22 Ιαν 2011

Η Ευρ. Ένωση προτρέπει την Λιθουανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παροτρύνει τη Λιθουανία να απορρίψει την αντι-λεσβιακή νομοθεσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας να απορρίψει την προτεινόμενη νομοθεσία ποινικοποιήσης της «προώθησης των λεσβιακών σχέσεων» με πρόστιμο μέχρι 2.900 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η κα Viviane Reding, η Αντιπροεδρίνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπισα Δικαιοσύνης, των Θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία και δήλωσε ότι η έγκριση μιας τέτοιας νομοθεσίας θα έρχεται σε αντίθεση με μία από τις βασικές θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ελευθερία από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, η Λιθουανία ήταν αντικείμενο έντονου ελέγχου εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργάνων και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πράγματι, επί του παρόντος η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι η πρώτη απόπειρα να θεσμοθετηθεί διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης για θέματα που σχετίζονται με λεσβιασμό και την αμφισεξουαλικότητα.

Η Evelyne Paradis, Διευθύντρια της ILGA, δήλωσε: "Χαιρετίζουμε το σημερινό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι ήδη το δεύτερο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 που καταδικάζει τις διακρίσεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών στη Λιθουανία. Καταδεικνύει σαφώς και επιβεβαιώνει την πολύ βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη.

"Ελπίζουμε ότι η εκ νέου ανάληψη πρωτοβουλιών να εγκριθεί νομοθεσία διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή και του κοινωνικού φύλου σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεπή και συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των μορφών διάκρισης.

"Θέλουμε να δούμε τα όργανα της ΕΕ δρουν ομόφωνα, αποφασιστικά και σταθερά ενάντια σε κάθε προσπάθεια από τις χώρες μέλη της ΕΕ που θέτουν σε κίνδυνο ή παραβιάζουν τις ίδιες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και για άλλες αιτίες, οι χώρες μέλη θα πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η λεσβοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία και οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης του κοινωνικού φύλου δεν έχει θέση στην ΕΕ και τα θεσμικά όργανα δεν θα διστάσουν να δράσουν όταν συμβούν τέτοιες πρωτοβουλίες διακρίσεων".


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.1.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine uk στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7878