22 Ιαν 2011

Είναι θετικό οι δωρητές σπέρματος να συναντούν τα βιολογικά παιδιά τους

Είναι θετικό οι δωρητές σπέρματος να συναντούν τα βιολογικά παιδιά τους, λένε οι ειδικές

Μελέτες που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό της Οξφόρδης Ανθρώπινη Αναπαραγωγή - Human Reproduction δείχνουν ότι οι περισσότεροι δότες σπέρματος που συναντώνται με τα βιολογικά παιδιά τους έχουν θετικές εμπειρίες.
Η Bos et al μελέτησαν 78 έφηβες που είχαν οι λεσβίες μητέρες και έχουν γεννηθεί με τεχνητή γονιμοποίηση. Το ένα τρίτο των δωρητών σπέρματος ήταν γνωστοί στις λεσβιακές οικογένειες, λίγο πάνω από το ένα τρίτο ήταν μόνιμα ανώνυμοι και μόνο κάτω από ένα τρίτο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί όταν το παιδί ήταν 18 ετών.

Όλοι οι δωρητές στη μελέτη που είχαν συναντήσει τα βιολογικά παιδιά τους είπαν ότι ήταν μια θετική εμπειρία - με κάποιους δωρητές να έχουν δει τις απογόνους τους.

Τα παιδιά στη μελέτη κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια όταν ήταν 10 και στη συνέχεια, όταν ήταν 17 ετών. Η Bos και οι συνεργάτιδές της ανακάλυψαν πως δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ανάπτυξη (η οποία περιλαμβάνει κοινωνικά προβλήματα καθώς και προβλήματα συγκέντρωσης) μεταξύ διαφόρων ομάδων.

Η Bos, είπε στην Reuters Health: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των παιδιών που έχουν συλληφθεί από ένα γνωστό ή άγνωστο δότη σπέρματος όσον αφορά την ψυχολογική προσαρμογή απόγονο, ιδιαίτερα κατά την ευάλωτη περίοδο της εφηβείας."

Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη από την Vasanti Jadva του Πανεπιστημίου του Cambridge βρέθηκαν ορισμένοι δωρητές που έχουν συναντηθεί με έως και 20 βιολογικά παιδιά τους.

Η Jadva είπε: "Εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι οι πλήρεις συνέπειες μπορεί να είναι για τους δωρητές η εξεύρεση τόσο μεγάλου αριθμού απογόνων, ή πώς τα παιδιά τους μπορεί να αισθάνονται έχοντας τόσα πολλά ετεροθαλή αδέλφια".

Από τον Απρίλιο 2009, η Αγγλία δεν έχει πλέον ανωνυμία για τον δότη, το οποίο σημαίνει ότι η ταυτότητα του δότη αποκαλύπτεται στο παιδί όταν αυτό γίνει 18 ετών.
Οι δότες που δωρίζουν το σπέρμα τους σε μια εξουσιοδοτημένη κλινική, συνήθως, δεν αντιμετωπίζονται ως νομικοί γονείς των παιδιών που βοηθούν να συλληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι δωρητές κλινική δεν μπορεί να θεωρούνται οικονομικά υπεύθυνοι για το μεγάλωμα και τη διατροφή των γενετικών παιδιών τους, και ούτε τα παιδιά τους μπορούν να τους κληρονομήσουν.

Ένας δότης που προβαίνει σε δωρεά σπέρματος εκτός μιας εξουσιοδοτημένης κλινικής γονιμότητας (για παράδειγμα, ένας φίλος ή αν βρεθεί ένας δότης μέσα από μια ιστοσελίδα online) δεν αποκτά αυτή την αυτόματη προστασία και μπορεί να θεωρηθεί ως νομικός πατέρας του παιδιού.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.1.11 και την μεταφράσαμε από την Diva στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7878