.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις Πρόσφυγες, Antonio Guterres, δήλωσε πως πρόσωπα που αντιμετωπίζουν δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού τους στην Ουγκάντα θα πρέπει να τις δοθεί το καθεστώς της πρόσφυγα σε άλλες χώρες.

«Κρεμάστε τις»

Εκπροσώπισα της Αγγλικής Υπηρεσίας Συνόρων είπε: «η υπόθεση της κ. Namiggade έχει εξεταστεί προσεκτικά τόσο από την Αγγλική Υπηρεσία Συνόρων όσο και από τα δικαστήρια σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει εδώ.

"Ένας δικαστής μετανάστευσης βρήκε τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδείκνυαν πως η κα Namiggade δεν ήταν λεσβία".

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να σταματήσει την απομάκρυνση των αιτουσών άσυλο, οι οποίες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού, πρόσθεσε η εκπροσώπισα.
"Ωστόσο, όταν κάποια διαπιστωθεί ότι δεν έχει μια πραγματική αξίωση-γνήσια διεκδίκηση, περιμένουμε να φύγει οικειοθελώς».

Η εφημερίδα της Ουγκάντας Rolling Stone δημοσίευσε τις φωτογραφίες διάφορων ανθρώπων που είπε ήταν Lgbtiq, με τον τίτλο «Κρεμάστε τiς».

Οι λεσβιακές δραστηριότητες είναι παράνομες στην Ουγκάντα, με ποινή 14 ετών στη φυλακή. Ένας βουλευτής πρόσφατα προσπάθησε να αυξήσει τις ποινές ώστε να περιλαμβάνει την ποινή του θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.1.11 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-12311319