Πιο κοντά στη φτώχεια οι γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο
Αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας βρίσκονται συχνά στην Ελλάδα οι γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο. Πρόκειται για γυναίκες που συχνά έχουν παιδιά και επωμίζονται το βάρος της ανατροφής τIς μέσα σε ένα περιβάλλον προβληματικό, χωρίς βοήθεια από το κράτος πρόνοιας. Αντίθετα, η απειλή της φτώχειας για τους άνδρες που βρίσκονται σε αντίστοιχες καταστάσεις είναι κατά πολύ μικρότερη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το εισόδημα των γυναικών τις περισσότερες φορές μειώνεται μετά το διαζύγιο. Οι ειδικές καταλήγουν ότι ακόμα τα διαζύγια είναι λιγότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο γάμος εξακολουθεί να αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με πολυετή μελέτη της διευθύντριας ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Χάρις Συμεωνίδου, ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα συναντάται στις γυναίκες που βρίσκονται σε διάσταση (34,5%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι πολύ χαμηλότερο (14,7%). Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος φτώχειας για τις χωρισμένες και τις χήρες γυναίκες είναι 26%, ενώ για τους χωρισμένους άνδρες είναι 12% και για τους χήρους άνδρες 28%. «Τα ποσοστά φτώχειας για τις χωρισμένες γυναίκες είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά των παντρεμένων ή άγαμων γυναικών και ανδρών, που βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο ποσοστό φτώχειας του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού (21%)», επισημαίνει η οικονομολόγος, Χάρις Συμεωνίδου.
«Μετά τη διάλυση της οικογένειας», εξηγεί η ίδια, «την ανατροφή των παιδιών αναλαμβάνουν συνήθως οι γυναίκες. Αν δεν είχαν εργαστεί ποτέ ή αν είχαν διακόψει την εργασία τις με τον γάμο ή με τη γέννηση των παιδιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γνωστή ελλειμματικότητα του κράτους πρόνοιας και τη συχνά ανύπαρκτη ή ανεπαρκή οικονομική στήριξη του συζύγου, οδηγούν στην παραπάνω εικόνα».
Την είδηση την βρήκαμε στις 6.1.11 στην εφημερίδα Αυγή στην http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=591118