31 Ιαν 2011

Ίσότιμη φορολογία για τα λεσβιακά ζευγάρια

Ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan έχει υποσχεθεί δικαιώματα φόρου για λεσβιακά και συγκατοικούντα ζευγάρια επίσημα αναγνωρισμένα από τη Πολιτεία θα έχουν αναδρομική ισχύ από την αρχή της χρονιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών είδε το νομοσχέδιο, που θεσπίζει τον προϋπολογισμό, να διέρχεται από το Συνέδριο σε μια ιστορική συνεδρίαση το Σάββατο το βράδυ χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές που θα την υποχρέωνε να επιστρέψει στο Dail. Η νομοθεσία ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά.

[...]

Παραχώρηση
Ο κ. Lenihan εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των Πρασίνων και πάλι για την απομάκρυνσή του κόμματος από την κυβέρνηση. Είπε ότι κανονικά θα περάσει μια εβδομάδα που θα συνεχίσουν με την Νομοθεσία Οικονομικών και η χώρα χρειάζεται "συνέχεια".

Λόγω του σύντομου χρονικού πλαισίου στο οποίο η νομοθεσία ψηφίστηκε, ο κ. Lenihan ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τα ζευγάρια που συμβιώνουν θα λάβουν τα ίδια δικαιώματα με τα ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμους στη νομοθεσία της φορολογίας.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής David Norris εξασφάλισε την παραχώρηση της φορολογικής νομοθεσίας με αναδρομική ισχύ από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, όταν ένα νέο νομοσχέδιο υποβοβληθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Η αναγνώριση των ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης θα έχει αντίκτυπο στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος, φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, στην απόκτηση φόρου κεφαλαιουχικών φόρων και στο τέλος χαρτοσήμου.

"Η πρόθεση είναι η νομοθεσία, αφού περάσει, να ισχύει ως προς τον φόρο εισοδήματος για το σύνολο της εν λόγω φορολογικής χρονιάς και τις επόμενες χρονιές και ως προς τον φόρο δωρεάς, τον φόρο κληρονομιάς και τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από την 1η Ιανουαρίου 2011 ", είπε ο κ. Lenihan.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.1.11 και την μεταφράσαμε από την Irish Independent γραμμένη από την Fionnan Sheahan http://www.independent.ie/national-news/elections/lenihan-pledges-tax-entitlements-for-gay-couples--will-be-backdated-2517568.html