26 Ιαν 2011

Η Ουγγρική προεδρία της ΕΕ θα αγνοήσει την λεσβοφοβία

Η Ουγγρική προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει να αγνοήσει την λεσβοφοβία

Σήμερα, η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύει τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ έως τον Ιούλιο του 2011, παρέλειψε να περιγράψει οποιοδήποτε σχέδιο για την ανάληψη δράσης κατά της λεσβοφοβίας και των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού στην εξάμηνη της προεδρία της.

Σοσιαλίστριες και Φιλελεύθερες βουλευτίνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από τον Ούγγρο Υπουργό Επικρατείας για την κοινωνική ένταξη, ο κ. Zoltán Balog, για την προγραμματισθείσα πρόοδο για την οριζόντια Οδηγία Κατά των Διακρίσεων (ένα τμήμα προσχεδίου της ΕΕ νομοθεσίας που θα απαγορεύει τις διακρίσεις εκτός απασχόλησης για λόγους αναπηρίας, ηλικίας, θρησκείας ή άλλων πεποιθήσεων και σεξουαλικού προσανατολισμού).

Ο κ. Balog είπε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ότι αυτό βρισκόταν έξω από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του, αλλά παρ 'όλα αυτά διαβεβαίωσε τις ευρωβουλευτίνες ότι "για τις ανάπηρες, θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό το νομοθετικό σώμα» *.

Παρά τις δύο ερωτήσεις που άφησε αναπάντητες σχετικά με τα σχέδια της Προεδρίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και μια υπενθύμιση, ο Υπουργός συνέχισε αποφεύγοντας το θέμα.

Μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας η Emine Bozkurt, μέλος της LGBT Intergroup, αντέδρασε: «Ήταν έκπληξη να βλέπουμε τον Υπουργό αποφεύγει να μιλήσει για το σεξουαλικό προσανατολισμό. Η έλλειψη φιλοδοξίας της ουγγρικής Προεδρίας είναι ντροπιαστική: η Οδηγία Καταπολέμησης των Διακρίσεων βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου για πάνω από δύο χρονιές και έξι μήνες ήδη. Αρκετά αντιθέτως, χρειαζόμαστε φιλόδοξη δράση για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων".

ALDE ευρωβουλευτίνα Sophie in't Veld, Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα LGBT δικαιώματα, συνέχισε: «Η ουγγρική Προεδρία επέλεξε να αγνοήσει το πιο σημαντικό σχέδιο Οδηγίας, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δείχνει την ελάχιστα φιλική στάση της στα Ανθρώπινα Δικαιώματα των LGBT. Είμαι πολύ προσεκτική με την ανακοίνωση της Προεδρίας στο «Διεθνές Συνέδριο για την Οικογένεια», με επίκεντρο τα ποσοστά γεννήσεων και απέκλεισε τις Lgbtiq οικογένειες".

Η Διακομματική Ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πρόγραμμα της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις μελλοντικές Προεδρίες περιλαμβάνονται η Πολωνία (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2011) και τη Δανία (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

* Η αγγλική ερμηνεία δεν συνιστά αυθεντική καταγραφή της διαδικασίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.1.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/hungarian-presidency-plans-on-ignoring-lesbophobia/