9 Ιουλ 2010

Μεταμόσχευση προσώπου μέχρι βλεφάρων

Μεταμόσχευση προσώπου μέχρι βλεφάρων

Γαλλίδες επιστημόνισες πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα την πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου, αλλάζοντας μέχρι και τα βλέφαρα και τους δακρυϊκούς πόρους του ασθενούς τις, ώστε να μπορεί να κλαίει φυσιολογικά!

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου στο Νοσοκομείο Κρετέιγ Ενρί-Μοντόρ, στα περίχωρα του Παρισιού, από τον καθηγητή Λορέν Λαντιερί και δεκαμελή ομάδα γιατρίνων.

Ο ασθενής είναι 35 ετών, ονομάζεται Ζερόμ (τα πλήρη στοιχεία του δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα) και έπασχε από μια παραμορφωτική συγγενή ανωμαλία.

Ο δρ Λαντιερί αποκαλεί αυτή την μεταμόσχευση ως την πρώτη πλήρη παγκοσμίως, επειδή δεν έχουν ξαναμεταμοσχευτεί όλοι ανεξαιρέτως οι ιστοί του προσώπου, μεταξύ των οποίων τα βλέφαρα και οι δακρυϊκοί πόροι.

Σε μία παρόμοια μεταμόσχευση που είχε γίνει τον Απρίλιο στην Ισπανία, είχε μεταμοσχευτεί σχεδόν όλο το πρόσωπο, αλλά όχι οι δακρυϊκοί πόροι και τα βλέφαρα.

Ο δρ Λαντιερί, που έχει ήδη εκτελέσει άλλες τέσσερις μερικές ή σχεδόν πλήρεις μεταμοσχεύσεις προσώπου, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν την μεταμόσχευση ότι το δύσκολο είναι να συνδεθούν οι δακρυϊκοί πόροι και να αντικατασταθούν τα βλέφαρα.

«Ο ασθενής πηγαίνει καλά. Περπατάει, τρώει, μιλάει και ήδη έχει αρχίσει να βγάζει γένια στο νέο του πρόσωπο», δήλωσε ο δρ Λαντιέρι στην γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν». «Ο Ζερόμ περίμενε δύο χρόνια την μεταμόσχευση και είναι πολύ ευτυχισμένος».

Ο Ζερόμ πάσχει από μια κληρονομούμενη μορφή νευροϊνωμάτωσης που λέγεται νόσος του Φον Ρέκλινγκχαουζεν και χαρακτηρίζεται από την δημιουργία πολυάριθμων καλοηθών όγκων στα νεύρα, οι οποίοι μπορεί να λάβουν τεράστιες διαστάσεις και να ζυγίζουν αρκετά κιλά! Οι ασθενείς αναπτύσσουν επίσης συχνά σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα τις.

Η ομάδα του δρος Λαντιερί είχε υποβάλλει το 2007 σε μερική μεταμόσχευση προσώπου έναν άλλο πάσχοντα από τη νόσο αυτή, τον 24χρονο τότε Πασκάλ Κολέρ. Ο Πασκάλ είχε τόσο μεγάλο όγκο στο πρόσωπό του, ώστε δεν μπορούσε ούτε να φάει ούτε να μιλήσει κανονικά, αλλά 13 μήνες μετά την μεταμόσχευση εργαζόταν κανονικά και ένιωθε πως είχε ξαναενταχθεί στην κοινωνία, όπως είχε δηλώσει.

Η μεταμόσχευση προσώπου γίνεται με αφαίρεση ολόκληρου του προσώπου από μια νεκρή-ο (συμπεριλαμβανομένων του στόματος και των βλεφάρων) και τοποθέτησή του σε μια δέκτη. Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του νέου προσώπου συνδέονται με τη βοήθεια μικροσκοπίου.

Οι μεταμοσχεύσεις προσώπου, μερικές ή ολικές, αποτελούν την νεώτερη εξέλιξη της Χειρουργικής και άρχισαν πριν από μία πενταετία. Η πρώτη επιτυχημένη αφορούσε το μισό πρόσωπο και πραγματοποιήθηκε το 2005 σε μια 38χρονη τότε Γαλλίδα, την Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η οποία είχε χάσει τη μύτη, το στόμα και τα μάγουλά της έπειτα από την επίθεση ενός σκύλου.

Έκτοτε έχουν γίνει περίπου 12 μεταμοσχεύσεις σε όλο τον κόσμο, οι 5 από τις οποίες στη Γαλλία.

Από τότε που άρχισαν οι μεταμοσχεύσεις προσώπου, αποτελούν αντικείμενο έντονης διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα, καθώς πολλές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς δεν είναι αρκετά δυνατές-οι ψυχικά ώστε να αντέξουν να ζουν με το πρόσωπο μιας άλλης.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.7.10 στην εφημερίδα τα Νέα, στην http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10068&la=1