20 Ιουλ 2010

Viviane Reding, η Ευρ. Επιτροπή αντιστέκεται στην λεσβοφοβία

Η Viviane Reding επαναλαμβάνει σθεναρή στάση της Επιτροπής έναντι της λεσβοφοβίας.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου, η EuroPride παρέλασε με επιτυχία στη Βαρσοβία, Πολωνία. Ήταν η πρώτη σε κομμουνιστική χώρα. Αναφερόμενη στην εκδήλωση, η κα Viviane Reding, Επιτρόπισα της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια, εξέδωσε μια αυστηρή παρατήρηση στις παρατηρήτριες της ΕΕ. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Επιτρόπισα υποστήριξε ισχυρά την ΛεΑΤ κοινότητα, όπως έκανε και με την δήλωση της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λεσβοφοβίας 17 Μαΐου 2010.

Η λεσβοφοβία πρέπει να εξαλειφθεί σε όλη την Ευρώπη, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική.

VIVIANE REDING

Οι άνθρωποι μιλούν πάντα για ό,τι χωρίζει τις Ευρωπαίες, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο εποικοδομητικό να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Είμαστε ενωμένες σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινές αξίες.

Το 1989, είδαμε τη δύναμη αυτών των αξιών να μετατρέπει τη ζωή και να σπάει τα εμπόδια. Θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης επέτρεψε στη Vaclav Havel να επικαλεστεί την "ισχύ των αδυνάτων» να βάλουν το σημάδι τις στην ιστορία και την κοινωνία.

Είκοσι χρόνια αργότερα, οι αξίες αυτές εξακολουθούν να είναι το σπάσιμο των εμποδιών.

Η εκμετάλλευση των δράσεων-γεγονότων της Υπερηφάνειας έχει γίνει μια πρώτη γραμμή στη μάχη κατά των διακρίσεων που οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς (LGBT) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή.

Το γεγονός ότι η EuroPride θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία σήμερα δείχνει τη σημασία της δρομολόγησης μιας αποφασιστικής προσπάθειας της καταπολέμησης της λεσβοφοβίας και στην προώθηση της ισότητας για τις LBT.

Αυτό δείχνει τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη αν στέκεται σταθερά στις αξίες της: κατά των διακρίσεων και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό. Θα συνεχίσω να κάνω τα πάντα για να διατηρηθούν οι θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λεσβοφοβίας, εξέδοσε ένα ισχυρό μήνυμα καταδικάζοντας την λεσβοφοβία μαζί με το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.

Η λεσβοφοβία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι άνθρωποι παντού στην ΕΕ θα πρέπει να αποκλείονται, να υφίστανται διακρίσεις, να πέφτουν θύματα βίας ή να κακοποιούνται από μίσος λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τις.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί από τη Συνθήκη της ΕΕ για την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας και των διακρίσεων. Θα βεβαιώσουμε πως όλες οι Ευρωπαίες θα επωφελούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων που πρέπει να τηρούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τον ίδιο μήνα, η Επιτροπή απέστειλε επίσης επιστολή στις αρχές της Λιθουανίας εκφράζοντας την ανησυχία της για την αναστολή της Υπερηφάνειας-Pride την τελευταία στιγμή. Σας υπενθυμίζουμε ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι δικαίωμα στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και αποτελεί μία από τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς ιστορίας της στήριξης της ΕΕ για την ισότητα των ΛεΑΤ. Οι προσπάθειές μας βασίζονται στην απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την εξάλειψη του λεσβιασμού, ομοερωτισμού από την Διεθνή Λίστα - Ταξινόμηση των Νόσων, στις 17 Μαΐου 1992, η οποία έκανε εκείνη την ημέρα να επιλεγεί ώστε να τιμάται η καταπολέμηση της Λεσβοφοβίας.

Τη χρονιά 2000, η Επιτροπή ενέκρινε την νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης. Διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εργασία ή στην αίτηση για μια θέση εργασίας πλέον προστατεύεται από τη νομοθεσία και παρέχει το δικαίωμα να ζητηθεί αποζημίωση.

Όποτε οι χώρες μέλη εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία, θα πρέπει να σέβονται την αρχή της μη διάκρισης. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για να εξασφαλισθεί αυτή η αρχή, και δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασίες επί παραβάσει, εάν χρειαστεί.

Για την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας, πρέπει να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε τις νοοτροπίες. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τις δράσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για την ευαισθητοποίηση στα θέματα των διακρίσεων και την προώθηση της ποικιλομορφίας και της ισότητας.

Έχω πλήρως δεσμευτεί σε αυτή την μάχη, η οποία θα κερδιθεί με τις αξίες μας: στηρίζοντας διαρκώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς και το δικαίωμα στην πορεία διαμαρτυρίας, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την υποστήριξη του αιτήματος για ένα κράτος δικαίου στη σύγχρονη κοινωνία μας.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.07.2010 και το μεταφράσαμε, από την ILGA στην https://ilga-europe/viviane-reding-reaffirms-commissions-strong-stance-against-
lgbtphobia/418903541892