28 Ιαν 2011

Το Συνταγματικό Συμβούλιο υπεκφεύγει, για το γάμο των λεσβιών

AFP - Το Συνταγματικό Συμβούλιο, η απαγόρευση στο γάμο των λεσβιών είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, κατόπιν πρωτοβουλίας ενός ζευγαριού λεσβιών που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης PACS, θεώρησε πως σύμφωνα με το καταστατικό άρθρο του Αστικού Κώδικα απαγορεύεται ο πολιτικός γάμος των λεσβιών.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο δήλωσε στις 28.1.11 την απαγόρευση στο γάμο λεσβιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και ανέφερε την ευθύνη των πολιτικών να αποφασίσουν σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στη νομοθεσία.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο δέχτηκε μια Ερώτηση Προτεραιότητας της Συνταγματικότητας (QPC) σχετικά με την πρωτοβουλία ενός ζευγαριού λεσβιών που έχουν PACS, να αναζητήσουν μεγαλύτερη νομική ασφάλεια για τα τέσσερα παιδιά τις.

Στην απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, το Συνταγματικό Συμβούλιο δήλωσε ότι τα επίμαχα άρθρα του Αστικού Κώδικα - 75 (τελευταία παράγραφος) και 144 - είναι “σύμφωνα με το Σύνταγμα".

Το αποτέλεσμα των άρθρων, όπως το Ακυρωτικό Δικαστήριο (Εφετείο) υπενθύμισε 13 Μάρτη, θεωρώντας ανυπόστατο το γάμο ενός γκέι ζευγαριού που έγινε το 2004 στην Bègles από τον Δήμαρχο Noel Mamère ότι "σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, ο γάμος είναι η ένωση γυναίκας και άνδρα", γράφει το Συμβούλιο.

Ως προς την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το Συμβούλιο πέταξε την ευθύνη στις πολιτικίνες-ούς, όπως έκανε και τον Οκτώβριο για την λεσβιακή γονεϊκότητα.

"Με τη διατήρηση της αρχής ότι ο γάμος είναι η ένωση γυναίκας και άνδρα, το νομοθετικό σώμα, κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του, έκρινε ότι η διαφορά μεταξύ της κατάστασης των λεσβιακών ζευγαριών και των ετερό ζευγαριών θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες του Οικογενειακού Δικαίου", τόνισε το Συνταγματικό Συμβούλιο.

“Δεν είναι έργο του Συνταγματικού Συμβουλίου να αντικαταστήσει τη γνώμη του νομοθετικού σώματος στην εξέταση του θέματος, αυτής της διαφορετικής κατάστασης", πρόσθεσε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.1.11 και την μεταφράσαμε από την France 24 στην http://www.france24.com/fr/20110128-sages-interdiction-mariage-homosexuel-conforme-constitution-conseil-constitutionnel

Η μάχη θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως και σε άλλες υποθέσεις, αφού η Γαλλία αρνείται να κάνει πράξη την ισότητα.