6 Ιαν 2011

Αποσαφήνιση για την Πρόταση 8

Lambda Legal: Το εφετείο Ninth Circuit πρέπει να προτρέψει sτην αποσαφήνιση της υπόθεσης της Πρότασης 8- Prop 8 της νομοθεσίας της Καλιφόρνια

"Το κοινό πρέπει να γνωρίζει τι διαδικασίες υπάρχουν για τα μέτρα ελέγχου που θεσπίστηκαν από τις ψηφοφόρους στην κάλπη. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις ευάλωτες μειονότητες σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιών, γκέι και αμφισεξουαλικών που έχουν γίνει στόχος και τίθενται σε άνιση θέση από τη Πρόταση 8".

(Σαν Φρανσίσκο, 4 Ιανουαρίου, 2011)-Σήμερα μια ομάδα του εφετείου Ninth Circuit Court των Ην. Πολιτειών, στην υπόθεση Perry κατά Σβαρτσενέγκερ, που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια το ερώτημα αν το δίκαιο της Καλιφόρνια δίνει στις υποστηρίκτριες των πρωτοβουλιών έννομο συμφέρον να δουν ότι νόμος είναι σε ισχύ, ή εξουσιοδοτεί τις υποστηρίκτριες να ενεργούν αντί της κυβέρνησης υπερασπιζόμενες την πρωτοβουλία τις. Η Jennifer G. Pizer, Διευθύντρια του Εθνικού Προγράμματος της Λάμδα για τον Γάμο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ξαναρχίζει αυτή τη διαδικαστική ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και πιστεύω η στάση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ήταν απολύτως εύλογη. Η νομοθεσία είναι ασαφής σχετικά με τα σημαντικά σημεία, και αυτό είναι προβληματικό για όλη τη χώρα. Στην Καλιφόρνια, τόσο μεγάλο τμήμα της νομοθεσίας γίνεται αυτές τις ημέρες λαϊκή ψήφος στην κάλπη. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει τι διαδικασίες υπάρχουν για τα μέτρα ελέγχου που θεσπίστηκαν από τις ψηφοφόρους στην κάλπη. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για ευάλωτες ομάδες σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιών, γκέι και αμφισεξουαλικών που έγιναν στόχος και δέχονται ανισότητα από την πρόταση 8. Η απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου να επιτρέψει το δικαίωμα νομικής δράσης να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον άνευ προηγουμένου τρόπο-αφαιρώντας από μια ευάλωτη ομάδα το Θεμελιώδες Συνταγματικό Δικαίωμα-ουσιαστικά αποδέχεται όλες τις εγγυήσιες ισότητας από το Σύνταγμα της Καλιφόρνια, και άφησε όλες εμάς ευάλωτες στις ιδιοτροπίες ενός ανήσυχου ή δυσαρεστημένου λαού.

«Δεν πιστεύουμε ο νόμος της Καλιφόρνια επιτρέπει ή θα πρέπει να επιτρέψει στις υποστηρίκτριες ειδική εξουσία-πρόσθετη δύναμη του δικαιώματος νομικής δράσης- να οδηγήσουν τη προσφυγή στο δικαστήριο για τα νομικά μέτρα που έχουν υποστηρίξει. Από την Prop 8 δεν επηρεάζονται προσωπικά οι υποστηρίκτριές της, καθώς καμία από αυτές δεν θέλει να νυμφευθεί μια συντρόφισα του ίδιου φύλου. Και ο νόμος του κράτους μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ εγκρίνει πολιτικές ακτιβίστριες να σφετεριστούν το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου του κράτους και να υπερβούν τις δικηγορίνες, εάν οι ακτιβίστριες διαφωνούν με την απόφαση των νομίμως εκλεγμένων αξιωματούχων «να μην παρατείνουν την επίλυση των διαφορών μιας συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας. Αν και οι υποστηρίκτριες της πρωτοβουλίας προφανώς διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην κυβέρνηση της Καλιφόρνια, με την πρόταση ένα νέο νόμο, η λειτουργία του νομοθετικού σώματος είναι ξεχωριστή από τη λειτουργία νομικής υπεράσπισης.

"Αν το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφασίζει να αναλάβει την ερώτηση αυτή ή όχι, η πραγματικότητα είναι ότι πολλές χιλιάδες λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς Καλιφορνέζες αδίκως στερούνται το Θεμελιώδες Συνταγματικό Δικαίωμα τις να νυμφευθούν το πρόσωπο που αγαπούν. Εάν στη δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει την Αντισυνταγματικότητα της Prop 8 δεν μπορεί να ασκήσει έφεση, θα πρέπει να μπορεί να ισχύσει αμέσως (η απόφαση της αντισυνταγματικότητας). Αν μπορεί να ασκηθεί έφεση, αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και η απόφασή του δικαστηρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ανάλογα με την προφανή συνταγματική ουσία της.

"Και όλες θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια πράγματι επανεξετάσει την ερώτηση της πρωτοβουλίας της Πρότασης 8, τι λέει για το νόμο του κράτους, δεν θα καθορίσει απαραιτήτως την έκβαση αυτής της υπόθεσης. Τέλος, το ομοσπονδιακό δικονομικό δίκαιο ελέγχει ποιες υποθέσεις μπορούν να παρουσιαστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, από ποιαν και πότε. Αυτό σημαίνει πως το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων μπορεί να αναθεωρήσει ακόμη, τουλάχιστον αυτές τις διαδικαστικές ερωτήσεις."


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.1.11 και την μεταφράσαμε από την Lamda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/ca_20110104_ninth-circuit-order.html