21 Ιαν 2011

Η απολιθωμένη πτερόσαυρος Mrs T

Ανακαλύφθηκε θηλυκή Πτερόσαυρος με το αυγό της

Μία απολιθωμένη πτερόσαυρος, που ζούσε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με το καλά διατηρημένο αυγό της, ανακαλύφθηκε στην Κίνα, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες στις παλαιοντολόγους.

Το αυγό υποδεικνύει ότι το αρχαίο αυτό ιπτάμενο ερπετό ήταν θηλυκό, επιτρέποντας στις επιστημόνισες να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων του πτερόσαυρου για πρώτη φορά. Μία από αυτές τις διαφορές είναι ότι μόνο τα αρσενικά είχαν στο κεφάλι τους πολύχρωμο λοφίο, προκειμένου με αυτό να προσελκύουν ερωτικά τα θηλυκά.

Ο παλαιοντολόγος – βιολόγος, David Unwin του Πανεπιστημίου του Leicester, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο BBC ότι η ανακάλυψη ήταν εκπληκτική: "Αν κάποια μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι θα κάναμε μια τέτοια ανακάλυψη, θα γελούσα και θα της έλεγα «ναι, καλά. Ίσως σε μερικά εκατομμύρια χρόνια», καθώς αυτού του είδους τα πράγματα είναι εξαιρετικά σπάνια".

Οι πτερόσαυροι, γνωστές και ως πτεροδάκτυλοι, ζούσαν στην Μεσοζωική Εποχή, πριν από 65 - 220 εκατομμύρια χρόνια. Παρόλο που ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους, δεν ανήκουν στο είδος αυτό αλλά στα ιπτάμενα ερπετά.

Η συγκεκριμένη πτερόσαυρος βρέθηκε από τον Junchang Lü και τις συναδέλφισές του στην επαρχία Liaoning της Κίνας. Ανήκει στο γένος Δαρβινόπτερος αλλά ονομάστηκε "Mrs T" (Κυρία Τ) από την ερευνητική ομάδα.

Η κατάσταση του αυγού υποδεικνύει ότι η Mrs T ήταν ετοιμόγεννη, όταν πέθανε. Κατά πάσα πιθανότητα είχε κάποιο ατύχημα, καθώς ο αριστερός της πήχης είναι σπασμένος. Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ίσως να έπεσε κατά τη διάρκεια κάποιας καταιγίδας ή ηφαιστειακής έκρηξης και βυθίστηκε σε κάποια λίμνη, όπου διατηρήθηκε στα ιζήματά της.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχει αρκετά μεγάλη λεκάνη συγκριτικά με άλλες πτερόσαυρους της οικογένειας, Δαρβινόπτερος”, δήλωσε ο Unwin, επισημαίνοντας ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ήταν έτοιμη να γεννήσει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.1.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=243787