28 Ιαν 2011

Υπεκφυγή του Συνταγματικού Συμβουλίου στο γάμο των λεσβιών

AFP - Υπεκφυγή του Συνταγματικού Συμβουλίου στο γάμο των λεσβιών

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, κατόπιν πρωτοβουλίας ενός ζευγαριού λεσβιών που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης PACS (φωτογραφία), έπρεπε να εξακριβώσει αν τα άρθρα του Αστικού Κώδικα που απαγορεύουν τον πολιτικό γάμο των λεσβιακών ζευγαριών είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 28.1.11 πως ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών είναι ακόμη παράνομος στη Γαλλία, αλλά είναι νόμιμος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και αποφάσισε να το μεταθέσει στο νομοθετικό σώμα, όπως είχε κάνει για την ανατροφή των παιδιών από λεσβίες γονείς.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ένα ζευγάρι λεσβιών που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης PACS, σε αναζήτηση μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου για τα τέσσερα παιδιά τις, Wise είχε συζητήσει το θέμα σε δημόσια ακρόαση στις 18 Ιανουαρίου.

Για την Corinne Cestino και τη Sophie Haßlau, οι οποίες ζουν μαζί στην περιοχή Marne για σχεδόν 14 χρόνια με τα τέσσερα παιδιά τις, ο γάμος είναι “ο μόνος τρόπος για να προστατεύονται τα παιδιά, να μοιράζονται τη γονική μέριμνα, την επίλυση των προβλημάτων της διαδοχής και ενδεχόμενης προστασίας σε περίπτωση θανάτου της μίας ή της άλλης".

Η δικηγορίνα τις, Me Emmanuel Ludot, είχε καταθέσει μια Ερώτηση Προτεραιότητας ως προς τη Συνταγματικότητα (QPC), ερωτά το Συνταγματικό Συμβούλιο αν τα άρθρα 75 και 144 του Αστικού Κώδικα, που αποκλείουν τον πολιτικό γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η παραπομπή του Συμβουλίου έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στις ΜΚΟ, που πιστεύουν ότι τα τρία εκατομμύρια των Lgbtiq ενδιαφέρονται-ανησυχούν, αλλά δεν ανησυχούν ότι η Σοφούς κλοτσιές σε επαφή.

Η παραπομπή του Συμβουλίου έχει προκαλέσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον των ενώσεων, οι οποίες εκτιμούν ότι τα τρία εκατομμύρια του gays και οι λεσβίες αφορούν, αλλά ανησυχούν που το Συνταγματικό Συμβούλιο κλωτσά την μπάλα στο πλάγιο άουτ.

Δύο ημέρες μετά την ακρόαση, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, κ. Jean-Louis Debre, επίσης υπενθύμισε ότι αυτό το φόρουμ δεν είναι για να «κάνουν κοινωνικές επιλογές» ούτε να υποκαταστήσει τη νομοθετική εξουσία.

Στις 6 Οκτωβρίου, κατά τον ίδιο τρόπο το Συνταγματικό Συμβούλιο αρνήθηκε να αποφανθεί επί του ζητήματος της "διακριτικής μεταχείρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού", στο πλαίσιο της παιδοθεσίας, διότι θα ήταν ως "να λαμβάνει θέση σε μια ηθική, επιστημονική και, εν τέλει, πολιτική συζήτηση για την λεσβογονεϊκότητα". Περάσαν ως εκ τούτου τις ευθύνες στις πολιτικίνες-ούς.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.1.11 και την μεταφράσαμε από την France 24 στην http://www.france24.com/fr/20110128-sages-conseil-constitutionnel-d%C3%A9cision-mariage-homosexuel-france-code-civil

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το Δικαστήριο μπορεί να προτείνει προς την πολιτεία.