24 Ιαν 2011

Ιρλανδία, καθυστέρηση φορολογικών στο σύμφωνο συμβίωσης

Για όσες έχουν σύμφωνο συμβίωσης, οι φορολογικοί κανόνες επιδοτήσεων των τραπεζών καθυστερούν

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ: δύο βασικές νομοθετικές πράξεις είχαν παραλειφθεί από τη Νομοθεσία Οικονομικών χθές.

Λεπτομέρειες των φορολογικών συνεπειών-επιπτώσεων της προσφάτως ισχύουσας νομοθεσίας του συμφώνου συμβιώσης καθώς και τη φορολογική επεξεργασία των επιδοτήσεων των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθούν, αλλά και οι δύο έχουν καθυστερήσει. "Οι τροποποιήσεις που αφορούν τους τομείς αυτούς θα εξεταστούν σε μεταγενέστερα στάδια του νομοσχεδίου”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ενώ ομάδες που εκπροσωπούν την Lgbtiq κοινότητα ενημερωμερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η απόφαση να αναβληθεί η εφαρμογή των αλλαγών φορολόγησης στις επιδοτήσεις των τραπεζών αιφνιδίασε πολλές.

Ο Υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan, είχε δεσμευτεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο των τραπεζικών επιδοτήσεων και της φορολόγησης, ένα θέμα που τέθηκε όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την αμφιλεγόμενη απονομή επιδοτήσεων στην AIB και την Bank of Ireland.

Ωστόσο, οι ειδικές σε νομικά και φορολογικά θέματα έχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της φορολόγησης των επιχορηγήσεων, ενώ, επίσης, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η εργοδοσία θα είναι σε θέση να παρακάμψει αυστηρή φορολογική νομοθεσία σχετικά με τις επιδοτήσεις με την αύξηση των μισθών.

Υπήρξε ευρεία αποδοχή ότι συνεπάγεται καθυστέρηση στην εφαρμογή των φορολογικών αλλαγών που προκύπτουν από την νομοθεσία του συμφώνου συμβίωσης λόγω της πολυπλοκότητας των νομοθετικών αλλαγών.

"Υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές στον όρο «σύζυγος» στη ενοποιημένη φορολογική νομοθεσία”, είπε ο Pat O Brien της Ernst and Young. "Η κατηγορία της «αστικής συντρόφισας» εισήχθη για πρώτη φορά με την Νομοθεσία Συμφώνου Συμβίωσης και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φορολόγηση".

Ο Brian Sheehan της Glen, Lgbtiq Δίκτυο Ισότητας, είπε πως μια παρόμοια καθυστέρηση είχε συμβεί με την Νομοθεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και είναι βέβαιος πως όλες οι τροπολογίες θα γίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων του νομοσχεδίου.

Ο Dermot Ahern έχει επανειλημμένα δηλώσει πως με την καταχώρηση του συμφώνου συμβίωσης, οι συντρόφισες θα δικαιούνται τα ίδια φορολογικά δικαιώματα με τις-τους ετερό συζύγους.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.1.11 και την μεταφράσαμε από την Irish Time γραμμένη από Suzanne Lynch στην http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/0122/1224288087529.html