6 Ιαν 2011

Μεξικό, ο εισαγγελέας Gary King λέει ναι στο λεσβιακό γάμο

Η Lambda Legal και η Just New Mexico Χαιρετίζει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα NM: Για την "Πιθανή Εγκυρότητα» των εκτός χώρας γάμων στο Νέο Μεξικό
«Αυτό είναι πραγματικά το μόνο λογικό συμπέρασμα"

(Santa Fe, New Mexico, 5 Ιανουαρίου 2011)-Η Lambda και Μόλις το Νέο Μεξικό υμνούν την επιστολή γνωμοδότησης που εξέδωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Gary King του Νέου Μεξικό, διαπιστώνοντας πως οι γάμοι λεσβιακών ζευγαριών που τελούνται σε χώρες ή Πολιτείες όπου είναι νόμιμοι, είναι πιθανό ισχύουν στο Νέο Μεξικό, επίσης.

Κατά παρότρυνση της Just New Mexico, ο Εκπρόσωπος της Πολιτείας Al Park (D-Albuquerque), έστειλε στο Gary King μια συστηματική έρευνα σχετικά με την ισχύ αυτών των συγκεκριμένων εκτός χώρας γάμων. "Αυτό είναι καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια χαρούμενη μέρα για όλες τις Μεξικανές", δήλωσε η Jennifer Burns της Just New Mexico. "Είναι η αναγνώριση πως οι οικογενειακές αξίες της χώρας μας, συμπεριλαμβάνουν τα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν νυμφευθεί σε άλλες χώρες. Τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούν να περάσουν τη ζωή τις με μια δικηγορίνα που θα σύρεται συνεχώς να απαντήσει στα εκατοντάδες ερωτήματα σχετικών θεμάτων με το γάμο, όπως η επίσκεψη στο νοσοκομείο, η κληρονομιά και η ανατροφή των παιδιών, χρειαζόμαστε τις ίδιες εγγυήσεις, όπως κάθε άλλο ζευγάρι που έχει τελέσει γάμο θεωρεί δεδομένες.

Η Lambda Legal παρείχε τεχνική υποστήριξη και νομικό υλικό τεκμηρίωσης στη εθελόντρια δικηγορίνα της Just New Mexico, Jennifer Albright, το οποίο διαβιβάστηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, αφού πριν είχε συντάξει την επιστολή. «Δεν εκπλησόμαστε, αλλά προφανώς νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ο γενικός εισαγγελέας έφτασε σε αυτή την τοποθέτηση», δήλωσε ο Kenneth Upton, Εποπτεύων Δικηγόρος στο Ντάλας της South Central Lambda. «Αυτό είναι πραγματικά το μόνο λογικό συμπέρασμα-μετά από όλα, το Νέο Μεξικό έχει τηρήσει από καιρό την αρχή της διεθνούς ευγένειας πως οι χώρες πρέπει εν γένει να αναγνωρίζουν γάμους που είναι έγκυροι σε άλλες χώρες.

Πριν η λεγόμενη DOMA-Oμοσπονδιακή Υπεράσπιση του Νόμου του Γάμου χαράξει μια σκληρή, αντι-λεσβιακή εξαίρεση, δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι ένας γάμος που γίνεται νόμιμα σε μια χώρα πρέπει να αναγνωρίζεται και σε άλλη. Δεν υπάρχει λόγος που το Νέο Μεξικό θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό “μη διέλευσης” όταν ένα νυμεφυμένο ζευγάρι λεσβιών διέρχεται στη χώρα.

Αυτή είναι ευπρόσδεκτη πρόοδος, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Τα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούν ακόμα να νυμφευθούν στο Νέο Μεξικό και είναι άδικο το γεγονός ότι ζευγάρια που αγαπιούνται δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στη χώρα όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες".

Η γνώμη του Gary King σημειώνει πως το δίκαιο του Νέου Μεξικό δεν απαγορεύει ρητά το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, και στην πραγματικότητα έχει αναγνωρίσει γάμους που έγιναν εκτός χώρας που δεν θα είχαν επιτραπεί μέσα στην χώρα και έχει αναγνωρίσει στην πραγματικότητα άλλους εκτός χώρας - που ως γάμοι εντός της χώρας δεν θα είχαν επιτραπεί:
«Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς ένα δικαστήριο του Νέο Μεξικό θα αποφαινόταν σχετικά με αυτό το θέμα, μετά την αναθεώρηση του νόμου στον τομέα αυτό, η γνώμη μας είναι ότι ένας λεσβιακός γάμος που ισχύει βάσει των νόμων της Πολιτείας ή της χώρας όπου διαπράχθηκε θα ήταν έγκυρος στο Νέο Μεξικό".

Η γνωμοδοτική επιστολή του Εισαγγελέα Gary King δεν είναι νομικά δεσμευτική.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.1.11 και την μεταφράσαμε από την Lamda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/nm_20110105_out-of-state-marriages.html